Radi se na tome

Započeli radovi na izgradnji GP Svilaj

U februaru 2020. godine iz Ministarstva prometa i komunikacija BiH istakli su “da će most na rijeci Savi kod Svilaja biti završen u drugoj polovini godine, ali da neće biti u funkciji dok ne bude izgrađen granični prijelaz”.

Podsjećamo, priča o izgradnji mosta na rijeci Savi kod Svilaja, koji će povezivati hrvatski autoput sa Koridorom VC u BiH traje već duži niz godina, a dvogodišnji rok za izgradnju ovog mosta, koja je započela u avgustu 2016. godine, nije ispoštovan tokom 2019. godine, čime se Istinomjer već bavio.

S tim u vezi, glasnogovornik Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO BiH), Ratko Kovačević je tokom februara 2020. godine najavio početak radova na izgradnji pomenutog graničnog prijelaza za maj 2020. godine.

UIO planira početak radova u maju ove godine, a završetak radova se očekuje krajem godine. Prijelaz će biti u funkciji kad se i most završi, što znači da neće biti perioda da će most biti neiskorišten.

Ratko Kovačević, 07. februar 2020.

Krajem marta potpisan je Ugovor o izgradnji novog graničnog prijelaza Svilaj između Uprave za indirektno oporezivanje BiH i konzorcijuma NISKOGRADNJA d.o.o. Laktaši , ALFA TERM d.o.o. Mostar i TEHTON d.o.o. Banja Luka, saopćeno je iz UIO BiH.

Iz UIO BiH su 12. maja 2020. godine obavijestili javnost da su osigurani uvjeti za “nesmetan početak radova na izgradnji graničnog prijelaza Svilaj”:

Radi se o izuzetno važnom graničnom prijelazu koji se nalazi na sjeveru Bosne i Hercegovine na koridoru 5 C. Rok za završetak radova je 300 kalendarskih dana. Vrijednost ugovorenih radova je 18.713.999,35 KM sa PDV-om. Kompleks novog graničnog prijelaza Svilaj planiran je na površini od 103.000 m2. Na novom graničnom prijelazu će biti posebno odvojen putnički od teretnog saobraćaja, imaće četiri trake na ulazu u BiH i tri trake na izlazu iz BiH. U sklopu novog graničnog prijelaza biće sagrađeni objekti za smještaj službenika Uprave za indirektno oporezivanje, Granične policije BiH i inspekcijskih službi, te objekat za smještaj špeditera i banke. Prijelaz će imati i zaseban energetski blok, poseban objekat za detaljan pregled vozila, kolske vage i veliku nadstrešnicu.

UIO BiH, 12. maj 2020.

S obzirom na činjenicu da su radovi na izgradnji graničnog prijelaza Svilaj započeli u maju 2020. godine, Istinomjer će UIO BiH za pomenuto obećanje dati ocjenu radi se na tome, uz napomenu da ćemo pratiti dalje aktivnosti na izgradnji GP Svilaj.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!