Ispunjeno

Završena prva faza regulacije korita Spreče u Lukavcu

U Lukavcu je 6. juna 2023. godine započela regulacija korita rijeke Spreče, u sklopu realizacije sporazuma Vlade TK i Agencije za vodno područje rijeke Save. Prva faza radova realizovana je sredinom januara 2024. godine.

Izvor: Agencija za vodno područje rijeke Save

Kako su naveli u aprilu 2022. godine iz Agencije za vodno područje rijeke Save, trasa uređenja korita rijeke Spreče u Lukavcu od ranije izvedenog dijela do ušća Jale, dužine 2.600 metara, podijeljena je na pet dionica. Zbog velike investicione vrijednosti od 14,2 miliona KM, realizacija ovog projekta planirana je u fazama.

U junu 2023. godine počela je prva faza regulacije korita Spreče, na dionici korita uzvodno od ranije regulisanog dijela do ušća rijeke Jale. Vrijednost radova na ovoj dionici procijenjena je na 1,75 miliona KM.

Prilikom uvođenja izvođača radova u posao, rukovodilac Sektora za realizaciju projekata u Agenciji za vodno područje rijeke Save Sarajevo Mirza Bezdrob naveo je da je rok za izvođenje radova na prvoj fazi 150 dana:

Rok za izvođenje radova je 150 dana, ali s obzirom na povoljne uslove za građevinske radove, očekujemo da radovi budu i ranije kompletirani.

Mirza Bezdrob, 6.6.2023.

Na upit Istinomjera, iz Agencije za vodno područje rijeke Save 29. decembra 2023. godine odgovorili su da je regulacija korita rijeke Spreče za dionicu od PP1 do PP12, dužine 550 metara, završena 7. septembra 2023. godine.

Kako su tada naveli, za preostali dio, od PP12 do PP13, radovi su obustavljeni do izdavanja dopunskog rješenja o odobrenju za građenje, koje obuhvata i tu dionicu, dužine 50 metara. Radovi su nastavljeni 25. decembra 2023. godine.

Nakon novog upita, iz Agencije za vodno područje rijeke Save su 19. januara ove godine za Istinomjer naveli da su okončani i preostali radovi, a da njihov tehnički prijem čeka poboljšanje vremenskih uslova:

Radovi u Lukavcu na probijanju novog korita rijeke Spreče su završeni. Spreča teče novim koritom, staro je zatrpano. Nije moguć tehnički prijem radova jer nije izvršena demontaža gradilišta i dovođenje u prvobitno stanje. Razlog je teren pun blata, zbog kojeg je onemogućen rad mašina.

Agencija za vodno područje rijeke Save, 19.1.2024.

Izvor: Agencija za vodno područje rijeke Save


Budući da je prva faza regulacije korita rijeke Spreče okončana početkom 2024. godine, odnosno da je najveći dio radova završen još u septembru prošle godine, obećanje Mirze Bezdroba da će projekat biti okončan u roku od 150 dana Istinomjer ocjenjuje
ispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!