Najave

Hoće li na proljeće konačno krenuti radovi na povezivanju glavnih gradova Srbije i BiH?

Vojin Mitrović, ministar prometa i komunikacija BiH, u razgovoru za Dnevni avaz govorio je, između ostalog, i o gradnji autoputa Sarajevo – Beograd i dionicama koje bi se uskoro mogle početi graditi.

Ovo je autoput koji ide od Kuzmina, Rače, Bijeljine, Brčkog, a onda imamo problem spajanja s Tuzlom i Sarajevom. Ova trasa, koja ide od Rače preko Bijeljine, Brčkog i prema Vukosavlju, u dobroj je realizaciji. Drugi dio trase, prema Brčkom, isto tako se radi eksproprijacija i definisana je trasa kao i od Brčkog do Vukosavlja. Dakle, na ovom dijelu puta mi ćemo imati riješene imovinskopravne odnose već početkom sljedeće godine i bit će i raspisan konkurs. Na proljeće počinje izgradnja puta koji ide od Rače prema Bijeljini.

Vojin Mitrović, ministar prometa i komunikacija BiH, 4.12.2020.

Podsjećamo, u oktobru prošle godine predsjednici Turske i Srbije, Recep Tayyip Erdogan i Aleksandar Vučić te Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH, u Sremskoj Rači su ozvaničili početak radova na autoputu od Beograda do Sarajeva, koji bi u dva pravca dolazio u BiH, i to od Beograda preko Kuzmina – Sremske Rače, pa do Bijeljine te u drugom pravcu od Beograda preko Požege i Užica do granice sa BiH u blizini Višegrada. Prema najavama, autoput Sarajevo – Beograd finansirat će Turska.

Istinomjer će pratiti da li će radovi na izgradnji autoputa Sarajevo – Beograd na dionici od Rače do Bijeljine početi na proljeće, kako je najavio državni ministar prometa i komunikacija.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!