Radi se na tome

Završetak radova na izgradnji graničnog prelaza Svilaj najavljen za juni

Kako je za Istinomjer saopćio Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO BiH), radovi na izgradnji graničnog prelaza Svilaj izvode se planiranim intenzitetom.

Foto: UIO BiH

Planirani završetak radova na izgradnji Graničnog prelaza Svilaj prema dinamici izvođača radova je jun mjesec 2021. godine. Dakle, završeni su radovi na donjem stroju kako je po planu, u toku je montaža nadstrešnice i kontrolnih kućica.

 

Ratko Kovačević, 8. 2. 2021.

Podsjećamo, gradnja mosta Svilaj započela je u augustu 2016. godine, a dvogodišnji rok nije ispoštovan tokom 2019. godine, čime se Istinomjer već bavio, te su tada ranija obećanja u vezi rokova izgradnje ovog mosta, data iz Ministarstva prometa i komunikacija BiH, ocijenjena kao neispunjena. Gradnja mosta završena je početkom jula 2020. godine. Krajem marta 2020. godine potpisan je Ugovor o izgradnji novog graničnog prijelaza Svilaj između Uprave za indirektno oporezivanje BiH i konzorcijuma NISKOGRADNJA d.o.o. Laktaši , ALFA TERM d.o.o. Mostar i TEHTON d.o.o. Banja Luka, saopćeno je iz UIO BiH.

Ovaj granični prelaz je bitan kako bi već izgrađeni međudržavni most između naše zemlje i Hrvatske bio pušten u saobraćaj, što je za hrvatski Večernji list potvrđeno iz Hrvatskih autocesta (HAC).

Most kod Svilaja završen je u cijelosti još ljetos i objekt je bez uvjetnih primjedbi prošao tehnički pregled. Puštanje u promet bit će po dovršetku radova na dijelu trase u Bosni i Hercegovini. Prema posljednjim informacijama, bosanskohercegovačka strana provodi aktivnosti na uspostavi graničnog prijelaza te bi putnički promet mostom trebao biti pušten početkom proljeća.

HAC, 30. 1. 2021.

Gradnja mosta završena je početkom jula 2020. godine, a nešto ranije, krajem marta iste godine, potpisan je ugovor o izgradnji novog graničnog prelaza Svilaj. Iz UIO BiH su 12. maja 2020. godine obavijestili javnost da su osigurani uvjeti za “nesmetan početak radova na izgradnji graničnog prelaza Svilaj”:

Radi se o izuzetno važnom graničnom prijelazu koji se nalazi na sjeveru Bosne i Hercegovine na koridoru 5 C. Rok za završetak radova je 300 kalendarskih dana. Vrijednost ugovorenih radova je 18.713.999,35 KM sa PDV-om. Kompleks novog graničnog prijelaza Svilaj planiran je na površini od 103.000 m2. Na novom graničnom prijelazu će biti posebno odvojen putnički od teretnog saobraćaja, imaće četiri trake na ulazu u BiH i tri trake na izlazu iz BiH. U sklopu novog graničnog prijelaza biće sagrađeni objekti za smještaj službenika Uprave za indirektno oporezivanje, Granične policije BiH i inspekcijskih službi, te objekat za smještaj špeditera i banke. Prijelaz će imati i zaseban energetski blok, poseban objekat za detaljan pregled vozila, kolske vage i veliku nadstrešnicu.

UIO BiH, 12. 5. 2020.

U septembru prošle godine, Ratko Kovačević, portparol UIO BiH, za Istinomjer je kazao da će radovi na izgradnji graničnog prelaza Svilaj biti okončani u aprilu ove godine.

Podsjećam, novi granični prijelaz Svilaj se radi, a prema dinamici radova trebao bi biti završen u aprilu 2021. godine.

Ratko Kovačević, 9. 9. 2020.

Završetak radova na graničnom prelazu važan je i zbog autoceste na Koridoru Vc, na dionici Svilaj-Odžak, koja je završena krajem 2017. godine, ali bez međudržavnog mosta i prelaza ne može biti puštena u saobraćaj.

S obzirom na to da su radovi na graničnom prelazu Svilaj u toku, uz napomenu da je prolongiran rok za završetak radova u odnosu na onaj koji je naznačen u septembru prošle godine, Istnomjer će UIO BiH za pomenuto obećanje dati ocjenu radi se na tome, uz napomenu da ćemo pratiti dalje aktivnosti na izgradnji GP Svilaj.

 

(Istinomjer.ba)

Napomena: Ovaj tekst je dopunjena verzija teksta objavljenog 6.8.2020. godine. Ranijoj verziji teksta možete pristupiti putem linka.

Pitajte Istinomjer!