Neistina

Vukanović i netačna usporedba BiH s Afrikom

Suprotno tvrdnjama zastupnika u NSRS-u Nebojše Vukanovića, relevantni podaci pokazuju da se Bosna i Hercegovina u oblastima obrazovanja, zdravstva, pravne države i životnog standarda nalazi na boljim pozicijama nego većina afričkih država.

Izvor: Screenshot / Hayat

Nebojša Vukanović, zastupnik u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS), održao je 23. februara konferenciju za medije ispred sjedišta OHR-a. Kritikujući politiku međunarodne zajednice u BiH, poredeći BiH s državama u Africi, Vukanović je iznio neistinitu tvrdnju o stanju u našoj zemlji.

Mi smo ispod Afrike. Po svemu, i po pravnoj državi, i po zdravstvenom sistemu, i po obrazovanju, i po životnom standardu, prestiže nas veći dio Afrike. I zato su krivi stranci i oni koje ovdje drže na vlasti.

Nebojša Vukanović, 23.2.2024.

Vladavina zakona

Kako se navodi na internet-stranici platforme Svjetski projekt pravde (World Justice Project), koja predstavlja vodeći svjetski izvor nezavisnih podataka o vladavini prava, Bosna i Hercegovina je u 2023. godini na indeksu vladavine prava zauzela 75. mjesto od 142 države u kojima se mjeri ovaj pokazatelj. Od 54 države u Africi, od BiH je na ovoj listi bolje pozicionirano njih devet. To su: Ruanda (41. mjesto), Namibija (44. mjesto), Mauricijus (46. mjesto), Bocvana (51. mjesto), Južnoafrička Republika (56. mjesto), Senegal (60. mjesto), Gana (61. mjesto), Malavi (69. mjesto) i Tunis (72. mjesto).

Zdravstveni sistem

Prema rangiranju zdravstva i zdravstvenih sistema zemalja širom svijeta u 2023. godini, Bosna i Hercegovina našla se na 95. mjestu od njih 167, koliko ih je navedeno na globalnoj platformi za podatke Statista. Od zemalja u Africi, od BiH je bolje rangirano sedam država: Sejšeli (39. mjesto), Alžir (70. mjesto), Kabo Verde (73. mjesto), Tunis (79. mjesto), Mauricijus (81. mjesto), Maroko (86. mjesto) i Demokratska Republika Sveti Toma i Princip na 94. mjestu.

Obrazovanje

Što se tiče zemalja s najboljim obrazovnim sistemima, iz podataka dostupnih za 2021. godinu, od država u Africi na listi su se nalazile Južnoafrička Republika (33. mjesto), Egipat (39. mjesto), Maroko (57. mjesto), Tunis (67. mjesto) i Kenija na 68. mjestu. Nabrojane su i ostale afričke države, ali kao i u slučaju Bosne i Hercegovine, nema podataka na kojem se tačno mjestu nalaze.

Ipak, kada se radi o nivou pismenosti, Bosna i Hercegovina ima veći procenat od svih nabrojanih afričkih država. Procenat pismenosti u BiH iznosi 98%, dok u JAR-u iznosi 90%, u Egiptu 75%, Maroku 77%, Tunisu 84% i Keniji 83%.

Kako je vidljivo na internet-stranici organizacije World Population Review, zemlje s najnižom stopom pismenosti odraslih upravo su afričke države: Čad, Mali, Burkina Faso, Južni Sudan, Centralna Afrička Republika, Niger, Somalija, Gvineja i Benin. U nekim od ovih država, stopa pismenosti odraslih je i ispod 30%.

Životni standard

Indeks ljudskog razvoja (HDI – Human Development Index) izračunava se na osnovu tri glavna faktora: očekivanog životnog vijeka, obrazovanja i prihoda po glavi stanovnika. HDI zemlje kreće se u rasponu od 0 do 1, pri čemu je 1 najviši mogući rezultat. U 2021. godini, Bosna i Hercegovina, prema indeksu ljudskog razvoja, zauzimala je 74. mjesto od 186. Na ovoj listi, od afričkih država, ispred BiH nalaze se samo Mauricijus (64. mjesto) i Sejšeli (72. mjesto). Kao i u slučaju stope pismenosti, devet od deset zemalja s najnižim indeksom ljudskog razvoja nalazi se u Africi.

Bruto domaći proizvod (BDP) predstavlja standardnu mjeru vrijednosti finalnih dobara i usluga koje je država proizvela tokom određenog perioda. Prema podacima Agencije za statistiku BiH, BDP za BiH po proizvodnom pristupu za 2022. godinu nominalno je iznosio 45,618 milijardi KM.

BDP po stanovniku u BiH 2022. godine iznosio je 13.284 KM, 6.792 eura ili 7.141 američkih dolara. Iako je ukupni nominalni iznos BDP-a nekih afričkih država veći od nominalnog BDP-a Bosne i Hercegovine, BDP po stanovniku BiH veći je od svih afričkih država, osim Republike Gabon.

I prema indeksu prosperiteta, koji objavljuje Legatum Institut, a kojim se, između ostalog, mjere sigurnost, osobne slobode, socijalni kapital, infrastruktura i ekonomski kvalitet, Bosna i Hercegovina stoji bolje od većine afričkih država. BiH se našla na 72. poziciji, dok su ispred samo Mauricijus (47. mjesto) i Sejšeli (51. mjesto).

Shodno svim navedenim podacima prema kojima je Bosna i Hercegovina u svim nabrojanim oblastima rangirana bolje od većine afričkih država, Istinomjer navedenu tvrdnju Nebojše Vukanovića ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!