Neispunjeno

RS se zadužila više nego što je ministrica finansija planirala

Prilikom gostovanja u Jutarnjem programu RTRS-a 9.2.2024. godine, ministrica finansija Republike Srpske Zora Vidović govorila je o ekonomskim prilikama u ovom entitetu. S obzirom na to da se o zaduženosti često govori u javnosti, Vidović je pojasnila da je RS daleko od granice zakonski dozvoljenog zaduživanja.

Izvor: Otisak.ba

Kako bi ilustrovala situaciju, ministrica je dala informaciju o planiranom zaduženju i otplati duga tokom prva dva mjeseca 2024. godine te pojasnila da u entitetu više vraćaju nego što se zadužuju.

Mi do granice zaduženosti imamo zaista mnogo. I evo, imali smo prodaju obveznica prije dva dana, pa se govori opet zaduženje. Mi u januaru i februaru, ukupan naš dug koji ćemo mi vrati u januaru i februaru je 160 miliona. Mi planiramo da se zadužimo u januaru i februaru 76 miliona. Što znači da više otplaćujemo obaveza nego što se zadužujemo.

Zora Vidović, 9.2.2024.

I dok informacija o mjesečnoj otplati duga Republike Srpske nije javno dostupan podatak, plan zaduživanja na Banjalučkoj berzi jeste.

U trenutku gostovanja, po osnovu trezorskih zapisa, RS se zadužila 10 miliona KM, a po osnovu dugoročnih obveznica, 40 miliona KM.

Naredne sedmice, 14. i 16. februara, objavljena su nova dva javna poziva za učestvovanje u aukciji trezorskih zapisa RS. Prvim pozivom na prodaju ponuđeni su zapisi u vrijednosti 20 miliona KM, a drugim 15 miliona KM.

Već tada je bilo jasno da je prekoračen najavljeni iznos za oko devet miliona maraka.

Međutim, zaduženje je i veće ako uzmemo u obzir da je vrijednost trezorskih zapisa iz tri javna poziva iznosila 45 miliona KM, a da su ukupni iznosi prihvaćenih ponuda bili veći za više od pet miliona KM.

Na kraju prva dva mjeseca, Republika Srpska zadužila se za 90,4 miliona KM.

S obzirom na to da je zaduženje od 14,4 miliona veće od onog o kojem je govorila Zora Vidović, njeno obećanje o planu da se RS zaduži 76 miliona KM ocjenjujemo neispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!