Neispunjeno

Radovi na tunelu Crnaja neće biti obustavljeni tokom ljetne turističke sezone

Početkom februara 2021. godine, iz Javnog preduzeća Ceste FBiH saopćeno je da su počeli radovi na rekonstrukciji tunela Crnaja na magistralnoj cesti Sarajevo – Mostar. Saobraćaj će se odvijati jednom trakom, uz propuštanje vozila, dok će u periodu od 22 do 5 sati ujutru tunel biti zatvoren za sav saobraćaj, izuzev za vozila policije i hitne medicinske pomoći.

Foto: Vecernji.ba

U periodu 01.06. – 30.09. radovi će biti obustavljeni a promet će se odvijati u obje trake, bez ograničenja.

JP Ceste FBiH, 7. 2. 2021.

Iako su tada iz ovog javnog preduzeća uvjeravali da će maksimalno zadržavanje biti 15 minuta, na ovom magistralnom pravcu ipak su se stvarale gužve, o čemu je Istnomjer ranije pisao. Direktor JP Ceste FBiH Ljubo Pravdić uvjeravao je da će maksimalno čekanje biti do 30 minuta, što je Istinomjer ocijenio kao neispunjeno, s obzirom na to da su čekanja bila znatno duža sredinom maja.

Pravdić je krajem maja 2021. godine objasnio da su iz JP Ceste FBiH zatražili da radovi u tunelu Crnaja budu produženi sa istim režimom do 30. juna, kako bi se od 1. jula omogućio dvosmjerni promet kroz tunel svakog dana od 5 do 20 sati.

Izvođači radova su nas uvjerili da do kraja juna, uz sadašnji naizmjenični režim prometa kroz tunel, mogu završiti betoniranje podnožnog svoda, gdje se zbog loših geoloških uvjeta u srednjem dijelu tunela moralo raditi dodatno ojačanje sa mikrosipovima, što je uticalo na prolongiranje završetka ove faze radova. S druge strane, od 1. jula pustit ćemo potpuno, znači dvosmjerno, promet kroz tunel svakog dana od 5 do 20 sati, čime će se spriječiti zadržavanje i zastoji pred tunelom ne samo u ključnim mjesecima turističke sezone, kada se i očekuje najveći promet na ovoj magistralnoj cesti, već i nakon tog perioda.

Ljubo Pravdić, 31. 5. 2021.

S obzirom na to da su radovi na rekonstrukciji tunela Crnaja nastavljeni i nakon 1. juna 2021. godine i da će vozila saobraćati kao i do sada, te da bi 1. jula trebao biti pušten dvosmjerni saobraćaj od 5 do 20 sati, a od 20 sati do 5 ujutro saobraćaj bi se trebao odvijati jednom trakom naizmjenično, Istinomjer će obećanje iz JP Ceste FBiH, da će radovi u periodu od 1. juna do kraja septembra biti obustavljeni i da će vozila saobraćati bez ograničenja, ocijeniti kao neispunjeno.

 

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!