Neistina

Nisu sve članice HNS-a podržale kandidaturu Borjane Krišto

Tokom boravka u Bihaću 10.9.2022. godine, članica HDZ-a BiH i kandidatkinja tog političkog subjekta za članicu Predsjedništva Bosne i Hercegovine na Opštim izborima 2022. godine Borjana Krišto između ostalog je ustvrdila da su sve stranke članice Hrvatskog narodnog sabora (HNS) podržale njenu kandidaturu.

Foto: HDZ BiH

U vezi s tim, Krišto je izjavila:

Hrvatski narodni sabor BiH je jednoglasno podržao jednog kandidata, za poziciju hrvatskog člana Predsjedništva BiH, na predstojećim izborima pokazat ćemo pobjedničku snagu koja će osigurati potpunu ustavnu jednakoravnost sa druga dva konstitutivna naroda u BiH. Nakon čega ćemo pokazati odgovornost za budućnost, osigurati i razvijati dimenzije napretka, gospodarskog rasta i razvoja u svakom smislu na svim područjima u BiH.

Borjana Krišto, 10.9.2022.

Podsjećamo, HNS je, u skladu sa svojim statutom donesenim krajem februara 2015. godine, definisan kao nevladina organizacija, o čemu je Istinomjer ranije pisao:

HRVATSKI NARODNI SABOR u Bosni i Hercegovini (u daljnjem tekstu: HNS) je utemeljen Odlukom o utemeljenju kao dragovoljna, nevladina i neprofitna udruga, organizirana sukladno Zakonu o udrugama i zakladama Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: Zakon).

Statut HNS-a

Kako trenutno stoji na zvaničnoj stranici te udruge, nju čini 14 političkih subjekata, među kojima je i Hrvatska republikanska stranka (HRS) na čijem je čelu Slaven Raguž.

Upravo stav HRS-a po pitanju podrške Borjani Krišto demantuje njenu tvrdnju da je HNS jednoglasno podržao njenu kandidaturu.

Naime, HRS je svoj jasan stav po tom pitanju iznio u svom saopštenju za javnost još 14.7.2022. godine, u kojem je dato do znanja da ne podržava kandidaturu Borjane Krišto za hrvatsku članicu Predsjedništva BiH.

Iz HRS-a su tom prilikom ustvrdili da su prije službenog raspisivanja izbora 2022. godine predviđali tok i ishod razgovora i da su od tada insistirali na “svehrvatskom koncenzusu oko kandidata za člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda”, te dodatno obrazložili svoj stav:

Umjesto da shvate historijsku ozbiljnost trenutka i odgovornost, najjača stranka, odnosno njen predsjednik, odlučili su kandidirati Borjanu Krišto. Gospođa Krišto ima višedesetljetni staž u politici, još od 1999. godine. Može li neko istaći makar jednu stvar koju je uradila za dobrobit hrvatskog naroda i čovjeka, a s kojom bi se mogla pohvaliti?

HRS, 14.7.2022.

Pored toga, u saopštenju se navodi da Krišto na njenim ranijim kandidaturama nije imala neku značajniju podršku te da je na posljednjim održanim opštim izborima, 2018. godine, uz malu izlaznost, imala i ogroman prosjek nevažećih listića.

Na kraju, iz HRS-a su tom prilikom i poručili da je “potez njene kandidature ultimativni dokaz kako hrvatska politička elita, na čelu sa HDZ-om BiH, živi u svom nekom svijetu, bez ikakvih dodirnih tačaka sa stvarnošću”, te dodali:

Borjana Krišto je i pravno i politički gledano kandidat HDZ-a BiH, ne stranaka s hrvatskim predznakom.

HRS, 14.7.2022.

Da HRS u međuvremenu nije promijenio stav u vezi s podrškom Borjani Krišto, tokom svog gostovanja na N1 televiziji 12.9.2022. godine potvrdio je i predsjednik tog političkog subjekta Slaven Raguž.

Tako je na konstataciju voditelja da HRS nije podržao kandidaturu Borjane Krišto za članicu Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda i na pitanje vjeruje li u njenu pobjedu, Raguž odgovorio da ne vjeruje “zato što Borjana Krišto nije dobar kandidat za Predsjedništvo iz reda hrvatskog naroda”.

Zašto to govorim? Zato što se HRS zalagao za nestranačkog kandidata kojeg će podržati sve stranke sa hrvatskim prefiksom neovisnog kandidata. Pa čak i stranačkog. Pristali bi na stranačkog kandidata ako bi bio netko ko nije bio involviran u sve ove nekakve dosadašnje političke procese u Bosni i Hercegovini. Ako se ne varam, gospođa Krišto je od 2002. politički aktivna i već zadnjih dvadeset godina je na raznoraznim funkcijama. Evo pokušavam se ja sjetiti cijelo ovo vrijeme nečeg zbog čega bi je čovjek i podržao, nečeg pozitivnog što je i uradila u tih dvadeset godina. Jedino čega bih se sjetio je da je povukla onu apelaciju Ustavnom sudu koja je dodatno zakomplicirala oko izbora, Središnjeg izbornog povjerenstva i cijelog niza drugih stvari.

Slaven Raguž, 12.9.2022.

Na kraju, prvi čovjek HRS-a izjavio je da Krišto nije kandidatkinja HNS-a, već HDZ-a BiH, podsjetivši da je pri Središnjem izbornom povjerenstvu registrovan samo HDZ BiH, koji je predstavio svoga kandidata, te da je “i nekakav prešutni dogovor bio da se ide na takav način da se stvori kakvo takvo nekakvo političko jedinstvo Hrvata po tom pitanju”.

Na kraju svog izlaganja na ovu temu Raguž je, pored ostalog, rekao da nedostatak dogovora nije odgovornost HRS-a.

Dok god je ovakav Izborni zakon, dok god je ovakav Ustav BiH, dok god nam se može nametati naše predstavnike, samo jedan kandidat može teoretski pobijediti kao hrvatski član Predsjedništva. Nije se taj dogovor dogodio i tu apsolutno nije odgovornost HRS-a, nego je odgovornost onih koji posljednjih osam, pa i više godina, vode hrvatski narod, a po rezultatima se vidi kako ga dobro vode.

Slaven Raguž, 12.9.2022.

S obzirom na to da HRS, koji je član HNS-a, ne podržava kandidaturu Borjane Krišto za hrvatsku članicu Predsjedništva BiH, tvrdnju Krišto da je HNS jednoglasno podržao njenu kandidaturu ocjenjujemo neistinitom.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!