Neispunjeno

Ništa od pregovora sa EU do kraja 2023. godine

Nakon sastanka Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje BiH-EU održanog 19.7.2023. godine u Briselu, predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto izjavila je da bi, “uz dosadašnju dinamiku”, krajem 2023. godine naša zemlja trebala otvoriti pregovore s EU. Kako su to potvrdili posljednji izvještaji i zaključci ključnih institucija EU, na pregovore će se još sačekati.

Izvor: Vijeće ministara BiH

Tokom konferencije za medije održane nakon navedenog sastanka, izrazivši zahvalnost Evropskoj uniji na potpori koju pružaju našoj zemlji na njenom evropskom putu, Krišto je izjavila:

Ja sam uvjerena da ovakvom jednom dinamikom i ovakvim radom institucija BiH u skladu sa nadležnostima trebamo otvoriti pregovore krajem ove godine za članstvo u EU.

Borjana Krišto, 19.7.2023.

Najava Borjane Krišto bila je još jedna u nizu onih koje se odnose na ispunjavanje preuzetih obaveza BiH u kontekstu njenog puta ka članstvu u Evropskoj uniji.

S tim u vezi, Istinomjer je pratio obećanje ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića (NiP) dato u martu ove godine da se “uskoro kreće u formalno ispunjavanje 14 obaveza iz Mišljenja EK”, a koje je ocijenjeno kao djelimično ispunjeno.

Istu ocjenu dobio je i njegov stranački kolega i aktuelni i član Kolegija Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić za svoju tvrdnju iz maja 2023. godine da će do augusta iste godine BiH u potpunosti ispuniti osam prioriteta iz 14 ključnih prioriteta objavljenih u Mišljenju EK o članstvu BiH u EU.

Govoreći o ispunjavanju prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović u junu ove godine izrazio je uvjerenje da će svih 14 prioriteta, “bez izuzetka”, biti ispunjeni do kraja 2023. godine, što se također nije desilo.

Evropska komisija (EK) 8.11.2023. godine usvojila Paket proširenja za 2023. godinu u kome je prezentirana ocjena stanja i napretka koji su ostvarile Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Turska, Ukrajina, Moldavija i Gruzija.

Kada je riječ o Bosni i Hercegovini, Komisija je preporučila otvaranje pregovora o pristupanju, “ali kada se postigne neophodni stepen usklađenosti s kriterijima za članstvo”, pri čemu je rečeno da će Komisija Evropskom vijeću podnijeti izvještaj o napretku najkasnije u martu 2024. godine.

Ovakvu ocjenu EK u svojim Zaključcima usvojenim 14.12.2023. godine potvrdilo je i Evropsko vijeće, poručivši da će “Europsko vijeće otvoriti pregovore o pristupanju s Bosnom i Hercegovinom nakon što se postigne potreban stupanj usklađenosti s kriterijima za članstvo”, te pozvalo EK “da najkasnije u martu 2024. izvijesti Vijeće o ostvarenom napretku kako bi moglo donijeti odluku”.

S obzirom na stavove i zaključke Evropske komisije i Evropskog vijeća, obećanje Borjane Krišto da će BiH do kraja 2023. godine započeti proces pristupnih pregovora sa EU ocjenjuje neispunjenim.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!