Neispunjeno

Tokom proljeća nisu počeli radovi na autoputu Sarajevo – Beograd

Vojin Mitrović, ministar prometa i komunikacija BiH, u razgovoru za Dnevni avaz, krajem prošle godine, govorio je, između ostalog, i o gradnji autoputa Sarajevo – Beograd.

Ovo je autoput koji ide od Kuzmina, Rače, Bijeljine, Brčkog, a onda imamo problem spajanja s Tuzlom i Sarajevom. Ova trasa, koja ide od Rače preko Bijeljine, Brčkog i prema Vukosavlju, u dobroj je realizaciji. Drugi dio trase, prema Brčkom, isto tako se radi eksproprijacija i definisana je trasa kao i od Brčkog do Vukosavlja. Dakle, na ovom dijelu puta mi ćemo imati riješene imovinskopravne odnose već početkom sljedeće godine i bit će i raspisan konkurs. Na proljeće počinje izgradnja puta koji ide od Rače prema Bijeljini.

Vojin Mitrović, ministar prometa i komunikacija BiH, 4.12.2020.

Na sjednici Vijeća ministara BiH, koja je održana krajem maja 2021. godine, usvojen je izvještaj o aktivnostima na realizaciji sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Srbije o saradnji na implementaciji projekta autoput-brza cesta Sarajevo – Beograd – Sarajevo.

Ministarstvo komunikacija i prometa zaduženo je da pokrene proceduru zaključivanja sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srbije o izgradnji/rekonstrukciji zajedničkog graničnog prijelaza kod Višegrada, Vardište – Kotroman. Ministarstvo sigurnosti je zaduženo da okonča aktivnosti na zaključivanju sporazuma o graničnim prijelazima i zajedničkim lokacijama između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije kojima će se riješiti sva pitanja u vezi s novim zajedničkim graničnim prijelazom Rača – Sremska Rača i Vardište – Kotroman. Uprava za neizravno oporezivanje, u skladu sa svojom nadležnošću i projektnim aktivnostima, zadužena je da predloži donošenje odluke o načinu financiranja zajedničkog graničnog prijelaza Vardište.

Vijeće ministara BiH, 26. 5. 2021.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, zajedno s predsjednicom RS-a Željkom Cvijanović i premijerom ovog entiteta Radovanom Viškovićem, krajem juna 2021. godine boravio je u posjeti Bijeljini. Tada je Dodik dao novi rok za početak gradnje autoputa Bijeljina – Rača.

Mislim da su stvoreni svi uslovi da u ovoj godini možemo da počnemo radove na auto-putu, čuli ste da je riješeno 95 odsto imovinskih odnosa. Sedamdeset odsto je riješeno na trasi od Bijeljine do Brčkog. To je dinamika i nešto što se dešava.

Milorad Dodik, 20. 6. 2021.

Istinomjer se zvanično obratio Ministarstvu prometa i komunikacija BiH s ciljem dobivanja odgovora u kojoj su fazi radovi na implementaciji projekta autoputa Sarajevo – Bijeljina, ali odgovor do zaključenja ovog teksta nismo dobili. Također, nema informacija da li je raspisan konkurs za izbor izvođača radova.

Podsjećamo, u oktobru 2019. godine, predsjednici Turske i Srbije, Recep Tayyip Erdogan i Aleksandar Vučić, te Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH, u Sremskoj Rači su ozvaničili početak radova na autoputu od Beograda do Sarajeva, koji bi u dva pravca dolazio u BiH, i to od Beograda preko Kuzmina, Sremske Rače, pa do Bijeljine, te u drugom pravcu od Beograda preko Požege i Užica do granice s BiH u blizini Višegrada. Prema najavama, autoput Sarajevo – Beograd finansirat će Turska.

S obzirom na to da radovi na izgradnji autoputa Sarajevo – Bijeljina nisu počeli niti je poznato da li je raspisan konkurs za izbor izvođača radova, Istinomjer će obećanje ministra prometa komunikacija BiH Vojina Mitrovića, da će radovi na izgradnji autoputa Sarajevo – Bijeljina početi na proljeće 2021. godine, ocijeniti kao neispunjeno, te ćemo pratiti da li će radovi početi do kraja godine, kako je to najavio Milorad Dodik.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!