Analize

Pregled sedmice: Pregršt neispunjenih obećanja i neistinitih izjava

U posljednjoj sedmici februara Istinomjer je neispunjenim ocijenio obećanja koja se tiču evropskih integracija BiH, ali i obećanja s nižih nivoa vlasti. Osim toga, još nekoliko tvrdnji ocijenili smo neistinitim.

Jedina pozitivna ocjena u sedmici iza nas vezana je za ispunjeno obećanje načelnika Općine Stari Grad Irfana Čengića. U decembru prošle godine Čengić je najavio da će novo javno preduzeće koje će se baviti parking djelatnošću biti osnovano krajem prvog kvartala naredne godine. Preduzeće je osnovano na sjednici Općinskog vijeća 29. februara 2024. godine.

Četiri obećanja dobila su ocjenu neispunjeno. Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović najavio je da će izmjene Izbornog zakona BiH biti finalizirane do kraja februara 2024. godine. Izmjene Izbornog zakona BiH još uvijek nisu usaglašene niti puštene u proceduru.

Također, unatoč najavama da će do kraja februara zakoni ključni za otvaranje pregovora BiH s EU biti razmatrani u Parlamentarnoj skupštini BiH, do toga nije došlo jer nije postignut politički dogovor predstavnika vladajuće koalicije na državnom nivou, suprotno obećanju predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Marinka Čavare.

S obzirom na činjenicu da je zaduženje Republike Srpske od 14,4 miliona veće od onog koje je ranije najavila Zora Vidović, ministrica finansija ovog entiteta, njeno obećanje o planu da se RS zaduži 76 miliona KM ocijenjeno je neispunjenim.

Istu ocjenu dobilo je i obećanje ministra kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenana Magode, budući da do kraja februara 2024. godine nije usvojen novi zakon o sportu u KS.

Tokom protekle sedmice zabilježili smo četiri neistinite tvrdnje, od čega su dvije poslanika u Narodnoj skupštini RS Nebojše Vukanovića. On je izjavio da je EU u tolikoj mjeri zaštitila tržište da iz BiH ne uvozi ništa, kao i da je BiH lošija od afričkih zemalja “i po pravnoj državi, i po zdravstvenom sistemu, i po obrazovanju, i po životnom standardu”.

Marinko Čavara ustvrdio je da postojeća rješenja u okviru Izbornog zakona BiH omogućavaju potpuni integritet izbornog procesa, što je u suprotnosti sa sadržajem dokumenata Evropske komisije, Misije OSCE-a, kao i stavova visokog predstavnika u BiH.

Tokom obraćanja medijima u Podgorici, predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić izjavio je da su “RS i FBiH stvorile Bosnu i Hercegovinu”, što je tvrdnja koju je Istinomjer u više navrata ocijenio neistinitom.

Naša satirična rubrika “Nevjerovatno ali Istinomjer” bogatija je za tvrdnju zastupnika u Predstavničkom domu PSBiH Šemsudina Mehmedovića. On je konstatovao da je BiH “dalje odmakla” u približavanju NATO-u nego što su čak i neke članice ovog saveza.

Zaključno s prošlom sedmicom pratimo i četiri nove najave. Dvije od njih došle su od ministra saobraćaja KS Adnana Štete, koji je rekao da će mobilna aplikacija za korisnike/ce javnog prijevoza u punoj funkciji biti dostupna do kraja 2024. godine, kao i da će projekat produženja trolejbuske mreže do Vogošće biti realizovan do kraja 2025. godine.

Izgradnja novog objekta osnovne škole u naselju Medakovo (općina Tešanj) započela je 2020. godine, a prema najavi načelnika Suada Huskića, radovi će biti okončani do kraja ove godine.

Istinomjer će pratiti i da li će predstavništvo Ruske Federacije biti otvoreno u Republici Srpskoj do kraja 2024. godine, kako je to najavio predsjednik ovog entiteta Milorad Dodik.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!