U progresu

Mjere za oporavak realnog sektora i pravljenje boljih uslova za poljoprivrednike

Opštine: Bijeljina

Imamo u planu mjere za oporavak realnog sektora i pravljenje boljih uslova za poljoprivrednike i to smo predstavili građanima.

Obrazloženje

U toku dvije godine mandata Gradske uprave Banja Luke učinjene su značajne aktivnosti u cilju realizacije datog obećanja.

Izvor: Ljubiša Petrović, Predizborna kampanja za Lokalne izbore 2020. godine

Budžetom Grada Bijeljina za 2023. godinu planirani su podsticaji poljoprivredne proizvodnje u iznosu od 2.100.000 KM, za afirmaciju poljoprivredne proizvodnje, studije i sajmove izdvojeno je 30.000 KM i za učešće u finansiranju Agrarnog fonda u iznosu od 559.900 KM. Budžetom Grada Bijeljina za 2022. godinu za podsticaj poljoprivredne proizvodnje izdvojen je iznos od 1.700.000 KM, a za iste namjene u  2021. godinu izdvojen je iznos od  1.400.000 KM.

Gradska uprava Grada Bijeljina doznačila je 13. januara 2023. godine Agrarnom fondu sredstva u iznosu od milion konvertibilnih maraka, namijenjena za isplatu podsticaja za pšenicu poljoprivrednim proizvođačima.

U junu 2023. godine usvojen je Prijedlog pravilnika o načinu i uslovima podsticaja u poljoprivrednoj proizvodnji za 2023. godinu.  Agrarni fond Grada Bijeljina raspisao je 3.7.2023. Javni poziv za dostavljanje zahtjeva za podsticaj poljoprivredne proizvodnje u 2023. godini za poljoprivredne proizvođače sa područja Grada Bijeljina. 

Gradonačelnik Petrović održao je konferenciju za medije 3.8.2023. godine na kojoj je govorio o neprilikama koje su zadesile Bijeljinu uslijed olujnog nevremena 19.7.2023. godine. Narednog dana proglašeno je stanje elementarne nepogode te su formirane četiri komisije za obilazak lokacija i tri komisije za procjenu štete. Procijenjena šteta iznosila je skoro dva miliona KM od čega je oko 1,8 miliona KM na plastenicima, dok je preostalih 200.000 KM šteta na voćnjacima i kukuruzu.

U Bijeljini je 20.9.2023. godine otvoren 21. sajam poljoprivrede, lova i ribolova „Interagro“. Učešće je uzeo 151 izlagač, dok je lokalna uprava bila pokrovitelj sajma.

Razvojna agencija Grada Bijeljine je 21.9.2023. godine raspisala Javni poziv za dodjelu sredstava za samozapošljavanje mladih do 35 godina, a koji prema klasifikaciji djelatnosti obavljaju proizvodne i uslužne djelatnosti. Javnim pozivom dodjeljuju se novčana sredstva za podsticanje ulaganja u razvoj privrede, a ukupni iznos sredstava po ovom javnom pozivu iznosu 100.000 KM. 

U Velikoj sali u glavnoj zgradi Gradske uprave Grada Bijeljina 27.9.2023. godine održan je info dan o novom javnom pozivu za mjeru podrške investicijama u primarnu poljoprivrednu proizvodnju u okviru projekta EU4AGRI. U okviru ovog javnog poziva na raspolaganju je 2.000.000 KM, a sredstva podrške po jednoj prijavi mogu iznositi od 20.000 KM do maksimalno 200.000 KM (bez PDV-a).

Razvojna agencija Grada Bijeljine raspisala je 19.10.2023. godine Javni poziv za dodjelu podsticajnih sredstava za podršku razvoja novoosnovanih privrednika u 2023. godini. Predmet ovog javnog poziva je dodjela novčanih sredstava za podsticanje ulaganja u razvoj privrede, koji su planirani u budžetu za 2023. godinu

Na službenoj web stranici Grada Bijeljina objavljena je informacija 15.11.2023. godine da je šestu godinu zaredom zabilježen stalan trend rasta preduzetnika i da se Bijeljina po broju registrovanih i aktivnih poduzetnika nalazi na drugom mjestu u RS. Kako dalje navode, u tekućoj godini zabilježen je značajan trend povećanja broja samostalnih preduzetnika koji posluju na teritoriji grada Bijeljina.

Odobrenje za rad dobilo je 249 preduzetnika, dok su u toku ovog perioda trajno odjavljene 202 preduzetničke radnje, a privremeno sa radom je prestalo njih četrdeset i osam.

Gradska uprava Grada Bijeljina bila je pokrovitelj manifestacije “Mitrovdanski vašar”, a koja je organizovana u saradnji sa Turističkom organizacijom Bijeljina u novembru 2023. godine. 

U okviru zajedničkog projekta koji drugu godinu zaredom realizuju Međunarodni fond za poljoprivredni razvoj (IFAD) i Grad Bijeljina, 64 semberska povrtlara su dobili u februaru 2022. godine subvencionisani repro-materijal za proizvodnju paprike. Pedeset odsto vrijednosti paketa vrijednih 2.200 konvertibilnih maraka platili su povrtari, 40 odsto je finansirao IFAD, preko Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata, a 10 odsto je obezbijedila Gradska uprava. Ukupna vrijednost podijeljenog repromaterijala je 140.800 konvertibilnih maraka.

