Započeto

Kvalitetniji uslovi za život u selima

Opštine: Bijeljina

…da bijeljinska sela imaju normalne uslove za život u 21. vijeku.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata zabilježene su određene aktivnosti kada je u pitanju realizacija datog obećanja.

Izvor:

U Gradskoj upravi Bijeljina, 18.3.2021. godine, održan je prvi sastanak Tima za izradu Programa razvoja poljoprivrede i sela Grada Bijeljina za period 2021 – 2023. godina, te je na sastanku usvojena metodologija za izradu Programa, čiji je cilj projektovanje dobrih i primjenjivih mjera koje podstiču tekući i dugoročni razvoj tri strateška sektora koja su definisana Strategijom lokalnog razvoja Grada Bijeljina za period 2014 – 2023. godina – stočarstva, povrtarstva i voćarstva.

Tom prilikom, načelnik Odjeljenja za poljoprivredu Grada Bijeljina Stevan Trivković je izjavio: 

 Cilj Programa je da Grad iz svoje nadležnosti projektuje i provodi mjere kojima podstiče razvoj poljoprivrede, preradu poljoprivrednih sirovina i razvoj ruralnih područja. Njegova snaga i domet zavisiće od toga koliko su ove mjere dobro projektovane i primijenjene, te kakvi efekti su ostvareni.

Stevan Trivković, 18.3.2021. 

Krajem marta 2021. godine, gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović obišao je gradilište u Čengiću, gdje je bilo u toku asfaltiranje dionice nekategorisanog puta u zaseoku Mršići, dužine 713 metara.

Kako je navedeno, Petrović je tom prilikom naglasio da asfaltiranje puta u Čengiću, kao i nedavno završeni putevi u Gornjem Kojčinovcu i Glavičicama, potvrđuju da nema zastoja u realizaciji predviđenih infrastrukturnih projekata, uprkos privremenom finansiranju Grada.

 S tim u vezi, Bogdan Tadić, iz Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove i zaštitu životne sredine Grada Bijeljina, najavo je pored ostalog i nastavak drugih sličnih aktivnosti: 

Vrijednost radova je 73.300 konvertibilnih maraka, Grad je obezbijedio 70 odsto sredstava, a ostatak mještani. Ovo je četvrta dionica koju asfaltiramo od kako je Gradska uprava u privremenom finansiranju, a sledeće sedmice je planirano asfaltiranje još jednog puta u Čengiću. Ukupna vrijednost ovih investicija je oko 240.000 KM.

Bogdan Tadić, 26.3.2021.

Gradonačelnik Petrović je, 21.4.2021. godine, razgovarao sa članicama Kola srpskih sestara „Sveta Angelina Srpska“ o nastavku radova na uređenju Semberskog etno sela u porti Hrama Vaznesenja Gospodnjeg u Crnjelovu.

Predsjednica Kola Dušanka Vasilić, zahvalivši gradonačelniku na podršci, tom prilikom je podsjetila da je realizacija ovog projekta počela 2018. godine i da im je za privođenje namjeni ovog kompleksa potrebna dodatna finansijska podrška, koju će jednim dijelom omogućiti i Gradska uprava.

Sembersko etno domaćinstvo sačuvaće autentične stambene i pomoćne objekte. To podrazumijeva nastavak prenošenja i restauraciju starih objekata koji su sačuvani na području Semberije.

Dušanka Vasilić, 21.4.2021. 

Nakon sastanka, gradonačelnik Petrović je poručio da Gradska uprava i Turistička organizacija Grada Bijeljina na ovaj način nastoje da unaprijede turističku ponudu, ali i očuvaju i njeguju kulturu i tradiciju našeg naroda ovog kraja.

Tokom posjete zemljoradničke zadruge „Alfa-farm 2018“, u Badovincima kod Bogatića, i „Voćar Bogosavac“, u Bogosavcu kod Šapca od strane gradonačelnika Bijeljine Ljubiše Petrovića i državnog sekretara Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije Darka Božića upriličene 21.7.2021. godine, Petrović je pored ostalog izjavio da će učiniti sve da dođe i do preporoda zadrugarstva i naših sela u Semberiji i Republici Srpskoj:

