Ispunjeno

Općina Konjic finansijski pomaže biomedicinski potpomognutu oplodnju

Načelnik Općine Konjic Osman Ćatić, prilikom darivanja prvorođene bebe u 2021. godini na teritoriji ove općine, najavio je da će lokalna zajednica kojom rukovodi finansijski pomagati porodilje, te biomedicinsku potpomognutu oplodnju, što je učinjeno pola godine kasnije.

Foto: Općina Konjic

Kako je tom prilikom navedeno na službenim stranicama Općine Konjic, načelnik Ćatić je naglasio da je “cilj Općine Konjic u 2021. godini pomagati porodilje na način da svaka porodilja prima šest mjeseci određenu naknadu iz budžeta Općine Konjic, te pomagati biomedicinski potpomognutu oplodnju.”

Također, u predizbornoj kampanji za Lokalne izbore 2020. godine, Ćatić je bio kandidat SDA za načelnika Općine Konjic. U videospotu Ćatića i kandidata SDA za Općinsko vijeće Konjic, jedna od kandidatkinja, Indira Sultić-Lavić, vođenje pronatalitetne politike u ovoj općini isticala je kao jedan od prioriteta svoje stranke.

Zalagat ću se za pronatalitetnu politiku, naknade za novorođenčad i biomedicinski potpomognutu oplodnju.

Indira Sultić-Lavić, 11. 11. 2020.

Sultić-Lavić nije bila među 16 vijećnika/ca SDA koji su uspjeli osvojiti mandat u Općinskom vijeću ove lokalne samouprave, ali je kandidat SDA izabran za načelnika Općine.

Krajem juna 2021. godine, iz Općine Konjic informisali su javnost da je načelnik Općine Osman Ćatić potpisao Pravilnik o dodjeli novčane pomoći za novorođeno dijete. Kako je objašnjeno iz ove općine, Pravilnikom je definisano da pravo na novčanu pomoć za prvo i drugo novorođeno dijete, u iznosu od 100 konvertibilnih maraka u trajanju od šest mjeseci, može ostvariti jedan od roditelja koji nije u radnom odnosu i koji je prijavljen na lokalnoj evidenciji Službe za zapošljavanje. Majke, bez obzira na radno-pravni status, moći će ostvariti pravo na novčanu pomoć za treće novorođeno dijete u iznosu od 100 konvertibilnih maraka, u trajanju od 12 mjeseci.

Također, majke, bez obzira na radno-pravni status, moći će ostvariti pravo na novčanu pomoć za četvrto i svako naredno novorođeno dijete u iznosu od 200 konvertibilnih maraka za period od 24 mjeseca.

Osim navedenog pravilnika, Općina Konjic donijela je i Pravilnik o dodjeli novčanih sredstava za sufinansiranje troškova biomedicinski potpomognute oplodnje.

Kako su objasnili iz Općine Konjic, Pravilnikom, kojeg je potpisao načelnik Ćatić, bračni parovi će imati novčanu podršku za prvi pokušaj u iznosu od 3.000 KM, dok je za drugi i treći pokušaj biomedicinski potpomognute oplodnje predviđen novčani iznos od 2.000 KM.

Mnogi parovi iz različitih socio-ekonomskih razloga u nemogućnosti su da se ostvare kao roditelji i na tom putu želimo da im u skladu sa trenutnim mogućnostima, finansijski omogućimo pristup medicinskim procesima koji su neophodni.

Osman Ćatić, 22. 6. 2021.

S obzirom na to da je Općina Konjic donijela pravilnike o dodjeli novčane pomoći za novorođeno dijete i o dodjeli novčanih sredstava za sufinansiranje troškova biomedicinski potpomognute oplodnje, Istinomjer će obećanje načelnika Konjica Osmana Ćatića o finansijskom pomaganju porodilja i podršci biomedicinski potpomognutoj oplodnji ocijeniti kao ispunjeno.

 

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!