Neispunjeno

Željeznice RS-a do kraja maja nisu postale holding preduzeće

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Ćorić krajem marta 2021. godine u intervjuu za Glas Srpske govorio je o restrukturiranju kompanije Željeznice RS a.d. Doboj u holding preduzeće, i to nakon što je Vlada RS-a na 113. sjednici, 18. marta 2021. godine, donijela zaključak o budućoj organizaciji ove kompanije.

Foto: Vlada RS

Kao prvo, naglasio bih da je naša obaveza da “Željeznice Republike Srpske” uredimo i organizujemo po modelu koji je primjenjiv u Evropskoj uniji, a kako bismo sutra mogli da izađemo na otvoreno tržište. Sam holding i novi način funkcionisanja donijeće niz prednosti, veće benefite i bolju kontrolu rada novih zavisnih preduzeća nego što je to do sada bilo. U preduzećima, koja će poslovati u okviru holdinga, Vlada Republike Srpske će i dalje imati potpuno kontrolu i naš imperativ je da ŽRS postanu respektabilan privredni subjekat, kako na domaćem tržištu, tako i u regionu.

Nedeljko Ćorić, 20. 3. 2021.

Kako je Ćorić u intervjuu za Glas Srpske kazao, ŽRS je najkasnije do kraja maja trebao postati holding.

Istinomjer je krajem maja kontaktirao Ministarstvo saobraćaja i veza RS-a i preduzeće Željeznice RS-a s ciljem dobijanja informacija u kojoj je fazi restrukturiranje ovog preduzeća. Iz ŽRS-a nam je objašnjeno da proces restrukturiranja preduzeća još traje.

Restrukturiranje preduzeća Željeznice Republike Srpske a.d. Doboj je u procesu i nije još uvijek završeno na način da se pretvori u holding.

S obzirom da je u pitanju progres koji zahtijeva niz postupaka i odluka za koje je prethodno neophodno uraditi veliki broj pripremnih radnji, kako bi se sve prilagodilo novoj organizacionoj strukturi, teško je dati precizan odgovor na ovo pitanje.

Plan od strane konsultanta je da se progres sprovede u trajanju najmanje dvije godine.

Prijedlog organizacije ŽRS Holdinga je sljedeći:

Željeznice Republike Srpske a.d. u okviru kojeg posluju tri preduzeća:

ŽRS Infrastruktura d.o.o, ŽRS Prevoz putnika d.o.o, ŽRS Prevoz robe d.o.o.

Željeznice RS-a, 2. 6. 2021.

Iz Ministarstva saobraćaja i veza RS-a Istinomjeru su dostavili odgovor identičan onom iz ŽRS-a.

Restrukturiranje preduzeća Željeznice Republike Srpske a.d. Doboj je u procesu i nije još uvijek završeno na način da se pretvori u holding.

Ministarstvo saobraćaja i veza RS-a 2. 6. 2021.

Treba istaći da je Svjetska banka još 2016. godine u Bilješci o politici željeznica, koja se odnosi na stanje sektora željeznica i opcije politike za unapređenje njegove efektivnosti tokom harmonizacije sa zahtjevima Evropske unije, jasno navela da je za željeznice u BiH, uključujući i ŽRS, potrebno razdvajanje između upravljanja željezničkom infrastrukturom i upravljanja željezničkim transportnim operacijama, koje su trenutno smještene u jednoj kompaniji koja njima upravlja.

S obzirom na to da do kraja maja 2021. godine nije završeno restrukturiranje Željeznica RS-a, Istinomjer će obećanje ministar saobraćaja i veza RS-a Nedeljka Ćorića, da će do kraja maja 2021. godine ŽRS postati holding, ocijeniti neispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Napomena, 3. 6. 2021.

Nakon objave ovog teksta 3. juna kojeg možete pročitati na ovom linku Istinomjer je od Ministarstva saobraćaja i veza RS dobio i odgovore na ranije postavljena pitanja, te su oni naknadno uvršteni u tekst.

 

Pitajte Istinomjer!