Neispunjeno

NiP već donio odluku da će imati svog kandidata za člana Predsjedništva BiH

U videointervjuu za portal Klix, objavljenom 29. 4. 2021. godine, predsjednik stranke Narod i Pravda Elmedin Konaković, a u kontekstu djelovanja “Trojke” (NiP, SDPBiH i Naša Stranka), između ostalog, govorio je i o kandidaturi za mjesto člana Predsjedništva BiH na Općim izborima 2022. godine.

Foto: Bljesak.info

Tako je na pitanje voditelja da li će se kandidirati za člana Predsjedništva BiH, Konaković govorio i o šansama “Trojke” ukoliko izađe sa tri ili sa zajedničkim kandidatom, ali i ustvrdio da je spreman razgovarati o tim pozicijama na način da se nikoga unutar “Trojke” ne preferira, dodajući da se o tome neće “tako rano odlučivati sigurno, barem ne još šest mjeseci”:

Mi smo do sada radili na stvarima koje su projektne naravi, a ne lične. Naravno, ja ne bježim od kandidature kao neko ko najavljuje najjaču stranku u BiH. Sa druge strane u prvi plan stavljamo koncept trojke. Dakle onako kako mi radimo sa ciljevima i konkretnim zadacima. To će biti prioritet Naroda i Pravde, jačanje infrastrukture i novi master plan djelovanja na teritoriji Bosne i Hercegovine koji će možda u tom slučaju tražiti određene kompromise sa našim političkim partnerima, koalicionim prije svega, i vrlo smo spremni razgovarati na tu temu da imamo jednog kandidata. U slučaju da recimo Narod i Pravda, SDP, Naša stranka izađu sa tri, umanjuje se nam se naravno šansa da osvojimo tu poziciju člana Predsjedništva. Kad bi smo izašli sa jednim nemamo apsolutno konkurenciju, to možemo danas tvrditi da bi taj kapacitet bio apsolutni favorit. Tako da smo vrlo spremni razgovarati o tim pozicijama na način da nikoga od nas ne preferiramo, i taj proces je nešto, nećemo tako rano odlučivati sigurno, barem ne još šest mjeseci.

Elmedin Konaković, 29. 4. 2021.

Međutim, dva mjeseca kasnije, gostujući u emisiji BHT1 uživo 22. 6. 2021. godine, predsjednik Naroda i Pravde, govoreći u kontekstu izbora za članove Predsjedništva BiH, na pitanje voditelja šta će koalicija i koga izabrati i da li je unutar “Trojke” na sto stavljena ta tema ili ona još čeka, izjavio je da je NiP donio odluku da će imati svog kandidata za člana Predsjedništva BiH te da za tu stranku nije nikakva prepreka ni ako SDPBiH bude išao sa svojim kandidatom, a da će Naša stranka također imati svoje stavove po ovoj temi:

“Trojka” ima taj najkompleksniji dio odnosa u smislu kandidature za člana Predsjedništva. Ja sam u zadnjih šest mjeseci radio na uspostavi samo infrastrukture Naroda i Pravde. Mi imamo dvadesetak novih, vrhunskih organizacija. Imamo sedamdesetak hiljada glasova sa zadnjih izbora. Nemamo pravo da nemamo kandidata za člana Predsjedništva i, evo, još jednom mogu potvrditi – Narod i Pravda će imati kandidata za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine… To sigurno ne možemo još tvrditi da sam to ja. Ima nekoliko ozbiljnih ljudi koji su naši prijedlozi. Mi često posežemo i za nestranačkim rješenjima. Dakle, procijenićemo kakva vrsta kampanje, koja vrsta profila čovjeka treba biti isturena od Naroda i Pravde. I, evo, još jednom ponavljam, kandidata ćemo sigurno imati. Za nas to nije nikakva prepreka ni ako SDP bude išao sa svojim, to apsolutno za nas ne predstavlja nikakav problem. Ne uslovljavamo, ne tražimo nekakvu posebnu podršku. Bilo bi najbolje da se oko toga možemo dogovarati, ali shvatamo da je SDP velika stranka i da vjerovatno ima potrebu da kandiduje nekoga svog. Naša stranka također imaće svoje stavove po ovoj temi. Bez obzira na sve to, “Trojka” funkcioniše odlično. Ono što “Trojka” ljudima zapravo nudi u Bosni i Hercegovini puno je više od nekad možda nepošišane trave. Dakle, puno više ima u snazi ove koalicije programske sa tristo mjera, dvadesetdevet principa, multietničke, multikulturalne, drugačije, koja je zapravo primjer kako Bosna i Hercegovina može funkcionisati. “Trojka” će opstati, “Trojka” će, budite ubijeđeni, na narednim izborima pobijediti i upravljati i Vijećem ministara i federalnom Vladom i, ubijeđen sam, imaće svoga člana Predsjedništva.

Elmedin Konaković, 22. 6. 2021.

S obzirom na to da će, kako je to Elmedin Konaković potvrdio, Narod i Pravda imati svog kandidata za člana Predsjedništva BiH na Općim izborima 2022. godine, a bez obzira na to da li će i druga dva člana “Trojke” imati svoje kandidate i kakav će stav imati po tom pitanju, te da je Narod i Pravda tu odluku donio puno prije isteka roka od šest mjeseci koji je Konaković najavio, Istinomjer će obećanja Elmedina Konakovića s kraja aprila 2021. godine, da će se o tome razgovarati “na način da nikoga od nas ne preferiramo” te da se odluka o tome neće donositi “barem još šest mjeseci”, ocijeniti neispunjenim.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!