Neistina

Bosna i Hercegovina nije “državna zajednica”

Povodom obilježavanja godišnjice oslobođenja Jajca, kandidatkinja HDZ-a za članicu Predsjedništva BiH Borjana Krišto ustvrdila je da je Bosna i Hercegovina “državna zajednica konstitutivnih naroda”.

Foto: Fena

Živimo u BiH kao državnoj zajednici tri konstitutivna naroda. Imamo potpuno nepravedno ustrojenu Bosnu i Hercegovinu: tri naroda, dva entiteta.

Borjana Krišto, 13.9.2022.

Podsjećamo, Istinomjer je i ranije neistinitim ocijenio tvrdnje političkih aktera/ki da je Bosna i Hercegovina državna zajednica, a među ocijenjenima su se našli Milorad Dodik, Srđan Mazalica i Denis Šulić.

Pojam “državna zajednica” ne spominje se ni na jednom mjestu u Ustavu Bosne i Hercegovine. Štaviše, prvi član Ustava BiH, koji definiše kontinuitet pravnog postojanja Bosne i Hercegovine, demantuje tvrdnju Borjane Krišto da je Bosna i Hercegovina “državna zajednica”.

Republika Bosna i Hercegovina, čije je zvanično ime od sada “Bosna i Hercegovina”, nastavlja svoje pravno postojanje po međunarodnom pravu kao država, sa unutrašnjom strukturom modificiranom ovim Ustavom, i sa postojećim međunarodno priznatim granicama. Ona ostaje država članica Ujedinjenih naroda i može kao Bosna i Hercegovina zadržati članstvo ili zatražiti prijem u organizacijama unutar sistema Ujedinjenih naroda, kao i u drugim međunarodnim organizacijama.

Ustav Bosne i Hercegovine

S obzirom na navedeno, Istinomjer tvrdnju Borjane Krišto da je Bosna i Hercegovina “državna zajednica” ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!