Neistina

Stanivuković jeste obećao besplatan javni prevoz za učenike/ce

Gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković organizovao je 26. februara 2022. godine podjelu elektronskih karata za gradski prevoz za studente/ice i učenike/ce iz porodica sa četvero i više djece, čime je omogućen besplatan javni prevoz za ovu populaciju. Međutim, u obraćanju medijima nakon manifestacije, Stanivuković je iznio i jednu neistinitu tvrdnju.

FOTO: Draško Stanivuković

Na pitanje kada će biti osiguran besplatan javni prevoz za sve učenike/ce osnovnih i srednjih škola, Stanivuković je ustvrdio da se njegovo obećanje ticalo samo penzionera:

To nije bilo predizborno obećanje. Predizborno obećanje je bilo samo za penzionere.

Draško Stanivuković, 26.2.2022.

U sklopu monitoringa predizbornih obećanja gradonačelnika Stanivukovića koje Istinomjer prati, nalazi se i ono koje se tiče besplatnog prevoza za penzionere/ke i učenike/ce. Naime, na personalnoj web-stranici Draška Stanivukovića, na kojoj je u predizbornoj kampanji 2020. godine objavljen predizborni program “Nova Banjaluka”, Stanivuković je, između ostalog, najavio i uvođenje besplatnog javnog prevoza “za penzionere i đake”.

Uradićemo to, uvešćemo besplatan gradski prevoz za penzionere i đake. Naše bake i deke su gradili Banju Luku i zaslužuju da im pružimo svaku vrstu podrške kako bi bolje živjeli.

Draško Stanivuković, Nova Banjaluka

U videoprilogu snimljenom tom prilikom, Stanivuković je obećanje formulisao blago drugačije, rekavši da će besplatan javni prevoz biti obezbijeđen “za sve penzionere i sve naše osnovce”.

U svakom slučaju, iako nije precizirano na koju kategoriju učenika/ca se odnosilo predizborno obećanje, evidentno je da njim nisu bili obuhvaćeni samo penzioneri/ke, suprotno Stanivukovićevoj izjavi od prije par dana.

Podsjećamo, Stanivukovićevo obećanje o besplatnom javnom prevozu za penzionere/ke i učenike/ce je nakon prve godine ocijenjeno kao započeto. Skupština Grada Banja Luka je 13. jula 2021. godine donijela jednoglasnu odluku o subvenciji mjesečnih karata za penzionere/ke. Potom je od 22. jula prošle godine penzionerima/kama omogućen jeftiniji gradski prevoz za 20 posto, a Istinomjer je obećanje Draška Stanivukovića da će se to i desiti od ljeta 2021. godine ranije ocijenio ispunjenim.

Međutim, budući da se Stanivukovićevo obećanje dato u izbornoj kampanji odnosilo i na učenike/ce, tvrdnju gradonačelnika Banje Luke da je predizborno obećanje “bilo samo za penzionere” Istinomjer ocjenjuje neistnitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!