Radi se na tome

Započeti radovi na širenju trolejbuske mreže do Vogošće

Krajem februara najavljeno je da će projekat produženja trolejbuske mreže do Vogošće biti realizovan do kraja 2025. godine. Početak prve faze radova ozvaničen je 14.3.2024. godine.

Izvor: Vlada KS

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta dao je intervjuu za portal Klix 27. februara 2024. godine. Tom prilikom najavio je kada će biti završena realizacija projekta proširenja trolejbuske mreže do Vogošće:

Još jedan veliki projekat koji će biti realizovan do kraja 2025. je širenje trolejbuske mreže do Vogošće. Projektom je predviđena izgradnja kontaktne mreže na dužini od 8,6 kilometara, postrojenja elektrovučnih podstanica, saniranje i obnova postojećih te izgradnja novih stubova kontaktne mreže.

Adnan Šteta, 27.2.2024.

Šteta je tada dodao da će radovi na ovom projektu početi početkom marta 2024. godine, te da će se prvo provoditi radovi na sanaciji objekata elektrovučnih podstanica. Istakao je da je postavljanje antikorozivne zaštite planirano na postojećim stubovima kontaktne mreže od Alipašine ulice prema Vogošći, dok je izrada temelja za nove stubove predviđena od okretaljke u Vogošći prema općini Centar.

Polovinom marta 2024. godine, iz Vlade KS je saopćeno da su započeti radovi na proširenju trolejbuske mreže do Vogošće. Tom prilikom, ministar Šteta obišao je gradilište te razgovarao sa izvođačem radova na aktivnostima koje slijede u realizaciji ovog projekta. Riječ je o prvoj fazi koja podrazumijeva sanaciju elektrozvučnih podstanica u Hotonju i Vogošći.

Iz Vlade dodaju da je projektom predviđena izgradnja kontaktne mreže u dužini od 8,6 kilometara, obnova postrojenja elektrovučnih podstanica, saniranje i obnova postojećih, te izgradnja novih stubova kontaktne mreže.

Podsjećamo, Istinomjer je tokom prethodnog mandata Vlade KS pratio obećanje ministra Štete iz oktobra 2021. godine da će u prvom kvartalu 2022. godine prema naselju Šip početi voziti trolejbus. Istinomjer je ovo obećanje ocijenio neispunjenim polovinom aprila 2022. godine, a trolejbus prema Šipu do danas nije počeo saobraćati.

Rekonstrukcija trolejbuske mreže do Vogošće jedno je od obećanja koje Istinomjer prati u okviru monitoringa predizbornih obećanja aktuelne Vlade Kantona Sarajevo.

S obzirom na činjenicu da su polovinom marta 2024. godine započeti radovi na rekonstrukciji trolejbuske mreže do Vogošće, Istinomjer obećanju Adnana Šteta od 28.2.2024. daje ocjenu radi se na tome, te ćemo nastaviti pratiti realizaciju ovog obećanja.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!