Analize

Pregled sedmice: Veći broj ispunjenih obećanja na lokalnom nivou

U protekloj sedmici, Istinomjer se bavio ocjenjivanjem izjava domaćih političkih aktera svih nivoa vlasti u BiH, a među ocijenjenim zvaničnicima, između ostalih, našli su se i Zoran Tegeltija, Mirko Šarović, Srđan Mazalica, Elmedin Konaković, Fuad Kasumović i brojni drugi.

Aktuelna tema ove sedmice u domaćoj javnosti bila je usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici, o čemu je Istinomjer pisao u analizi “Nakon crnogorske Deklaracije o genocidu u Srebrenici: Hoće li visoki predstavnik konačno ispuniti svoje obećanje?”. Nakon što je Skupština Crne Gore, na prijedlog Bošnjačke stranke, usvojila Rezoluciju o genocidu u Srebrenici 17. 6. 2021. godine, uslijedile su reakcije najvećih političkih dužnosnika u Bosni i Hercegovini. Pored reakcija domaćih političkih aktera, Istinomjer se osvrnuo i na niz obećanja koje je dao još uvijek aktuelni visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.

U analizi “Uspješna borba građana protiv gradnje na parkovskim površinama” Istinomjer se bavio odlukama Komisije koje onemogućavaju izgradnju zgrade Centralne banke BiH na dijelu Hastahane i podzemne garaže na Trgu oslobođenja – Alija Izetbegović, a koje su uslijedile nakon višegodišnje borbe građana i aktivista protiv gradnje. Istinomjer je analizirao i propuste u zdravstvenom sistemu KS-a u kontekstu imunizacije, budući da određeni broj građana nije primio drugu dozu vakcine na predviđeni datum, a više o tome možete pročitati u analizi “Vakcinacija u KS-u: Iluzija ‘Švedske’ nestala u manje od dva mjeseca”.

Kada je riječ o ocjenama istinitosti nosioca javnih funkcija, izdvajamo neistinite tvrdnje predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije i poslanika u Predstavničkom domu PSBiH Mirka Šarovića o broju zakonskih prijedloga upućenih od Vijeća ministara BiH. Trenutni saziv Vijeća ministara uputio je u Predstavnički dom PSBiH ukupno osam zakona i prijedloga izmjena zakona, što je više od tri zakonska prijedloga, kako je ustvrdio Šarović, ali istovremeno manje od 12, koliko je naveo predsjedavajući Tegeltija.

Neistinitom je ocijenjena i tvrdnja poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) Srđana Mazalice (SNSD), koji je rekao da je Banja Luka glavni grad Republike Srpske. Podsjećamo da ovo nije prvi put da Istinomjer ocjenjuje tvrdnje političkih aktera da Banja Luka nije glavni grad RS-a, a više o prethodnim ocjenama možete pročitati ovdje i ovdje.

Istinomjer je neispunjenim ocijenio obećanje predsjednika stranke Narod i Pravda Elmedina Konakovića. On je krajem aprila govorio o kandidaturi za mjesto člana Predsjedništva BiH na Općim izborima 2022. godine, a tom prilikom je istakao da Trojka “nikoga ne preferira” i da se o tome neće odlučivati “barem još šest mjeseci”. Dva mjeseca kasnije, Konaković je ustvrdio da je NiP donio odluku da će imati svog kandidata za člana Predsjedništva BiH, bez obzira na to da li će i druga dva člana “Trojke” imati svoje kandidate i kakav će stav imati po tom pitanju.

Neispunjenim smo ocijenili i obećanje ministra prometa i komunikacija BiH Vojina Mitrovića, s obzirom na to da radovi na izgradnji autoputa Sarajevo – Bijeljina nisu počeli na proljeće 2021. godine, kako je Mijatović najavio krajem decembra prošle godine.

Premijer Vlade FBiH Fadil Novalić najavio je početkom juna skoro potpisivanje ugovora o nabavci vakcina protiv COVID-19 s američkom kompanijom Pfizer. Ni 20 dana nakon Novalićeve najave da će ugovor s kompanijom Pfizer o nabavci milion vakcina biti potpisan, nema zvaničnih potvrda da se to i desilo, stoga je i obećanje premijera FBiH ocijenjeno kao neispunjeno.

Kada je riječ o lokalnom nivou, Istinomjer je neispunjenim ocijenio obećanje Grada Bihaća, s obzirom na to da radovi na dogradnji i rekonstrukciji gradske dvorane Luke nisu završeni u prvobitno ugovorenom roku. Obećanje dato iz Nacionalnog parka Una, da će radovi na asfaltiranju dijela puta ka Štrbačkom buku biti gotovi do kraja oktobra 2020. godine, ocijenjeno je kao ispunjeno sa zakašnjenjem, budući da je okončanje radova prolongirano za proljeće 2021. godine. Napominjemo da će Istinomjer pratiti realizaciju radova na ostatku puta u dužini od 2,7 kilometara.

Također, neispunjenim smo ocijenili i obećanje Javnog preduzeća Međunarodni aerodrom Sarajevo, budući da je istekao već produženi rok za završetak građevinskih radova na modernizaciji i dogradnji Terminala B. Podsjećamo, nakon što je Istinomjer u novembru 2020. ocijenio obećanje JP Međunarodni aerodrom Sarajevo neispunjenim, iz ovog preduzeća su nam rekli da je “rok za završetak radova produžen za dodatnih osam mjeseci”.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović najavio je osposobljavanje bazena u Crkvicama, koji je, u skladu s najavom, za posjetioce otvoren 23. 6. 2021. godine. S tim u vezi, obećanje gradonačelnika Zenice ocijenili smo ispunjenim.

Obećanje načelnika Općine Centar Sarajevo Srđana Mandića da “park na Crnom Vrhu neće biti uništen zarad bilo kakve buduće gradnje” također je ocijenjeno kao neispunjeno. Prema informacijama kompanije “Crni vrh”, u ovom naselju u toku su pripremni radovi na izgradnji luksuznog kompleksa Park Residence.

Ocjenu ispunjeno dobio je i načelnik Starog Grada Ibrahim Hadžibajrić, budući da je Općina adaptirala prostorije u Ulici Obala Kulina bana za potrebe otvaranja punkta Hitne pomoći. Iz Općine su podsjetili na obavljene radove u proteklom periodu, rekavši da su o svemu obavijestili Ministarstvo zdravstva KS-a, te zatražili da se poduzmu aktivnosti na opremanju punkta kako bi on što prije bio u upotrebi i na raspolaganju građanima. Također, obećanje načelnika Konjica Osmana Čatića o finansijskom pomaganju porodilja i podršci biomedicinski potpomognutoj oplodnji ocijenili smo ispunjenim. Općina Konjic je donijela pravilnike o dodjeli novčane pomoći za novorođeno dijete i o dodjeli novčanih sredstava za sufinansiranje troškova biomedicinski potpomognute oplodnje.

Pored navedenog, podsjećamo da Istinomjer prati i realizaciju projekta “Odmori se u Sarajevu”, koji se odnosi na dodjelu turističkih vaučera građanima Srbije, a sprovodi se kao znak zahvalnosti za donirane vakcine.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!