U progresu

Ravnopravno dodjeljivanje poljoprivrednog zemljišta i podsticaja za preduzetnike

Opštine: Bijeljina

Moguće je da se hirurški precizno mjeri svaka marka iz budžeta, da se ravnopravno dodjeljuje poljoprivredno zemljište i podsticaji za preduzetnike.

Obrazloženje

U toku dvije godine mandata Gradske uprave Banja Luke učinjene su određene aktivnosti u cilju realizacije datog obećanja.

Izvor: Ljubiša Petrović, Predizborna kampanja za Lokalne izbore 2020. godine

Budžetom Grada Bijeljina za 2023. godinu planirani su podsticaji poljoprivredne proizvodnje u iznosu od 2.100.000 KM, za afirmaciju poljoprivredne proizvodnje, studije i sajmove izdvojeno je 30.000 KM i za učešće u finansiranju Agrarnog fonda u iznosu od 559.900 KM. Budžetom Grada Bijeljina za 2022. godinu za podsticaj poljoprivredne proizvodnje izdvojen je iznos od 1.700.000 KM, a za iste namjene u  2021. godinu izdvojen je iznos od  1.400.000 KM.

U junu 2023. godine usvojen je Prijedlog pravilnika o načinu i uslovima podsticaja u poljoprivrednoj proizvodnji za 2023. godinu. Agrarni fond Grada Bijeljina raspisao je 3.7.2023. godine Javni poziv za dostavljanje zahtjeva za podsticaj poljoprivredne proizvodnje u 2023. godini za poljoprivredne proizvođače sa područja Grada Bijeljina. 

U Velikoj sali u glavnoj zgradi Gradske uprave Grada Bijeljina 27.9.2023. godine održan je info dan o novom javnom pozivu za mjeru podrške investicijama u primarnu poljoprivrednu proizvodnju u okviru projekta EU4AGRI. Riječ je o podršci EU poljoprivrednim gazdinstvima koja doprinose stabilizaciji i jačanju proizvodne konkurentnosti i povećanju nivoa produktivnosti primarne poljoprivredne proizvodnje.

Razvojna agencija Grada Bijeljine raspisala je 19.10.2023. godine Javni poziv za dodjelu podsticajnih sredstava za podršku razvoja novoosnovanih privrednika u 2023. godini. Predmet ovog javnog poziva je dodjela novčanih sredstava za podsticanje ulaganja u razvoj privrede, koji su planirani u budžetu za 2023. godinu

Javna rasprava na temu Pravilnika o načinu i uslovima podsticaja u poljoprivrednoj proizvodnji za 2022. godinu, održana je 28. aprila 2022. godine. Poljoprivrednicima je predstavljen Nacrt pravilnika na koji su oni davali svoje prijedloge i mišljenja o načinima na koji bi se mogli uvećati određeni podsticaji., naglašava Sreten Vučković iz gradskog Odjeljenja za poljoprivredu.

Kada je u pitanju raspisivanje Javnih poziva tokom 2022. godine, otvoreno ih je nekoliko, pa tako:

Gradonačelnik Ljubiša Petrović potpisao je 9.4.2021. godine sa predstavnicima Investicijske fondacije IMPAKT iz Sarajeva Ugovor o partnerstvu na realizaciji programa podrške preduzetništvu kroz Projekat zapošljavanja mladih – Inkubator poslovnih ideja na području Grada Bijeljina. Navedeno je da će Fondacija za potrebe ovog projekta izdvojiti do 50.000 KM, a gradska uprava Bijeljine 40.000 KM.

Krajem maja 2021. godine objavljena je informacija da će iz budžeta Grada Bijeljina biti usmjereno 200.000 KM preduzetnicima kojima je tokom pandemije korona virusa najduže bilo onemogućeno da rade.

Na sastanku gradonačelnika Petrovića sa predstavnicima Odjeljenja za poljoprivredu i Agrarnog fonda održanog 31.5.2021. Dogovoreno je da će za žetvu pšenice poljoprivrednim proizvođačima u Semberiji iz budžeta Grada Bijeljina biti izdvojeno 400.000 konvertibilnih maraka.

