Analize

Pregled sedmice: Nedosljednosti i neispunjena obećanja o načinu usvajanja federalnog budžeta

Tokom prošle sedmice neistinite tvrdnje iznesene su na teme rada Ustavnog suda BiH, početka pregovora Turske s EU, a zabilježili smo i nedosljedne stavove po pitanju načina usvajanja budžeta FBiH.

Ilustracija: Istinomjer

Pozivajući se na Ustav BiH te Pravila Ustavnog suda BiH, Istinomjer je tvrdnje poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milana Petkovića da su “sudije Ustavnog suda BiH izmijenile pravila i donijele mogućnost da odlučuju bez srpskih sudija i da imaju prostu većinu od pet sudija” ocijenio neistinitim.

U kontekstu posljednje posjete najviših zvaničnika EU našoj zemlji, zastupnik u Predstavničkom domu federalnog Parlamenta Dennis Gratz izjavio je da je prošlo 40 godina otkako je Republika Turska otvorila pristupne pregovore s EU. Pristupni pregovori s Turskom pokrenuti su u oktobru 2005. godine, te je ova tvrdnja ocijenjena neistinitom.

Istu ocjenu dobila je i izjava federalnog ministra unutrašnjih poslova Rame Isaka koji je prošle sedmice ustvrdio da se na čelu tog ministarstva nalazi 12 mjeseci iako je, u aktuelnom sazivu, Vlada FBiH preuzela dužnost 3. maja 2023. godine.

Većim dijelom istinita bila je tvrdnja ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića da izvoz iz BiH u Njemačku iznosi tri milijarde, a u Rusiju 99 miliona. U skladu s informacijama Agencije za statistiku BiH, izvoz iz naše zemlje u Njemačku iznosio je 2.680.393.000 KM tokom 2023. godine, a u Rusiju 102.226.000 KM.

Na temu rada i funkcionisanja Ustavnog suda BiH govorila je delegatkinja u Domu naroda Parlamenta FBiH Aida Obuća, a njene tvrdnje da Sud u trenutnom sastavu može donositi odluke i da je kvorum za odlučivanje pet sudija Istinomjer je ocijenio istinitim.

Iako su predsjednici NiP-a, Naše stranke i SDP-a BiH Elmedin Konaković, Edin Forto i Nermin Nikšić ranije tvrdili da će odluke “vratiti iz kafana u institucije”, još jednom su ostali nedosljedni navedenom stavu. Kako su mediji izvijestili, sastanak vladajuće koalicije na državnom nivou 18. januara 2024. godine održan je na privatnom imanju predsjednika SNSD-a Milorada Dodika, koje se nalazi u Bakincima kod Laktaša.

Da stav o vraćanju odlučivanja u institucije BiH više ne postoji, pokazao je Elmedin Konaković izjavivši da bi s Miloradom Dodikom “iš’o na drvo i ponio sendvič”, te se našao u našoj rubrici “Nevjerovatno ali Istinomjer”.

Ilustracija: Istinomjer

Vlada FBiH krajem 2023. godine u Prijedlogu odluke o privremenom finansiranju Federacije BiH za prva tri mjeseca 2024. godine navela je da će tokom januara tekuće godine federalnom Parlamentu uputiti nacrt budžeta za 2024. godinu, što je 29. decembra 2023. godine potvrdio i premijer Vlade FBiH Nermin Nikšić. Nakon što je Vlada FBiH 22. januara 2024. godine u Parlament FBiH uputila Prijedlog budžeta Federacije BiH za 2024. godinu, Istinomjer je Nikšićev stav po tom pitanju ocijenio nedosljednim.

Time je, a u kontekstu načina usvajanja budžeta FBiH za 2024. godinu, neispunjeno ostalo i obećanje zastupnika u Predstavničkom domu PFBiH Mirsada Čamdžića koji je krajem 2023. godine “sa sigurnošću” ustvrdio da će entitetski budžet za 2024. godinu biti razmatran u redovnoj proceduri.

S obzirom na to da je Parlament FBiH krajem januara 2024. godine usvojio budžet FBiH, ali da njegovom donošenju nije prethodila javna rasprava, obećanje zastupnika u Predstavničkom domu PFBiH Belmina Zukana od 16. januara 2024. godine da će nakon javne rasprave budžet FBiH za tekuću godinu biti usvojen do kraja marta dobilo je ocjenu djelimično ispunjeno.

Govoreći o ispunjenosti obećanja nakon što je prva faza regulacije korita rijeke Spreče okončana početkom 2024. godine, obećanje rukovodioca Sektora za realizaciju projekata u Agenciji za vodno područje rijeke Save Sarajevo Mirze Bezdroba dato početkom juna 2023. godine da će projekat biti okončan u roku od 150 dana Istinomjer je ocijenio ispunjenim.

Protekle sedmice premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk dao je dva obećanja, čiju će ispunjenost Istinomjer pratiti. Jedno se odnosilo na najavu da bi u narednih mjesec dana trebao biti objavljen javni poziv za taksi-prevoznike za kupovinu električnih vozila, a drugo da će “u narednim sedmicama” biti raspisan konkurs za 150 asistenata/tica na Univerzitetu u Sarajevu.

Osim ovih, pratit ćemo i najavu direktora Zavoda za informatiku i statistiku KS Dine Šehovića da će registar svih upravnih postupaka na nivou KS biti dostupan u naredna dva mjeseca, kao i obećanje ministrice prosvjete i kulture RS Željke Stojičić da će u prvoj polovini 2024. godine eUpis biti proširen na predškolsko obrazovanje.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!