Zahvalni smo domaćinima što imamo priliku da se uvjerimo u način rada i organizacije uspješnih i savremenih srpskih zadruga, kao i u opšti preporod zadrugarstva i poljoprivrede u našoj matici Srbiji. Učinićemo sve da dođe i do preporoda zadrugarstva i naših sela u Semberiji i Republici Srpskoj, a taj posao ćemo učiti od najboljih: od tima stručnjaka na čijem čelu se nalazi ministar za brigu o selu Milan Krkobabić. Sagledavši odlične rezultate njihovog rada, mogu slobodno da kažem da je i Republici Srpskoj potreban jedan Milan Krkobabić. Ovi vrijedni mladi ljudi i njihov poslovni poduhvat su pravi primjer srpske sloge, koja nam je prijeko potrebna. Iz porodične i komšijske sloge, koja je prisutna u ovakvim uspješnim zadrugama, izvire naš najviši patriotski ideal: nepokolebljiva sloga svih Srba i svih naših krajeva. Uvjeren sam da će sjajna ideja preporoda zadrugarstva značajno doprinijeti rastu ekonomije Srbije, spasenju srpske poljoprivrede i sela i, što je najznačajnije, moralnoj obnovi srpskog društva. Ja, kao dijete srpskog sela, mogu da tvrdim da bez opstanka naših sela ne može biti zdravog društva.

Ljubiša Petrović, 21.7.2021.

Gradonačelnik Petrović je tom prilikom i najavio da će, sljedeći uspješan model primjenjen u Srbiji, Gradska uprava Bijeljine podržati razvoj zadrugarstva među poljoprivrednim proizvođačima u Semberiji i pozvao je Vladu Republike Srpske da se uključi u podršku revitalizaciji naših sela. Kao prvi korak u ovom poduhvatu, najavio je da Gradska uprava planira da u narednoj godini sufinansira izgradnju hladnjača za skladištenje poljoprivrednih proizvoda, koje će moći da koriste svi udruženi poljoprivrednici.

Početkom oktobra 2021. godine, na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta „Bijeljina“ održana je četvrta naučna konferencija sa međunarodnim učešćem „Selo i poljoprivreda“, kojoj je prisustvovao i gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović.

Naglašavajući značaj udruživanja poljoprivrednika u zadruge koje će omogućiti djelotvoran zajednički nastup na tržištu, kao i važnost njihovog obrazovanja, upotrebe novih tehnologija i efikasnih podsticaja poljoprivredi, Petrović je dodao:

Grad Bijeljina se trudi da, na nivou lokalne zajednice, što više pomogne poljoprivrednicima da postanu ravnopravniji učesnik na tržištu bar sa kolegama u regionu.  Povećavamo podsticaje poljoprivrednim proizvođačima, širimo kanalsku mrežu i gdje god možemo promovišemo domaću poljoprivrednu proizvodnju. Nedavno smo pokrenuli aktivnosti na zaštiti geografskog porijekla našeg kupusa i planiramo da podstaknemo udruživanje poljoprivrednika u zadruge, koje će omogućiti djelotvoran zajednički nastup na tržištu. Naravno, sve što radimo je ograničeno našim budžetskim okvirom, ali i iscjepkanim tržištima, političkom i ekonomskom nestabilnošću, manjkom savremenih tehnologija i neslogom samih poljoprivrednika.

Ljubiša Petrović, 1.10.2021.

Polovinom istog mjeseca, Gradska uprava Bijeljine i Agrarni fond Grada Bijeljina završili su aktivnosti na poboljšanju kvaliteta poljoprivrednog zemljišta, odnosno kalcifikaciji, planirane Pravilnikom gradskog Agrarnog fonda o načinu i uslovima podsticaja u poljoprivrednoj proizvodnji za 2021. godinu.

Kako je tim povodom navedeno, za ovu vrstu podsticaja iz gradskog budžeta obezbijeđeno je 95.000 konvertibilnih maraka, odnosno 3.000 kubnih metara krečnjaka, a pravo na podsticaj ostvarilo je 202 poljoprivrednika.

Pravilnikom je predviđeno da, uz zahtjev za dobijanje ovog podsticaja, poljoprivrednici prilažu i uzorak zemljišta za analiziranje kiselosti (pH vrijednosti), što takođe finansira Agrarni fond, a komisija Agrarnog fonda na terenu, metodom slučajnog uzorka, na licu mjesta utvrđuje stvarno stanje. Pravo na dobijanje podsticajnih sredstava, odnosno krečnjaka, za poboljšanje kvaliteta zemljišta ostvaruje se jednom u dvije godine za obradive površine od 0,5 do dva hektara.

Grad Bijeljina, 18.10.2021.

 Takođe, u završnoj fazi su radovi na izgradnji, popravci i uređenju seoske infrastrukture za koje je takođe predviđeno finansiranje iz Agrarnog fonda. Zahtjev za poboljšanje stanja infrastrukture podnijelo je preko dvadeset mjesnih, a zahtjevi su se uglavnom odnosili na pošljunčavanje njivskih i nekatogorisanih puteva. Za ovu svrhu u 2021. godini izdvojeno je 100.000 KM.

 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!