Radi se na tome

Započelo asfaltiranje puta do Štrbačkog buka

Predstavnici Grada Bihaća su 11. maja 2020. godine ozvaničili početak radova na gradnji vodovodnog sistema “Orašac – Ćelije – Štrbački buk” u Nacionalnom parku Una, što je bio preduslov da se započne sa asfaltiranjem puta do Štrbačkog buka.


Iako je novac za izgradnju puta obezbijedilo Ministarstvo turizma i zaštite okoliša FBiH još 2018. godine, asfaltiranje osam kilometara makadama započelo je tek u julu 2020.

Naime, preduslov za asfaltiranje puta bila je izgradnja vodovodnog sistema koji prolazi trasom postojećeg makadamskog puta.

Premda je Budžetom grada Bihaća bilo predviđeno da radovi na vodovodnom sistemu započnu u 2019. godini, to se nije desilo sve do 11. maja 2020. godine, kada je pomoćnik gradonačelnika Grada Bihaća Jasmin Stambolija ozvaničio početak radova.

Suvišno je i govoriti o potrebi i značaju ovog vodovodnog sistema za mještane Orašca i Ćelija, odnosno Štrbačkog buka, kao najatraktivnijeg dijela Nacionalnog parka Una. Dužina trase je 7.500 metara i nadamo se da ćemo sve radove završiti i prije zadanog roka od 90 dana.

Jasmin Stambolija, 11. maj 2020.

Iako završetak radova na vodovodu nije zvanično objavljen, na stranici Nacinalnog parka Una objavljeno je da su izvršeni radovi na polaganju cijevi duž cijelog puta od 8 kilometara.

U toku su radovi na rekonstrukciji i modernizaciji lokalnog putnog pravca Orašac-Ćelije-Štrbački buk (Ulaz br.3 Ćelije), koji će trajati narednih 94 dana, tj. do kraja oktobra.

Nacionalni park Una, 24. juli 2020.

Imajući u vidu da su radovi na asfaltiranju puta započeli, Istinomjer će obećanje Nacionalnog parka Una ocijeniti kao radi se na tome, uz napomenu da ćemo pratiti hoće li će rekonstrukcija puta biti završena do kraja oktobra 2020. godine.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!