Najave

Nova najava otvaranja predstavništva Ruske Federacije u Republici Srpskoj

Nakon 2022. i 2023. godine, Milorad Dodik ponovo je najavio otvaranje predstavništva Ruske Federacije u Republici Srpskoj.

Izvor: SNSD

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je u intervjuu za ruski list Izvestija, a kako je prenijela i Radio-televizija Republike Srpske, izjavio da očekuje da će do kraja ove godine u tom entitetu biti otvoreno predstavništvo Ruske Federacije.

Ustvrdivši da su sve odluke o otvaranju predstavništva Rusije u Republici Srpskoj donijele, kako je rekao, obje strane i da se trenutno radi na tehničkim i logističkim pitanjima koja će omogućiti da predstavništvo bude što prije otvoreno, Dodik je na pitanje da li očekuje da će se to desiti ove godine odgovorio:

Da, naravno. Mislim da je to realno.

Milorad Dodik, 26.2.2024.

Ovo nije prvi put da Milorad Dodik, ali i drugi visoki zvaničnici RS, najavljuje otvaranje konzulata Ruske Federacije u tom entitetu.

“Drago mi je da pored britanskog i američkog konzulata, koje smo vidjeli u Banjaluci, sada postoji i ruski, i to je dobra vijest”, izjavio je Dodik 27. maja 2022. godine, nakon što je dan ranije Vlada Rusije usvojila prijedlog Ministarstva vanjskih poslova te zemlje za otvaranje ispostave ruske ambasade u Republici Srpskoj.

Na upite pojedinih medija o lokaciji kancelarije, aktivnostima kojima bi se bavila te kada bi trebala biti otvorena, iz Ambasade Rusije u Sarajevu nije odgovoreno, ali su najave o njenom otvaranju nastavljene.

Ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju u Vladi RS Zlatan Klokić krajem januara prošle godine izjavio je da očekuje da konzulat bude u funkciji što prije, a u maju 2023. godine slična očekivanja iznio je i šef Predstavništva Republike Srpske u Rusiji Duško Perović.

Proces je završen. On je odavno usaglašen i potpisan je bilateralni sporazum. Sada je u toku tehničko opremanje zdanja u Banjaluci i nadam se da će konzulat uskoro biti otvoren.

Duško Perović, 22.5.2023.

Istinomjer će pratiti da li će predstavništvo Ruske Federacije biti otvoreno u Republici Srpskoj do kraja 2024. godine, kako je to najavio Milorad Dodik.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!