Od 16 zabilježenih obećanja, Gradska uprava Bijeljine u prvoj godini mandata radila na ispunjavanju njih 11

Nakon prve godine mandata gradonačelnika Petrovića, u okviru tri obećanja zabilježene su značajne aktivnosti kada je u pitanju njihova realizacija, te su ona dobila ocjenu u progresu, osam obećanja dobila su ocjenu započeto, na njih četiri Istinomjer nije uspio zabilježiti aktivnosti u cilju njihove realizacije, te kao takva nisu započeta, dok je jedno obećanje ostalo neispunjeno.

Foto: Grad Bijeljina

Istinomjer je tokom izborne kampanje aktuelnog gradonačelnika Bijeljine Ljubiše Petrovića na Lokalnim izborima 2020. godine registrovao njegovih 16 datih obećanja te, kao i u 15 drugih lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini za mandat 2020-2024, prati njihovu realizaciju u sklopu svog monitoringa ispunjenosti predizbornih obećanja načelnika i gradonačelnika.

Tako su nakon prve godine mandata gradonačelnika Petrovića, od navedenog broja, u okviru tri obećanja zabilježene značajne aktivnosti kada je u pitanju njihova realizacija, te su ona dobila ocjenu u progresu, osam obećanja dobila su ocjenu započeto, na njih četiri Istinomjer nije uspio zabilježiti aktivnosti u cilju njihove realizacije, ocijenivši ih ocjenom nije započeto, dok je jedno obećanje ostalo neispunjeno.

Između ostalih, u progresu je ispunjavanje obećanja koja se odnose na mjere za oporavak realnog sektora i pravljenje boljih uslova za poljoprivrednike, zatim ravnopravno dodjeljivanje poljoprivrednog zemljišta i podsticaja za preduzetnike i besplatan prevoz za đake, u skladu sa kojim je gradonačelnik Petrović 14.5.2021. godine potpisao ugovore sa šest autoprevoznika o subvencionisanju prevoza 1.070 učenika osnovnih i srednjih škola sa područja grada Bijeljina. Tom prilikom, Petrović je potvrdio da učešće Grada Bijeljina u subvencionisanju iznosi 30 konvertibilnih maraka po učeniku, izjavivši još da se na taj način izbjeglo povećanje cijene prevoza, roditeljima omogućila ušteda u kućnom budžetu, a autoprevoznicima ublažile posljedice štete koju trpe zbog epidemije koronavirusa.

Ocjenu započeto u prvoj godini mandata aktuelnog gradonačelnika Bijeljine dobila su obećanja u vezi s pokretanjem projekata za razvoj domaće proizvodnje i samozapošljavanje mladih, postavljanja semafora i ležećih policajaca u Patkovači, plaćenim pripravničkim stažem, te kvalitetnijim uslovima za život u selima.

Kada se radi o obezbjeđivanju kvalitetnijih uslova za život u selima, tokom posjete gradonačelnika Petrovića i državnog sekretara Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Darka Božića zemljoradničkim zadrugama „Alfa-farm 2018“, u Badovincima kod Bogatića, i „Voćar Bogosavac“, u Bogosavcu kod Šapca, upriličene 21.7.2021. godine, Petrović je, pored ostalog, izjavio da će učiniti sve da dođe i do preporoda zadrugarstva i sela u Semberiji i Republici Srpskoj. Tom prilikom, između ostalog, najavio je i da će, slijedeći uspješan model primijenjen u Srbiji, Gradska uprava Bijeljine podržati razvoj zadrugarstva među poljoprivrednim proizvođačima u Semberiji i pozvao Vladu Republike Srpske da se uključi u podršku revitalizaciji sela u Republici Srpskoj. Kao prvi korak u ovom poduhvatu, gradonačelnik Bijeljine najavio je da Gradska uprava planira da u narednoj godini sufinansira izgradnju hladnjača za skladištenje poljoprivrednih proizvoda, koje će moći da koriste svi udruženi poljoprivrednici.

Kada je riječ o obećanjima u vezi s rješenjem za otkup bikova, prijedlogom da novinari imaju status službenog lica, obnovom seoskog doma kulture u Glavičorku, te konkretnim projektima za naselje Čengić, Istinomjer nije zabilježio značajnije aktivnosti u pravcu njihovog ispunjavanja, te su ona u prvoj godini mandata dobila ocjenu nije započeto.

Na kraju, obećanje gradonačelnika Petrovića da će nakon lokalnih izbora revidirati tada već usvojeni nacrt budžeta Grada Bijeljina za 2021. godinu ostalo je neispunjeno. Podsjećamo, nakon što je 31.3.2021. godine Skupština Grada Bijeljina, predvođena SNSD-om, usvojila Prijedlog odluke o budžetu za 2021. godinu, reagovao je gradonačelnik Petrović.

“Neću da prisustvujem ovom cirkusu, jer neću da ovakvoj sjednici dajem legitimitet, zato što podneseni amandmani skupštinske većine nisu u skladu sa zakonskim procedurama“, izjavio je tom prilikom Petrović i najavio pokretanje postupka ocjene zakonitosti i ustavnosti amandmana pred Ustavnim sudom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!