Istina

U Interresornoj radnoj grupi za izmjenu Izbornog zakona nema članova CIK-a

Gost Dnevnika D Federalne televizije 3. marta 2021. godine bio je predsjednik Federacije BiH i potpredsjednik HDZ-a BiH Marinko Čavara. Neizbježna tema razgovora bile su i izmjene Izbornog zakona BiH.

Screenshot: FTV

Na konstataciju voditeljice da u Interresornoj radnoj grupi za izmjenu Izbornog zakona “sudjeluju i članovi Središnjeg izbornog povjerenstva”, Čavara je odgovorio, demantujući ovu tvrdnju:

Koliko ja znam, ne. Stav je, znači, da Izborno povjerenstvo provodi Izborni zakon, da nisu neophodni u ovoj fazi. S druge strane, jasan je stav Hrvatske demokratske zajednice da način izbora političkih dužnosnika u Središnjem izbornom prvenstvu suprotno zakonu, to već smo ranije puno puta rekli…

Marinko Čavara, 3. 6. 2021.

Na dnevnom redu 17. sjednice Doma naroda PSBiH, održane 27. 4. 2021. godine, našao se i Prijedlog zaključka o formiranju Interresorne radne grupe za pripremu prijedloga izmjena i dopuna izbornog zakonodavstva BiH, čiji je predlagač bio Zajednički kolegij oba doma.

Članom 2. Prijedloga, definisano je da će u Interresornu radnu grupu biti imenovan “po jedan predstavnik svakog kluba poslanika u Predstavničkom domu, po jedan predstavnik svakog kluba naroda u Domu naroda i tri predstavnika Vijeća ministara BiH”.

Prijedlog je usvojen, a u skladu s njim, iz Doma naroda u Interresornu radnu grupu imenovani su Sredoje Nović iz Kluba srpskog naroda, Bariša Čolak iz Kluba hrvatskog naroda i Munib Jusufović iz Kluba bošnjačkog naroda.

Predstavnički dom PSBiH za članove Interresorne grupe izabrao je Almu Čolo iz Kluba poslanika SDA, Dženana Đonlagića iz Kluba poslanika DF-a, Damira Arnauta iz Kluba poslanika Naša stranka – Nezavisni blok, Nenada Stevandića iz Kluba poslanika Srpski klub, Branislava Borenovića iz Kluba poslanika SDS, PDP i DNS, Borjanu Krišto iz Kluba poslanika HDZ BiH, HSS, HKDU BiH, HSP-HNS, HSP DR AS BiH, HDU BiH, Sašu Magazinovića iz Kluba SDP-a BiH, te Snježanu Novaković-Bursać iz Kluba SNSD-a.

U članu 4. Prijedloga navedeno je da će se CIK u ovom procesu konsultovati po potrebi:

U toku procesa lnterresorna radna grupa za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH će po potrebi konsultirati stručnjake iz nevladinog sektora, Centralne izborne komisije BiH, akademske zajednice i druge.

Prijedlog zaključka o formiranju lnterresorne radne grupe, 15. 4. 2021.

Ovakav razvoj događaja, u kojem CIK formalno nije dio Interresorne radne grupe za izmjenu Izbornog zakona, u suprotnosti je s porukama međunarodne zajednice, poput one Ambasade SAD-a iz marta ove godine:

Međuresorna radna grupa treba da slijedi standarde OECE-a, da okupi bh. lidere, institucije, uključujući CIK, i druge faktore kako bi se složili i predložili Parlamentu BiH izborne reforme potrebne za napredak na evropskom putu i integritet budućih izbornih procesa.

Ambasada SAD-a u BiH, 10. 3. 2021.

I iz Misije OSCE-a u BiH naglašeno je da se ova organizacija zalaže za ponovno uspostavljanje međuagencijske radne grupe za izmjenu Izbornog zakona BiH i Zakona o finansiranju političkih stranaka, podsjetivši javnost istovremeno da je “Misija prethodno podržala rad te radne grupe koju su sačinjavali članovi Parlamenta zajedno sa predstavnicima Vijeća ministara BiH i Centralne izborne komisije”.

S obzirom na to da CIKBiH zaista nije član Interresorne radne grupe za izmjenu Izbornog zakona BiH, Istinomjer izjavu Marinka Čavare ocjenjuje istinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!