Neispunjeno

Još se čeka na ugovor o nabavci milion Pfizerovih vakcina za FBiH

Početkom juna ove godine, nakon posjete Kantonalnoj bolnici Zenica, premijer Vlade FBiH Fadil Novalić najavio je skoro potpisivanje ugovora o nabavci vakcina protiv COVID-19 s američkom kompanijom Pfizer.

Foto: FENA

Najavljujući i potpisivanje ugovora za nabavku kineskih vakcina Sinopharm, Novalić je javnosti saopštio i da su u toku pregovori s američkim proizvođačem.

Danas je Kineska državna agencija potpisala ugovor, poslala nama diplomatskom poštom, danas smo imali sastanak sa Pfizerom, nabavka milion vakcina i za 15 dana ćemo potpisati ugovor. Sve to privodimo kraju.

Fadil Novalić, 4. 6. 2021.

Podsjećamo, iz Vlade FBiH je nekoliko dana kasnije saopćeno da je ugovor s kineskim proizvođačem vakcina potpisao v. d. direktora Zavoda za javno zdravstvo FBiH (ZZJFBiH) Siniša Skočibušić, o čemu je tada pisao i Istinomjer, a bavili smo se i historijatom dosadašnjih obećanja o direktnoj nabavci vakcina, koja su mahom ostajala neispunjena. Osam dana kasnije, 18. juna, Skočibušić je medijima rekao da se na potpis ugovora od proizvođača iz Kine još uvijek čeka.

Mi smo potpisali s naše strane, poslali originale u Kinu i sada očekujemo da nam oni potpišu. Kada oni potpišu, mi moramo što prije uplatiti i nakon uplate je predviđeno da prvi kontingent ide za pet dana. Tako da sada čekamo da nam oni vrate potpsan ugovor.

Siniša Skočibušić, 18. 6. 2021.

Mogućnost nabavke vakcine kompanije Pfizer najavljena je iz Vlade FBiH još krajem maja ove godine. Ipak, 10. juna Novalić je kazao kako se Pfizerove vakcine pokušavaju nabaviti u dogovoru s državnim nivoom.

Međutim, ni 20 dana nakon najave Fadila Novalića da će ugovor s kompanijom Pfizer o nabavci milion vakcina biti potpisan, nema zvaničnih potvrda da se to i desilo.

S druge strane, kako prenosi portal Klix, iz Ministarstva civilnih poslova BiH saopćeno je da bi u narednih mjesec u našu zemlju trebala stići donacija Sjedinjenih Američkih Država od 500.000 Pfizerovih vakcina.

S obzirom na to da ugovor o direktnoj nabavci milion vakcina s kompanijom Pfizer još uvijek nije potpisan, iako se to već trebalo desiti prema najavama premijera Novalića, Istinomjer će njegovo obećanje ocijeniti neispunjenim.

(Istinomjer.ba)

NAPOMENA:

U tekst je naknadno uvrštena i potvrda direktora ZZJZ FBiH Siniše Skočibušića da Kineski proizvođač vakcina još uvijek nije poslao potpisani ugovor.

Pitajte Istinomjer!