Predstavnici Gradske uprave i Agrarnog fonda Grada Bijeljina održali su 6. maja 2022. godine sa predstavnicima semberskih poljoprivrednih udruženja Javnu raspravu na temu Pravilnika o načinu i uslovima podsticaja u poljoprivrednoj proizvodnji za 2022. godinu. Tom prilikom, poljoprivrednicima je predstavljen Nacrt pravilnika o načinima na koje bi određeni podsticaji mogli biti uvećan. Značajna promjena tom Pravilniku odnosi se na pčelarsku proizvodnju – sada postoje četiri platne kategorije, a visina podsticajnih sredstava utvrđuje se za vlasnike koji posjeduju odgovarajući broj pčelinjih društava, odnosno košnica.

U junu 2022. godine isplaćena su sredstva zbog štete u plastenicima, u iznosu od skoro 50.000 KM za 139 poljoprivredna proizvođača, koji su zbog olujnog nevremena u aprilu ove godine, pretrpjeli veliku štetu na plastenicima i usjevima. Navedena sredstva isplaćena su u skladu sa Pravilnikom o načinu i uslovima podsticaja u poljoprivrednoj proizvodnji za 2022. godinu.

U Gornjem Crnjelovu, održana je 14. augusta 2022. godine jedanaesta po redu manifestacija Dani povrća.

Dvodnevni inovacioni izazov “Bijeljina startup drill 2022” održan je u septembru 2022. godine koji je organizovan u saradnji Lean Startup Croatia i Odsjeka za lokalni ekonomski razvoj i evropske integracije Grada Bijeljina.

U periodu od 20. do 22. septembra Bijeljina je bila domaćin dvadesetog po redu Međunarodnog sajma poljoprivrede, lova, ribolova i ekologije „Interagro 2022“. 

U oktobru 2022. godine održan je prvi Sajam ženskog preduzetništva u Bijeljini. 

Na službenoj stranici Grada Bijeljina objavljeno je da je zaključno sa uplatom 9. decembra 2022. godine, Agrarnom fondu bio je doznačen cjelokupan iznos predviđen gradskim budžetom za 2022. godinu, odnosno, 1.700.000 KM, a dodatnih milion KM je obezbijeđeno rebalansom budžeta u 2022. godini.

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović, skupa sa svojim saradnicima, 30.3.2021. godine održao je sastanak sa udruženjima pčelara sa područja Bijeljine u vezi sa izradom Programa za razvoj poljoprivrede i sela Grada Bijeljina.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske je preko Agencije za agrarna plaćanja dostavilo Odjeljenju za poljoprivredu, elektronske spiskove za 1783 korisnika regresiranog dizel goriva sa područja Grada Bijeljina koji su među prvima izvršili ažuriranje podataka u APIF-u i ispunili uslove u pogledu obaveze plaćanja za zdravstveno osiguranje i protivgradnu zaštitu.

U prostorijama Gradske uprave Bijeljine, 11.6.2021. godine, održan je sastanak o zaštiti oznaka geografskog porijekla semberskog kupusa. Prvi korak u ovom procesu će biti mapiranje proizvođača kupusa u Semberiji, koje obuhvata precizno definisanje proizvodnih površina i sjemenskog sortimenta, a koje će, do dvadesetog juna, obaviti Odjeljenje za poljoprivredu Gradske uprave Bijeljina.

Na zvaničnoj stranici Grada Bijeljina, 8.10.2021. godine, objavljen je Javni poziv za dodjelu bespovratnih finansijskih sredstava na ime finansijske pomoći samostalnim preduzetnicima u cilju ublažavanja posljedica pandemije korona virusa. Ukupan iznos raspoloživih sredstava predviđenih Budžetom Grada Bijeljina za realizaciju ovog javnog poziva iznosio je 200.000,00 KM. Nakon završene obrade pristiglih prijava za 282 korisnika isplaćeno je po 709,00 KM.

U okviru „Programa korišćenja podsticajnih sredstava za razvoj preduzetništva – samozapošljavanje“, u Gradskoj upravi Bijeljine, 18.10.2021. godine, potpisani su Ugovori o dodjeli podsticajnih sredstava u funkciji samozapošljavanja preduzetnika u 2021. godini, u iznosu od po 6.190,40 konvertibilnih maraka, za 21 nezaposleno lice koje je pokrenulo vlastitu preduzetničku djelatnost. Ukupan iznos sredstava za ove namjene bio je 130.000 KM.

U okviru obilježavanja Globalne sedmice preduzetništva, u Bijeljini je 9.11.2021. godine organizovano predstavljanje poslovnih ideja i poduhvata čiji koncept je razvijan kao dio „Inkubatora poslovnih ideja“ koji, po treći put, u Bijeljini sprovode Investiciona fondacija „Impakt“ i Grad Bijeljina, uz podršku Švajcarske agencije za razvoj i saradnju.

Svoje poslovne zamisli predstavilo je devet polaznika koji su uspješno završili preduzetničku obuku, odnosno, prvu fazu programa i oni će dobiti bespovratnu finansijsku podršku u iznosu od 5.000 konvertibilnih maraka.

Iz Odjeljenja za poljoprivredu Gradske uprave Grada Bijeljina istakali su 30. decembra 2021. godine je da su sve obaveze ovog odjeljenja i Agrarnog fonda Grada Bijeljina prema poljoprivrednim proizvođačima izmirene u maksimalnom iznosu zaključno sa 31. decembrom, kako je predviđeno Pravilnikom o podsticajima u poljoprivredi za 2021. godinu.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!