Djelimično ispunjeno

Do kraja augusta ispunjen dio od osam prioriteta iz Mišljenja EK

Član kolegija Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (ZD PSBiH) Denis Zvizdić (NiP), gostujući 17.5.2023. godine u emisiji “BHT1 Uživo” Radio-televizije Bosne i Hercegovine, govorio je i o obavezama naše zemlje u okviru ispunjavanja 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o članstvu BiH u EU. U tom pogledu, dao je i jedno ambiciozno obećanje.

Izvor: Facebook/Dr. Denis Zvizdić

Član kolegija Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (ZD PSBiH) Denis Zvizdić (NiP), gostujući 17.5.2023. godine u emisiji “BHT1 Uživo” Radio-televizije Bosne i Hercegovine, govorio je i o obavezama naše zemlje u okviru ispunjavanja 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o članstvu BiH u EU. U tom pogledu, dao je i jedno ambiciozno obećanje.

Govoreći tada u kontekstu posjete komesara za susjedstvo i proširenje Evropske unije Olivera Varheljia Bosni i Hercegovini, Zvizdić je ustvrdio da je napravljena okvirna dinamika usvajanja zakona iz seta prvih osam koraka te se, prema njegovim riječima, vrlo brzo očekuje njihovo usvajanje.

Na pitanje voditeljice “šta znači vrlo brzo”, Zvizdić je rekao da to znači da se u narednih nekoliko mjeseci mora usvojiti set tih zakona te ustvrdio na kraju da će se to desiti do augusta ove godine, i to, kako je naglasio, iz dva razloga.

“Prije svega da opravdamo kredibilnost dobijanja kandidatskog statusa”, rekao je Zvizdić, a kao drugi razlog naveo je da zakone treba usvojiti prije godišnjih odmora do, kada će se, kako je dodao, i finalizirati prvi nacrt izvještaja o napretku BiH.

Dakle, nama je jako važno da imamo pozitivan izvještaj kako bismo opravdali dobijanje kandidatskog statusa i kako bismo mogli biti spremni na potpunu realizaciju 14 prioriteta, a možda u toku ovoga mandata, naravno, to je jedno veliko očekivanje, i otvaranje prvog klastera pregovora. Zato nemamo puno vremena, možda naredna dva-tri mjeseca. Ja očekujem da će se ovih osam dogovorenih prioriteta, ili osam koraka iz okvira 14 prioriteta, završiti i u parlamentarnoj proceduri do augusta mjeseca.

Denis Zvizdić, 17.5.2023.

Podsjećamo, Evropska komisija je 12.10.2022. godine “dala preporuku da Vijeće dodijeli Bosni i Hercegovini status kandidata, uz razumijevanje da je neophodno poduzeti niz koraka na jačanju demokratije, funkcionalnosti državnih institucija i vladavine prava u zemlji, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, garantovanju slobode medija i upravljanja migracijama u zemlji”. Nakon toga, polovinom decembra iste godine, Evropsko vijeće odobrilo je status kandidata za Bosnu i Hercegovinu.

U navedenoj preporuci Evropske komisije, odnosno njenom Izvještaju o Bosni i Hercegovini za 2022. godinu, koji je objavljen istoga dana, iz okvira ranije objavljenih 14 ključnih prioriteta izdvojeno je osam koje naša zemlja treba bez odlaganja provesti.

Radi se o usvajanju izmjena i dopuna postojećeg Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV), zatim usvajanju novog Zakona o VSTV-u, Zakona o sprečavanju sukoba interesa, ali i preduzimanju odlučnih koraka za jačanje prevencije i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Pored toga, pred BiH je i prioritetni zadatak da unaprijedi rad na osiguravanju efikasne koordinacije na svim nivoima kada je riječ o upravljanju granicom i kapacitetima upravljanja migracijama, kao i da osigura funkcionisanje sistema azila te osigura zabranu torture uz uspostavljanje nacionalnog preventivnog mehanizma protiv torture i zlostavljanja.

Na kraju, u skladu s Izvještajem EK, jedan od osam prioriteta je i garantovanje slobode izražavanja i medija i zaštita novinara, posebno osiguravanjem odgovarajućeg sudskog postupka u slučajevima prijetnji i nasilja nad novinarima i medijskim radnicima, kao i osiguravanje rezultata u funkcionisanju na svim nivoima mehanizma koordinacije o pitanjima EU, uključujući razvoj i usvajanje nacionalnog programa za usvajanje pravne stečevine EU.

U međuvremenu, a u kontekstu navedenih osam prioriteta, na 10. sjednici Zastupničkog doma PS BiH održanoj 22.8.2023. godine usvojen je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH sa dva amandmana Ustavnopravne komisije koji su, kako je navedeno, postali sastavni dio zakona.

Na istoj sjednici usvojena je i preporuka Domu naroda PS BiH da Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH razmatra po hitnom postupku.

Na prijedlog Vijeća ministara BiH, u drugom čitanju i po skraćenom postupku usvojen je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ombudsmanu za ljudska prava Bosne i Hercegovine kao i Prijedlog zakona o slobodi pristupa informacijama na razini institucija Bosne i Hercegovine.

Na 6. hitnoj sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) održanoj 28.8.2023. godine po hitnom postupku usvojen je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o strancima, čiji je predlagatelj Vijeće ministara BiH.

Dva dana kasnije, Dom naroda PS BiH je na svojoj 8. sjednici po hitnom postupku usvojio Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o strancima, čiji je predlagatelj Vijeće ministara BiH, zatim Zakon o slobodi pristupa informacijama na razini institucija Bosne i Hercegovine kao i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o ombudsmenu za ljudska prava Bosne i Hercegovine, čiji je predlagatelj također Vijeće ministara BiH.

U prvom čitanju Dom naroda usvojio je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudbenom i tužiteljskom vijeću Bosne i Hercegovine, dok bi se ovaj prijedlog u drugom čitanju trebao razmatrati 6.9.2023. godine, do kada se na njega mogu podnositi amandmani.

Nakon usvajanja jednog broja navedenih zakona, Istinomjer obećanju Denis Zvizdića da će BiH do kraja augusta ove godine u potpunosti ispuniti navedenih osam prioriteta iz 14 ključnih prioriteta objavljenih u Mišljenju EK o članstvu BiH u EU daje ocjenu djelimično ispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!