Neistina

Entiteti nisu stvorili državu Bosnu i Hercegovinu

Tokom obraćanja medijima u Podgorici, predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić iznio je neistinitu tvrdnju da su “RS i FBiH stvorile Bosnu i Hercegovinu”.

Izvor: Skupština CG

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik boravio je 27. februara 2024. u radnoj posjeti Crnoj Gori, a tom prilikom sastao se s predsjednikom crnogorske Skupštine Andrijom Mandićem, koji je tokom obraćanja medijima rekao da su entiteti stvorili Bosnu i Hercegovinu.

Crna Gora poštuje Bosnu i Hercegovinu kao državu, Crna Gora poštuje Republiku Srpsku, koja je zajedno sa Federacijom stvorila Bosnu i Hercegovinu i u kojoj su tri konstitutivna naroda ravnopravna.

Andrija Mandić, 27.2.2024.

Mandićeve tvrdnje demantuju u prvom redu Ustav Bosne i Hercegovine i Ustav SFRJ iz 1974. godine, kao i činjenica da je BiH još 1943. godine prepoznata kao federalna jedinica ravnopravnih naroda s današnjim granicama.

Podsjećamo, u Rezoluciji Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH), usvojenoj na zasjedanju održanom 25. i 26. novembra 1943. godine, Bosna i Hercegovina proglašena je federalnom jedinicom ravnopravnih naroda s granicama koje danas posjeduje.

Prema Ustavu SFRJ iz 1974. godine, Bosna i Hercegovina bila je prepoznata kao jedna od socijalističkih republika. Istim ustavom određeno je da je svaka socijalistička republika država. S tim u vezi, u skladu s Ustavom SRBiH i Zakonom o referendumu SRBiH, Vijeće Skupštine BiH je na zajedničkoj sjednici donijelo Odluku o raspisivanju republičkog referenduma o utvrđivanju statusa Republike BiH.

Bosna i Hercegovina je nezavisnost od Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije proglasila 1. marta 1992. godine, nakon održanog referenduma. Zemlje članice tadašnje Evropske zajednice su 6. aprila 1992. godine priznale Bosnu i Hercegovinu kao nezavisnu i suverenu državu, a dan kasnije to su učinile i Sjedinjene Američke Države, dok je BiH 22. maja 1992. godine postala članica Ujedinjenih naroda.

Potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma u novembru 1995. godine potvrđeni su kontinuitet postojanja, suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost Bosne i Hercegovine kao države.

Da je Bosna i Hercegovina bila država i prije potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, potvrđuje i prvi član Ustava Bosne i Hercegovine (Kontinuitet):

Republika Bosna i Hercegovina, čije je zvanično ime od sada “Bosna i Hercegovina”, nastavlja svoje pravno postojanje po međunarodnom pravu kao država, sa unutrašnjom strukturom modificiranom ovim Ustavom, i sa postojećim međunarodno priznatim granicama. Ona ostaje država članica Ujedinjenih naroda i može kao Bosna i Hercegovina zadržati članstvo ili zatražiti prijem u organizacijama unutar sistema Ujedinjenih naroda, kao i u drugim međunarodnim organizacijama.

Ustav Bosne i Hercegovine

Podsjećamo, Istinomjer je u više navrata ocjenjivao slične tvrdnje domaćih političkih zvaničnika/ca, a među ocijenjenima našli su se savjetnik predsjednika RS Marko Romić, Dušanka Majkić i Siniša Karan.

S obzirom na činjenicu da je iz važećeg Ustava BiH i Ustava SFRJ iz 1974. godine, kao i na osnovu historijskih činjenica, jasno da je Bosna i Hercegovina i prije potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i referenduma za nezavisnost bila prepoznata kao država, Istinomjer tvrdnju Andrije Mandića da su “Republika Srpska i Federacija BiH stvorile Bosnu i Hercegovinu” ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!