Ispunjeno

U toku realizacija projekta “Odmori u Sarajevu”

Predsjednik Povjerenstva Turističke zajednice Kantona Sarajevo (KS) Kenan Magoda, nedugo nakon što je izabran na ovu funkciju u aprilu 2021. godine, obznanio je aktivnosti koje ova institucija namjerava provesti u nadolazećem periodu, te posebno ukazao na projekat “Vikend u Sarajevu”.

FOTO: SDPBiH

Magoda je u izjavi za TVSA 7. maja 2021. godine objasnio kako bi trebao izgledati projekat “Vikend u Sarajevu”, uz konstataciju da će on biti operativan za mjesec:

Jedan od projekata, imamo veliku podršku od hotelijera, tih glavnih stakeholdera koji drže hotelijerstvo u Kantonu Sarajevo, da napravimo jedan projekat koji se zove “Vikend u Sarajevu” koji će davati dodatnu vrijednost turistima. “Vikend u Sarajevu” će se bazirati na tome da turista za neki xy novac će imati produženi boravak, tj. tri noćenja u našim super hotelima. Pored toga bi dobio jedan Sarajevo gift card gdje bi besplatno dobio na korištenje vožnju žičarom, posjetu Olimpijskom muzeju, posjetu Gradskom muzeju Grada Sarajeva i eventualno još neki sadržaj. Time bi pokušali dati dodatnu vrijednost turistima i ciljano im pokazati jedan mali dio onog što Sarajevo pruža. Sigurno s tim projektom ćemo doprinijeti razvoju dolaska turista i ima još stvarno niz projekata kako pomoći… Radimo već intenzivno na pripremi za “Vikend u Sarajevu”, mislim da bi to nekako bilo za jedno mjesec dana operativno. Pošto se radi o nekom novom projektu, trebamo naći modalitete koji su u skladu zakonskih okvira i način implementacije. Sigurno je, i premijer Forto je nedavno izjavio na televiziji, i znamo o čemu se radi, to je dodjela vaučera za Republiku Srbiju, to bi neki bio ekvivalent zahvale prema Srbiji za donacije vakcina, a time bi mi aktivno pomogli stvarno direktno našim hotelima, radi se o nekom iznosu od cca. 400.000 KM, što bi bila znatno velika injekcija našim hotelima, a ujedno bi radili jednu ozbiljnu promociju u regionu i prvenstveno u Srbiji.

Kenan Magoda, 7.5.2021.

Iz Turističke zajednice KS-a se putem zvaničnih medijskih kanala nisu oglašavali u kontekstu implementiranih aktivnosti za pokretanje projekta “Vikend u Sarajevu”, sve do 10. juna, kada je Kenan Magoda putem svoje Facebook stranice saopštio da će e-kodovi “Odmori u Sarajevu”, kojim će Vlada KS-a i Turistička zajednica KS-a “subvencionirati turističko-ugostiteljske usluge smještaja na području Kantona Sarajevo za turiste iz Srbije”, biti u funkciji u periodu od 1. jula do 30. decembra tekuće godine.

S obzirom na to da je Magoda u maju govorio o projektu nazvanom “Vikend u Sarajevu”, a mjesec kasnije javno istupio s projektom imena “Odmori u Sarajevu”, Istinomjer je 15. juna poslao upit na adresu nadležne institucije, kojim smo pokušali doći do informacije da li se radi o istom ili različitim projektima, te da li će spomenutim vaučerima biti obuhvaćeni samo građani Srbije. Iz Turističke zajednice KS-a objasnili su da se radi o istom projektu koji je u međuvremenu preimenovan, te da će vaučeri vrijediti samo za stanovnike Srbije:

Projekat je prvobitno zamišljen pod nazivom “Vikend u Sarajevu” kako je predsjedavajući Magoda i najavio, ali je prilikom razrade programa zaključeno da bi tokom ljeta, jeseni i dijelom zime (od jula do kraja decembra) turisti mogli birati bilo koji datum, koji ne uključuje samo vikend, pa je logičnije da se programu namjeni prikladnije ime – te je preimenovan u “Odmori u Sarajevu”. Dakle radi se o istom programu. Predsjedavajući Magoda je u 4 minuti razgovora kazao da se radi o građanima Srbije i spomenuo inicijativu premijera Forte u smislu zahvale za vakcine. Dakle, radi se o vaučerima za građane Srbije.

Turistička zajednica KS-a, 15.6.2021.

Iz Vlade KS-a su 24. juna saopštili da su sa Turističkom zajednicom KS-a obezbijedili 2.000 elektronskih turističkih vaučera za građane Srbije, te da je objavljen i javni poziv u kojem su pozvani svi privredni subjekti, registrovani za pružanje ugostiteljskih usluga sa smještajnim kapacitetima, da se prijave za listu odabranih smještajnih objekata u kojima će se e-kuponi moći realizovati.

Ovi elektronski kuponi, pojedinačne vrijednosti od 200 KM (100 eura), građani Srbije će moći iskoristiti do 30.12.2021. godine i to za minimalno dvodnevni smještaj sa doručkom za dvije osobe. Ukupno će biti izdato 2.000 e-kupona za koje je Vlada Kantona Sarajevo izdvojila 400.000 KM. Nakon primitka liste sa 2.000 državljana Republike Srbije koju će načiniti i dostaviti Vlada Republike Srbije, Turistička zajednica KS će na dobivene e-mailove poslati e-kupone zajedno sa Listom odabranih smještajnih objekata. Nakon toga, vlasnici e-kupona će imati 30 dana da rezervišu smještaj u Kantonu Sarajevo.

Vlada KS-a, 24. 6. 2021.

Premijer KS Edin Forto, ministar zdravstva KS Haris Vranić i predsjednik Povjerenstva Turističke zajednice KS Kenan Magoda, u Beogradu su 19. jula 2021. godine ministru zdravlja Republike Srbije Zlatiboru Lončaru predstavili Program “Odmori u Sarajevu“, te saopštili da će se elektronski vaučeri odnositi na zdravstvene radnike.

Građani Sarajeva neće zaboraviti humanost države Srbije u trenucima kada nam je pomoć bila najpotrebnija, kada nismo imali niti jednu dozu vakcina. Upravo zato, želimo da se zahvalimo zdravstvenim radnicima Srbije, ljudima koji su godinu i više dana radili u “crvenim zonama”, koje ovim putem pozivam da se prijave za vaučere, i da dođu u Sarajevo, da besplatno odsjednu u nekom od naših hotela, da se lijepo i ugodno odmore, u društvu prijatelja.

Edin Forto, 19.7.2021.

Predsjednik Povjerenstva Turističke zajednice KS dodao je da su “kao posebno iznenađenje za korisnike e-kodova koji Sarajevo posjete za vrijeme održavanja Sarajevo Film Festivala”, pripremljene i besplatne ulaznice za filmske projekcije.

Budući da je Turistička zajednica KS, zajedno sa Vladom KS, obezbijedila besplatne vaučere za boravak zdravstvenih radnika Srbije u sarajevskim hotelima, Istinomjer obećanje Kenana Magode ocjenjuje kao ispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!