Radi se na tome

Najavljena gradnja privremenog graničnog prijelaza na mostu Svilaj

U februaru 2020. godine iz Ministarstva prometa i komunikacija BiH istakli su “da će most na rijeci Savi kod Svilaja biti završen u drugoj polovini godine, ali da neće biti u funkciji dok ne bude izgrađen granični prijelaz” čija je gradnja počela u maju. Most je ipak završen nešto ranije, početkom jula ove godine, a nedavno je najavljena i gradnja privremenog graničnog prijelaza na ovom mostu.

Podsjećamo, priča o izgradnji mosta na rijeci Savi kod Svilaja, koji će povezivati hrvatski autoput sa Koridorom VC u BiH traje već duži niz godina, a dvogodišnji rok za izgradnju ovog mosta, koja je započela u avgustu 2016. godine, nije ispoštovan tokom 2019. godine, čime se Istinomjer već bavio. Gradnja mosta završena je početkom jula 2020. godine. Krajem marta potpisan je Ugovor o izgradnji novog graničnog prijelaza Svilaj između Uprave za indirektno oporezivanje BiH i konzorcijuma NISKOGRADNJA d.o.o. Laktaši , ALFA TERM d.o.o. Mostar i TEHTON d.o.o. Banja Luka, saopćeno je iz UIO BiH.

U vezi sa izgradnjom graničnog prijelaza, glasnogovornik Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO BiH), Ratko Kovačević, tokom februara 2020. godine najavio je početak radova na izgradnji graničnog prijelaza za maj 2020. godine.

UIO planira početak radova u maju ove godine, a završetak radova se očekuje krajem godine. Prijelaz će biti u funkciji kad se i most završi, što znači da neće biti perioda da će most biti neiskorišten.

Ratko Kovačević, 07. februar 2020.

Krajem marta potpisan je Ugovor o izgradnji novog graničnog prijelaza Svilaj između Uprave za indirektno oporezivanje BiH i konzorcijuma NISKOGRADNJA d.o.o. Laktaši , ALFA TERM d.o.o. Mostar i TEHTON d.o.o. Banja Luka, saopćeno je iz UIO BiH.

Iz UIO BiH su 12. maja 2020. godine obavijestili javnost da su osigurani uvjeti za “nesmetan početak radova na izgradnji graničnog prijelaza Svilaj”:

Radi se o izuzetno važnom graničnom prijelazu koji se nalazi na sjeveru Bosne i Hercegovine na koridoru 5 C. Rok za završetak radova je 300 kalendarskih dana. Vrijednost ugovorenih radova je 18.713.999,35 KM sa PDV-om. Kompleks novog graničnog prijelaza Svilaj planiran je na površini od 103.000 m2. Na novom graničnom prijelazu će biti posebno odvojen putnički od teretnog saobraćaja, imaće četiri trake na ulazu u BiH i tri trake na izlazu iz BiH. U sklopu novog graničnog prijelaza biće sagrađeni objekti za smještaj službenika Uprave za indirektno oporezivanje, Granične policije BiH i inspekcijskih službi, te objekat za smještaj špeditera i banke. Prijelaz će imati i zaseban energetski blok, poseban objekat za detaljan pregled vozila, kolske vage i veliku nadstrešnicu.

UIO BiH, 12. maj 2020.

Ministar komunikacija i prometa BiH Vojin Mitrović najavio je da će se do septembra otvoriti privremeni granični prijelaz za automobile i pješake na ovom mostu. I početkom augusta 2020. godine Mitrović je u intervjuu za “Dnevni avaz” govorio na tu temu.

Most je završen i trenutno se radi na izgradnji modernog graničnog prijelaza. Ipak, dok se to ne završi, most nije u funkciji. Želimo da što prije pustimo most u funkciju, stoga smo planirali da otvorimo privremeni granični prijelaz za automobile i pješake. S Upravom za indirektno oporezivanje (UIO) BiH podijelili smo zadatke, ostalo je da se riješi pitanje finansijskih sredstava koja su potrebna da se osiguraju kontejneri za smještaj graničnih policajaca i inspektora UIO. Također, ima jedan dio koji je potrebno asfaltirati

Vojin Mitrović, 3. august 2020.

S obzirom na činjenicu da su radovi na izgradnji graničnog prijelaza Svilaj započeli u maju 2020. godine, Istinomjer će UIO BiH za pomenuto obećanje dati ocjenu radi se na tome, uz napomenu da ćemo pratiti dalje aktivnosti na izgradnji GP Svilaj. Također ćemo pratiti i da li će uskoro biti izgrađen i privremeni granični prijelaz koji je najavio ministar komunikacija i prometa BiH, Vojin Mitrović.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!