U progresu

Kvalitetniji uslovi za život u selima

Opštine: Bijeljina

…da bijeljinska sela imaju normalne uslove za život u 21. vijeku.

Izvor: Ljubiša Petrović, Predizborna kampanja za Lokalne izbore 2020. godine

Na osnovu odluke donesene na 20. sjednici Skupštine Grada, održanoj 23.3.2023. godine, Grad Bijeljina će bespovratnim sredstvima sufinansirati kupovinu seoskih kuća s okućnicom na teritoriji ovog grada u 2023. godini. U septembru su na tu temu održani Dani otvorenih vrata.

Izvor: Grad Bijeljna

Budžetom Grada Bijeljina za 2023. godinu planirani su podsticaji poljoprivredne proizvodnje u iznosu od 2.100.000 KM, za afirmaciju poljoprivredne proizvodnje, studije i sajmove izdvojeno je 30.000 KM i za učešće u finansiranju Agrarnog fonda u iznosu od 559.900 KM. Budžetom Grada Bijeljina za 2022. godinu za podsticaj poljoprivredne proizvodnje izdvojen je iznos od 1.700.000 KM, a za iste namjene u  2021. godinu izdvojen je iznos od  1.400.000 KM.

U junu 2023. godine usvojen je Prijedlog pravilnika o načinu i uslovima podsticaja u poljoprivrednoj proizvodnji za 2023. godinu.  

U martu 2023. godine donesen je Program dodjele bespovratnih sredstava za sufinansiranje kupovine seoske kuće sa okućnicom na teritoriji Grada Bijeljina za 2023. godinu. Za ovu će se svrhu trebao bi se dodjeljivati iznos od 50 posto ukupne vrijednosti nepokretnosti, odnosno maksimalno do 20.000 KM po korisniku. Do septembra je zabilježeno osam prijava. 

Grad Bijeljina je jedna od 41 jedinice lokalne samouprave iz BiH koje učestvuju u realizaciji projekta “Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH”. Od pet mjesnih zajednica koje učestvuju u drugoj fazi projekta (2020-2023) dvije su gradske i tri seoske. Cilj projekta je unapređenje kvaliteta života kroz osnažene mjesne zajednice koje potpomažu aktivan angažman građana i građanki u javnom životu, i predstavljaju primjer dobre prakse lokalnih samouprava u čijem fokusu su ljudi i demokratske promjene na lokalnom nivou. U okviru ovog projekta 2023. godine raspisan je tender i odabran izvođač radova za izgradnju sportsko rekreativnog kompleksa u MZ Donji Zagoni.

Početkom novembra 2023. godine  izabran je izvođač radova za rekonstrukciju OŠ Dositej Obradović u Suvom Polju.


Početkom 2022. godine u saopštenju iz GU Bijeljina navedeno je da se trenutno radi više infrastrukturnih projekta na području ove lokalne samouprave, kao što je sanacija krovne konstrukcije Doma kulture u Johovcu, ali i izgradnja putnog pojasa u selu Batkovići.

Također, u mjesnoj zajednici Gornja Čađavica, u zaseoku Petkovići, asfaltirana su 934 metra nekategorisanog puta. Vrijednost radova iznosila je 100.000 KM, pri čemu je Grad Bijeljina obezbijedio 70% sredstava.

U augustu 2022. godine gradski agrarni fond je tri miliona KM pristiglih od Kompenzacionog fonda uložio u asfaltiranje proširenja javne rasvjete u ruralnim mjesnim zajednicama, a početkom 2023. godine Gradska uprava doznačila je Agrarnom fondu sredstva za isplatu podsticaja za pšenicu poljoprivrednim proizvođačima u iznosu od milion konvertibilnih maraka. 

Tako je u Gradskoj upravi Bijeljina 18.3.2021. godine održan prvi sastanak Tima za izradu Programa razvoja poljoprivrede i sela Grada Bijeljina za period 2021–2023. godina, na kojem je usvojena metodologija za izradu Programa, čiji je cilj projektovanje dobrih i primjenjivih mjera koje podstiču tekući i dugoročni razvoj tri strateška sektora (stočarstva, povrtarstva i voćarstva), definisana Strategijom lokalnog razvoja Grada Bijeljina za period 2014–2023. godina.

Gradonačelnik Petrović je 21.7.2021. godine posjetio zemljoradničke zadruge “Alfa-farm 2018” u Badovincima kod Bogatića i “Voćar Bogosavac” u Bogosavcu kod Šapca, a domaćin posjete bio je državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije Darko Božić. Petrović je tom prilikom najavio da će, slijedeći uspješan model primijenjen u Srbiji, Gradska uprava Bijeljine podržati razvoj zadrugarstva među poljoprivrednim proizvođačima u Semberiji te je pozvao Vladu Republike Srpske da se uključi u podršku revitalizaciji naših sela.

Kao prvi korak u ovom poduhvatu najavio je da Gradska uprava planira da u narednoj godini sufinansira izgradnju hladnjača za skladištenje poljoprivrednih proizvoda, koje će moći da koriste svi udruženi poljoprivrednici.

Početkom oktobra 2021. godine na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta Bijeljina održana je četvrta naučna konferencija s međunarodnim učešćem “Selo i poljoprivreda”, kojoj je prisustvovao i gradonačelnik Petrović, naglasivši tokom konferencije značaj udruživanja poljoprivrednika u zadruge koje će, prema njegovim riječima, omogućiti djelotvoran zajednički nastup na tržištu, kao i važnost njihovog obrazovanja, upotrebe novih tehnologija i efikasnih podsticaja poljoprivredi.

Polovinom istog mjeseca Gradska uprava Bijeljine i Agrarni fond Grada Bijeljina završili su aktivnosti na poboljšanju kvaliteta i klasifikaciji poljoprivrednog zemljišta, koje su planirane Pravilnikom gradskog agrarnog fonda o načinu i uslovima podsticaja u poljoprivrednoj proizvodnji za 2021. godinu.

 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!