Analize

Nacrt zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira KS, neistinite tvrdnje, neispunjena obećanja i nove najave

Nacrt zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira KS, neistinite tvrdnje Milorada Dodika i Jasmina Ademovića te neispunjena i ispunjena obećanja obilježili su proteklu sedmicu na Istinomjeru. Zabilježili smo i tvrdnju općinskog vijećnika u pogledu njegove dosljednosti te nova obećanja na lokalnim i entitetskim nivoima vlasti.

U prošlosedmičnoj analizi bavili smo se Nacrtom zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, koji je krajem aprila ove godine utvrdila Vlada Kantona Sarajevo (KS). Njim su, između ostalog, internet i elektronski mediji definisani kao javni prostor. Nacrt je izazvao brojne polemike u domaćoj javnosti te otvorio prostor za mnoge dileme i pitanja koja se odnose prvenstveno na njegovo provođenje.

Predsjednik Republike Srpske i lider SNSD-a Milorad Dodik još jednom je iznio tvrdnje da su entiteti države i da je Bosna i Hercegovina “državna zajednica”. S obzirom na činjenicu da je Ustavom Bosne i Hercegovine jasno definisano da je BiH država te da su Republika Srpska i Federacija BiH entiteti u Bosni i Hercegovini, Istinomjer je ovu tvrdnju Milorada Dodika ocijenio neistinitom.

Predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva i zastupnik u Općinskom vijeću Centar Jasmin Ademović (NiP) uporedio je rad zakonodavnih i izvršnih organa u navedenim jedinicama lokalne samouprave te ustvrdio da je gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić u aktuelnom mandatu dostavila odgovor na svako pitanje koje su gradski vijećnici/e uputili/e. Prema dostupnim podacima s web stranice Gradskog vijeća Grada Sarajeva, Benjamina Karić nije odgovorila na najmanje tri pitanja gradskih vijećnika/ca. Shodno navedenom, ovu tvrdnju Jasmina Ademovića Istinomjer je ocijenio neistinitom.

Predsjednik HDZ-a BiH i delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Dragan Čović iznio je 1. juna 2023. novu najavu i rok za donošenje izmjena Izbornog zakona BiH. Budući da je aktuelni saziv Vijeća ministara BiH formiran 25.1.2023. godine, izmjene Izbornog zakona BiH trebale su biti usvojene, prema Čovićevoj najavi, do kraja jula ove godine. S obzirom na to da izmjene Izbornog zakona BiH nisu usvojene ni šest mjeseci nakon formiranja Vijeća ministara BiH, Istinomjer je ovo obećanje Dragana Čovića ocijenio neispunjenim. Neispunjenim je ocijenjeno i Čovićevo obećanje kada je krajem juna najavio da će tokom jula biti usvojena tri ili četiri zakona važna za put Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju, s obzirom na to da nijedan zakon za koji je Čović naveo da će biti usvojen u julu 2023. godine nije usvojen.

U obraćanju javnosti putem Facebook stranice u maju ove godine, gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović najavio je niz aktivnosti koje je planirao provesti u djelo u narednom periodu, među kojima je bilo i uvođenje neradnog ponedjeljka za ugostitelje. Kako na dnevnom redu sjednica Skupštine Grada Bijeljina nije bilo riječi o prijedlogu koji se odnosi na ovo obećanje niti je moguće naći podatke o bilo kakvim aktivnostima u pravcu ispunjavanja ovog obećanja, Istinomjer je obećanje gradonačelnika Bijeljine u vezi s uvođenjem neradnog ponedjeljka za ugostitelje ocijenio neispunjenim.

S obzirom na to da u bh. medijima, kao ni na službenim kanalima komunikacije Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja TK i Međunarodnog aerodroma Tuzla, nema dostupnih informacija da je izgradnja novog izlaznog terminala (gate III) završena, a na upit i poziv Istinomjera nije odgovoreno, obećanje ministra trgovine, turizma i saobraćaja TK Denisa Bećirovića da će treći izlazni terminal Međunarodnog aerodroma Tuzla biti završen do augusta ove godine ocijenjeno je neispunjenim.

Ispunjenim sa zakašnjenjem ocijenjeno je obećanje načelnika Općine Ilidža Nermina Muzura o završetku rekonstrukcije centralnog trga na Ilidži, koji je svečano otvoren 12. augusta, oko mjesec nakon najavljenog roka.

Nakon što je 7. vanrednoj sjednici Općinskog vijeća Centar Sarajevo, 10.8.2023. godine, prisustvovalo 27 vijećnika/ca, a Vijeće sa 16 glasova “za” potvrdilo odluku o opozivu načelnika Srđana Mandića, Istinomjer je dosljednim ocijenio stav predsjedavajućeg Općinskog vijeća Centar Sejada Đoze (NiP), koji je nekoliko dana ranije izjavio da će vijećnici NiP-a ostati pri svom stavu. Đozo je, ovoga puta za portal Klix.ba, ponovo iznio mišljenje da je većina koja je izglasala opoziv načelnika Mandića stabilna, potvrdivši tim još jednom stav vijećnika stranke iz koje dolazi po pitanju Mandićevog opoziva.

Načelnik Opštine Stanari Radojica Ćelić najavio je da će izgradnja Doma zdravlja u ovoj lokalnoj zajednici biti okončana ove godine.

Nakon što se početkom augusta 2023. godine u bh. medijima pojavila vijest da je most Počitelj napukao, iz JP Autoceste FBiH poručili su da nije ugrožena stabilnost mosta te su iz ovog javnog preduzeća nekoliko dana poslije najavili da će most Počitelj biti izgrađen i pušten u promet do kraja ove godine.

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) Admir Katica (NiP) predstavio je aktivnosti ovog ministarstva i najavio ulaganja u policijsku infrastrukturu, uključujući i nabavku novih vozila. Katica je naveo da će do kraja godine MUP KS dobiti tri oklopna transportera Roshel Senator.

Kako je i ove godine u Travniku održana manifestacija “Dani dijaspore”, ovo obećanje ocijenjeno je ispunjenim.

Prethodne sedmice u sekciji “Nevjerovatno ali Istinomjer” našao se gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković, koji je u manastiru Gomionica, u okviru događaja “Kočićev povratak u Gomionicu“, prisustvovao otkrivanju spomenika piscu i pjesniku Petru Kočiću te tom prilikom pred prisutnima održao, kako je rekao, “besjedu”. Stanivuković je zahvalio okupljenima što su došli, najavio da će “otvoriti” spomenik te ih pozvao da “ciljaju na mjesec”.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!