Radi se na tome

Kraj radova na rekonstrukciji sportske dvorane Luke u Bihaću u proljeće 2021. godine?

Potpuna rekonstrukcija i dogradnja jedine sportske dvorane u Bihaću proistekla je iz zaključaka tematske sjednice Gradskog vijeća Bihać održane sredinom 2017. godine. Ugovor kojim su radovi i započeli potpisan je tri godine kasnije.

 

Prvi konkretni koraci na obnovi sportske dvorane Luke napravljeni su 24. decembra 2018. godine, kada su vijećnici Gradskog vijeća (GV) Bihać dvotrećinskom većinom dali podršku Prijedlogu odluke o zaduženju Grada Bihaća putem emisije obveznica Grada Bihaća, čime je rekonstrukcija finansirana.

Kada je u pitanju odluka o zaduženju putem obveznica i naše namjere da dobivena sredstva usmjerimo ka obnovi dvorane Luke smatram da na ovom pitanju nema mjesta politici jer niko na ovom ne može dobiti političke poene jer se podrazumijeva da u današnjem vremenu imamo modernu dvoranu za sportaše i rekreativce.

Šuhret Fazlić, 25. 12. 2018.

Tom prilikom navedeno je da će projekat potpune rekonstrukcije i dogradnje dvorane Luke, skupa sa izgradnjom novih dijelova dvorane, utopljavanjem objekta i efikasnim grijanjem, iznositi oko 2.000.000 KM.

Grad Bihać je osigurao dodatnih 400.000 KM za finansiranje energetski efikasnog sistema grijanja na drvnu biomasu kroz projekat prekogranične saradnje.

Zahvaljujući tim sredstvima nova dvorana će imati grijanje na biomasu, a osigurali smo i vlastita sredstva sve ostale radove. Sve je spremno za raspisivanje tendera za potpunu rekonstrukciju, na potezu su gradski vijećnici koji će na sutrašnjoj sjednici reći da li ovaj projekt ima i njihovu podršku.

Šuhret Fazlić, 12. 11. 2019.

Krajem decembra 2019. godine, Gradska uprava Bihaća objavila je tender za sanaciju i dogradnju ove dvorane, vrijedan 2,4 miliona KM.

Za izvođača radova izabran je konzorcij “D- L”, te je 22. maja 2020. godine potpisan ugovor za izvođenje radova na rekonstrukciji i sanaciji sportske dvorane Luke i time ozvaničen početak realizacije ovog infrastrukturnog projekta Grada Bihaća.

Sredstva koja smo osigurali uz podršku većine u GV Bihać su operativna i zahvaljujući dobroj ponudi mi ćemo od ostatka novca predivđenog za sanaciju realizirati i projekat postavljanja terena sa umjetnom travom na stadionu NK Jedinstva.

Šuhret Fazlić, 22. 5. 2020.

Portal Bišćani.net je početkom septembra objavio fotografije sa gradilišta, gdje je u toku bila zamjena krova na dvorani.

Sredinom decembra, Federalna novinska agencija (FENA) objavila je da rekonstrukcija i dogradnja dvorane Luke u Bihaću ulazi u svoju završnu fazu, te da bi radovi trebali biti okončani na proljeće 2021. godine. Direktor Javne ustanove za sport, odmor i rekreaciju u Bihaću Ermin Lipović tom prilikom je detaljnije govorio o izvođenju radova.

Građevinski radovi traju već skoro šest mjeseci i približili smo se toj završnoj fazi, odnosno unutarnjim radovima.
(…)
Gradimo dodatnu tribinu za takmičarski teren, čime ćemo značajno povećati broj sjedećih mjesta u dvorani. Već se radi na izgradnji malih sala za aerobne i borilačke sportove, zatim dodatnog trenažnog terena za loptačke sportove, koji će biti istih dimenzija kao i postojeći – takmičarski.

Ermin Lipović, 14. 12. 2020.

S obzirom na to da su radovi na dogradnji i rekonstrukciji Gradske dvorane Luke u toku, te da se kraj radova očekuje na proljeće 2021. godine, Istinomjer će obećanje Šuhreta Fazlića ocijeniti sa radi se na tome, uz napomenu da ćemo nastaviti pratiti rekonstrukciju ovog važnog infrastrukturnog objekta za građane Bihaća.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!