Neispunjeno

Revidirati usvojeni nacrta budžeta

Opštine: Bijeljina

Nakon izbora revidiraćemo usvojeni nacrt budžeta koji je manji za 11 miliona KM u odnosu na prethodnu godinu i uložiti u projekte koji su važni ljudima u Bijeljini.

Obrazloženje

U toku prve godine mandata Gradske uprave Bijeljine, dato obećanje nije ispunjeno

Izvor: Ljubiša Petrović, Predizborna kampanja za Lokalne izbore 2020. godine

Nakon što je 31.3.2021. godine Skupština grada Bijeljina, predvođena SNSD-om, usvojila Prijedlog odluke o budžetu za 2021. godinu, reagovao je gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović.

“Neću da prisustvujem ovom cirukusu, jer neću da ovakvoj sjednici dajem ligitimitet, zato što podneseni amandmani skupštinske većine nisu u skladu sa zakonskim procedurama“, izjavio je tom prilikom Petrović i najavio pokretanje postupka ocjene zakonitosti i ustavnosti amandmana pred Ustavnim sudom.

Ovakvi amandmani ne služe narodu, okrenuti su protiv njega. Ovo je zločin nad budžetom i ekonomski zločin nad narodom Bijeljine. Oni su navikli da peglaju budžet, po principu lako ćemo nakon izbora. Na budžet se gleda kao na plijen. Ponašaju se kao hijene koje su otvorile usta i gledaju koliko će progutati. Tako imamo situaciju da se amandmanom daje Centru za socijalni rad 400.000 konvertibilnih maraka,  a imali smo priliku da vidimo da je u prošloj godini  milion i 100 hiljada maraka otišlo stranputicom i to je pokazao i revizorski izvještaj. Znači, uporno se daje u one ustanove koje su predmet krivične prijave i negativnog revizorskog izvještaja.

Ljubiša Petrović, 31.3.2021.

Kako se još navodi na zvaničnoj stranici Grada Bijeljina, Petrović je i podsjetio da je tokom sjednice pozivao da svi predstavnici političkih partija zajedno sa Odjeljenjem za finansije usaglase okvir za budžet, u skladu sa zakonom, ali da za to nije bilo sluha vladajuće većine.

Sa druge strane, predsjednik Skupštine grada Aleksandar Đurđević ocijenio je da je  od “izuzetne važnosti da ovaj strateški dokument konačno bude usvojen kako bi grad nastavio normalno da funkcioniše”.

Kako je još u medijima navedeno, SDS je odustao od svojih 10 amandmana, kao i PDP od jednog amandmana, a u ime Koalicije za Bijeljinu, koja čini skupštinsku većinu, odbornik SNSD-a Miroslav Milovanović je odgovorio da ne povlači predložene amandmane.

Povodom sto dana od stupanja na čelo lokalne samouprave, gradonačelnik Petrović je na konferenciji za medije održanoj 28.4.2021. godine, u uvodnom dijelu između ostalog podsjetio da nepostojanje rebalansa budžeta:

Od 29. decembra 2020. godine, kada sam preuzeo dužnost gradonačelnika, prošlo je i nešto više od sto dana. Pored sagledavanja stanja u Gradskoj upravi i javnim preduzećima, nastavljen je ili pokrenut niz projekata, ali njihovu realizaciju ograničilo je neusvajanje budžeta, odnosno, prije toga, nepostojanje rebalansa budžeta.

Ljubiša Petrović, 28.4.2021.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!