U prostorijama Gradske uprave Bijeljine, 22.6.2021. godine, održana je druga javna rasprava o prijedlogu Pravilnika o podsticajima u poljoprivredi za 2021. godinu, na kojoj su učestvovali predstavnici udruženja poljoprivrednika, Gradske uprave i Agrarnog fonda Grada Bijeljina. Dogovorom između Gradske uprave i Agrarnog fonda je usaglašeno da komisije za dodjelu podsticaja u ovoj godini, zbog veće transparentnosti i smanjenja mogućnosti zloupotreba, budu mješovitog sastava, tj. da članovi komisije budu birani na prijedlog obje institucije. 

U junu 2021. godine objavljena je informacija da je utvrđen niz nepravilnosti u vezi s nepoštovanjem odredbi Pravilnika o načinu i uslovima podsticaja u poljoprivrednoj proizvodnji. Na osnovu toga, nadležni inspektori su izdali 31 rješenje o povratu novčanih sredstava koja su prošle godine dodijeljena iz budžeta Grada. Ukupan iznos traženih novčanih sredstava po osnovu izdatih rješenja je 337.500 KM, odnosno, pojedinačno od 1.500 do 15.000 KM.

Međunarodni sajam poljoprivrede, lova i ribolova “Interagro” u Bijeljini, devetnaesti po redu, otvoren je 8.10.2021. godine. Najažniji ciljevi ovog sajma su ostvarenje novih i učvršćivanje starih poslovnih kontakata, kao i potpisivanje što više ugovora o poslovnoj saradnji.

U okviru projekta „Direktna socio-ekonomska pomoć izuzetno ugroženim porodicama u lokalnim zajednicama u BiH za 2021. godinu“, u Gradskoj upravi Bijeljine 14.10.2021. godine potpisani su ugovori o dodjeli 13 plastenika, površine 75 i 100 kvadratnih metara, socijalno ugroženim porodicama koje žive na teritoriji Grada Bijeljina. Ukupna vrijednost sredstava koje je u tekućoj godini obezbijedilo Ministarstvo spoljnih poslova Njemačke je oko 400.000 konvertibilnih maraka. Finansijsko učešće Grada Bijeljina u ovom projektu je 10.400 konvertibilnih maraka.

U organizaciji Privredne komore i Ministarstva privrede i preduzetništva Republike Srpske, uz podršku Džender centra Vlade Srpske i projekta FIGAP dva, 14.10.2021. godine održana je Četvrta konferencija i Drugi sajam ženskog preduzetništva u Republici Srpskoj. Tom prilikom gradonačelnik Petrović izjavio je da su konferencija i Sajam žena preduzetnika, prilika da se razgovara o mjerama koje su do sada preduzete kada je riječ o ženskom preduzetništvu, ali i da se sagledaju mogućnosti za buduću podršku. Petrović je i istakao da će raspodjela 200.000 KM početi nakon donošenja skupštinske odluke, od čega je 130.000 KM predviđeno za podsticaj samozapošljavanju, a ugovori će biti potpisani naredne sedmice.

Na osnovu Odluke o izmjenama odluke o budžetu Grada Bijeljina – Rebalansu Budžeta za 2021. godinu, od 04.11.2021. godine, na 9. sjednici Skupštine Grada Bijeljina održanoj 8.12.2021. godine, ukupan iznos raspoloživih sredstava koji se usmjerava za podsticaj poljoprivredne proizvodnje iznosi 1.580.000,00 KM.

U odgovoru za Istinomjer u decembru 2022. godine iz Gradske uprave Bijeljina odgovoreno je:

“Grad je izvršio popis poljoprivrednog zemljišta i uputio nadležnom ministarstvu Inicijativu ispred jedinice lokalne samouprave za promjenu postojećeg Zakona, jer zakon trenutno dozvoljava samo zadrugama i pravnim licima ali ne i privatnim licima (za šta se Gradonačelnik zalaže) da apliciraju za dodjelu poljoprivrednog zemljišta. Nažalost još uvijek se čeka odgovor ministarstva. Podsticaji se dodjeljuju transparentno putem javnih poziva kandidatima koji ispunjavaju uslove.”

 

 

 

 

 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!