Nedosljedno

Ima li ili nema Republika Srpska napisan “svoj non-paper”?

Uzevši učešće na tribini pod nazivom “Izvorni Dejton ili mirni razlaz u BiH”, održanoj 27. 5. 2021. godine u Beogradu, predsjednik SNSD-a i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, govorio je i pojavama tzv “non-papera”.

S tim u vezi, na pomenutom skupu Dodik je između ostalog izjavio da Republika Srpska nije napisala nijedan “non-paper”, te da neke od njih nije ni pročitala:

Mi nismo pisali non pejpere, neke od njih nismo ni pročitali.

Milorad Dodik, 27. 5. 2021.

Međutim, suprotno navedenoj tvrdnji, početkom maja 2021. godine, prvi čovjek SNSD-a je, komentarišući situaciju u vezi sa neslužbenim diplomatskim dokumentima, izjavio i da je Republika Srpska već napravila “neki svoj non-paper”:

Svašta se piše, ali ako je to pomodarstvo, evo, ne šalim se, mi smo već napravili neki naš non-pejper, pa ćemo ga jednog dana, kada to odlučimo, isto tako poslati svima.

Milorad Dodik, 5. 5. 2021.

S obzirom na to da je Milorad Dodik u posljednih mjeseca dana iznio dvije suprotne tvrdnje po pitanju pisanja “non-papera” od strane, kako je rekao, Republike Srpske, Istinomjer njegovom stavu po tom pitanju daje ocjenu nedosljedno.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!