Analize

Pregled sedmice: Od neistinitih tvrdnji o ustavnom uređenju BiH do uklanjanja crkve iz dvorišta Fate Orlović

U protekloj sedmici, Istinomjer se bavio ocjenama izjava domaćih političkih aktera sa svih nivoa vlasti u BiH, a među ocijenjenim zvaničnicima, između ostalih, našli su se i Milorad Dodik, Željko Komšić, Bisera Turković, Edin Forto i brojni drugi.

Tema dolaska novog visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH svakodnevno je aktuelna u domaćoj javnosti od kada je Valentin Inzko 27. maja ove godine podnio ostavku, nakon čega su veleposlanici zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (Peace Implementation Council – PIC) službeno imenovali Christiana Schmidta za sljedećega visokog predstavnika, nakon što ga je za to mjesto kandidirala Njemačka. Schmidt bi funkciju trebao preuzeti 1. augusta ove godine.

S tim u vezi, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik je na rad Vijeća za implementaciju mira (PIC) uputio kritike te je u izjavi za Novinsku agenciju Republike Srpske (SRNA) ustvrdio da postojanje PIC-a nije definisano u Općem okvirnom sporazumu za mir u BiH, kao ni drugim aktima, aneksima ili rezolucijama. Ipak, s obzirom na činjenicu da je PIC uspostavljen Zaključcima Konferencije o provedbi mira, održane u Londonu 1995. godine, nekoliko dana prije nego što je Dejtonski sporazum potpisan u Parizu 14. decembra, Istinomjer je tu tvrdnju predsjedavajućeg Predsjedništva BiH ocijenio neistinitom, kao i tvrdnju njegovog savjetnika Radovana Kovačevića, koju su političari iz RS-a u više navrata iznosili u javnosti. Naime, komentirajući imenovanje novog visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini i odgovarajući na pitanje voditeljice “na koji način je izvršeno imenovanje novog visokog predstavnika i da li je to učinjeno sa onim što predviđa Dejtonski sporazum”, Kovačević je u kontekstu institucija Bosne i Hercegovine upotrijebio termin “zajedničke institucije”, koji se ne koristi niti u Ustavu BiH, niti u Aneksu 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PD PSBiH) i predsjednik Demokratskog narodnog saveza (DNS) Nenad Nešić, sa druge strane, tokom gostovanja u programu N1 televizije, iznio je tvrdnju da je Bosna i Hercegovina konfederacija, što, s obzirom na naučno određenje konfederacije, nije tačno.

Među izjavama političkih aktera koje smo u protekloj sedmici ocijenili kao neistinite našla se i tvrdnja ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković da je BiH već ispunila čak polovinu prioriteta iz Mišljenja EK-a iz 2019. godine. Činjenica je, međutim, da je naša zemlja do sada u potpunosti ispunila tek jedan od 14 prioriteta iz Mišljenja. Istinomjer se kroz analizu osvrnuo i na inicijativu Ministarstva vanjskih poslova BiH koje je odlukom o izmjeni i dopunama Odluke o vizama htjelo dozvoliti državljanima Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske da ulaze u našu zemlju sa ličnom kartom, dokumentom koji je u ovoj zemlji ukinut 2011. godine, ali i objavom Bisere Turković na društvenoj mreži Facebook na tu temu.

Istinitom smo, sa druge strane, ocijenili tvrdnju člana Predsjedništva BiH Željka Komšića da su BiH i Crna Gora “rijetke države, ako ne i jedine u regiji, koje imaju potpisan i zaključen ugovor o granici”, kao i tvrdnju predsjednika Federacije BiH i potpredsjednika HDZ-a BiH Marinka Čavare da u Interresornoj radnoj grupi za izmjenu Izbornog zakona “ne sudjeluju i članovi Središnjeg izbornog povjerenstva”.

Izjava Milorada Dodika da “Republika Srpska nije napisala nijedan non-paper”, te da neke od njih nije ni pročitala”, ocijenjena je kao nedosljedna, s obzirom na činjenicu da je Dodik samo nekoliko sedmica ranije u javnosti iznio tvrdnju da je Republika Srpska već napravila “neki svoj non-paper”. Temom non-papera Istinomjer se opsežno bavio i u analizi “Papiri, mape i granice”, koja je objavljena i u printanom izdanju magazina Start BiH.

Od ocjena obećanja svakako treba izdvojiti ono o uklanjanju crkve bespravno izgrađene u dvorištu Fate Orlović u Konjević-Polju, koje je dao predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija u januaru ove godine. Tegeltija je tada obećao da će crkva biti izmještena na proljeće 2021. godine.

Ispunjenim je ocijenjeno i obećanje zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo i ministra unutrašnjih poslova Federacije BiH Aljoše Čampare, koji je, gostujući u programu TVSA sredinom maja ove godine, najavio da će do kraja mjeseca biti raspisan konkurs za prijem novih policijskih službenika u KS-u. Zadnjeg dana maja 2021. godine, Vlada KS-a informisala je javnost da je Ministarstvo unutrašnjih poslova KS-a objavilo javni konkurs za prijem 200 policijskih službenika.

Građevinska sezona u BiH u punom je jeku, a u vezi sa infrastrukturnim projektima Istinomjer je zabilježio nekoliko neispunjenih obećanja, od kojih izdvajamo ona vezana za rekonstrukciju tunela Crnaja, završetak izgradnje graničnog prelaza Svilaj, ali i nastavak gradnje I transverzale u Sarajevu, jedne od najbitnijih saobraćajnica u izgradnji u glavnom gradu BiH.

Iako su iz JP Ceste FBiH ranije najavili da će radovi na rekonstrukciji tunela Crnaja na magistralnoj cesti Sarajevo – Mostar tokom ljetne sezone biti vršeni u posebnom režimu kako bi se saobraćaj odvijao bez stvaranja većih gužvi, to se nije desilo, te će se radovi, kao i do sada, odvijati uz obustavu saobraćaja.

Rokovi za izgradnju graničnog prelaza Svilaj već više puta su probijeni, a nakon što ni posljednja najava da će svi radovi biti završeni do juna nije realizirana, Istinomjer je obećanje Uprave za indirektno oporezivanje ocijenio kao neispunjeno. Neispunjenim je ocijenjeno i obećanje ministra saobraćaja Kantona Sarajevo Adnana Štete da će gradilište na dionici od Kranjčevićeve ulice do Ulice Braće Begić uskoro biti prošireno. Ipak, umjesto početka radova na kompletnoj dionici, izvođač radova je zadnjeg dana maja 2021. godine povukao svu mehanizaciju sa gradilišta. Kako su prenijeli mediji, radovi su već sredinom maja 2021. godine totalno obustavljeni, jer nisu riješeni svi imovinsko-pravni odnosi.

I obećanje ministra saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljka Ćorića da će kompanija Željeznice RS a.d. Doboj niti restrukturirana u holding preduzeće do kraja maja ove godine ostalo je neispunjeno. Kako su za Istinomjer pojasnili i iz resornog ministarstva i iz Željeznica RS-a, proces restrukturiranja preduzeća još traje, te je, kako su istakli, teško dati precizan odgovor na pitanje kada će on biti završen.

 

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!