Ispunjeno

Prostorije za punkt Hitne pomoći u Starom Gradu renovirane, na potezu Ministarstvo zdravstva KS-a

Na sastanku ministra zdravstva Kantona Sarajevo (KS) Harisa Vranića, načelnika Općine Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića i dopredsjedavajućeg Općinskog vijeća Malika Garibije, te direktora Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Adema Zalihića, održanom 16. marta 2021. godine, prezentovana je inicijativa za otvaranje punkta Hitne medicinske pomoći u općini Stari Grad Sarajevo, te najavljena njena skora realizacija.

FOTO: Općina Stari Grad

Kako su naveli iz Vlade KS-a, “na sastanku su prezentovane potrebe i precizirane odgovornosti, te je dogovoren slijed koraka i ubrzano djelovanje radi realizacije ove inicijative”. Načelnik Hadžibajrić je pojasnio da će se ovaj prijedlog naći već na idućoj sjednici Općinskog vijeća:

Predlažemo otvaranje punkta Hitne pomoći u ulici Obala Kulina-bana broj 24, u prostoru koji je adekvatan za ove namjene. Taj prijedlog naći će se već na sljedećoj sjednici Općinskog vijeća zakazanoj za 25. mart i ukoliko ga Vijeće prihvati odmah krećemo u realizaciju. Ovaj prijedlog smo prvi put iznijeli prije pet-šest godina tadašnjoj upravi Hitne medicinske pomoći u Sarajevu. Nažalost, zbog političke pozadine i motiva, tadašnja uprava nije imala razumijevanja za našu inicijativu. Općina Stari Grad će učestvovati i u opremanju punkta Hitne pomoći i nastojat ćemo da građanima ove usluge što prije budu na raspolaganju.

Ibrahim Hadžibajrić, 16. 3. 2021.

Ministar Vranić je potcrtao značaj ovog projekta, te najavio njegovu skoru realizaciju:

Ukoliko se realizuje naš dogovor, uskoro ćemo imati punkt Hitne medicinske pomoći u Starom Gradu. Njegovo uspostavljanje doprinijet će bržoj reakciji ekipa hitne medicinske pomoći, što u konačnici može sačuvati živote brojnih građana. Također, pojačano djelovanje Hitne medicinske pomoći u periodu pandemije bi trebalo pomoći rasterećenju zdravstvenih ustanova na primarnom nivou i olakšati posao zdravstvenim radnicima koji trenutno trpe najveći pritisak krize.

Haris Vranić, 16. 3. 2021.

U skladu s najavom, Općinsko vijeće Stari Grad je 25. marta glasalo o dodjeli u zakup poslovnog prostora za otvaranje punkta Hitne pomoći, te podržalo ovu inicijativu. Nakon toga, radovi na adaptaciji prostora za otvaranje punkta Hitne pomoći počeli su, kako je saopćeno iz Općine, sredinom maja, te su početkom narednog mjeseca i privedeni kraju. Obuhvatali su sanaciju unutrašnjih zidova, plafona, zamjenu stolarije, adaptaciju dva toaleta, kao i sanaciju dijela vanjske fasade.

Iz Općine su 23. juna podsjetili na obavljene radove u proteklom periodu, rekavši da su o svemu obavijestili Ministarstvo zdravstva KS-a, te zatražili da se poduzmu aktivnosti na opremanju punkta kako bi on što prije bio u upotrebi i na raspolaganju građanima:

Nadam se da i ovaj put nećemo naići na političke opstrukcije jer ovaj punkt neophodan je za adekvatnu uslugu i zdravstvenu zaštitu naših građana koji nam moraju biti prioritet. Stoga, pozivam ministra da ispuni obećanje, opremi i pokrene punkt Hitne pomoći u Starom Gradu.

Ibrahim Hadžibajrić, 23. 6. 2021.

Budući da je Općina Stari Grad adaptirala prostorije u Ulici Obala Kulina bana za potrebe otvaranja punkta Hitne pomoći, obećanju Ibrahima Hadžibajrića Istinomjer daje ocjenu ispunjeno, te ćemo pratiti da li će, u skladu s najavom Harisa Vranića, ovaj punkt uskoro postati dostupan građanima.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!