Neispunjeno

Most Počitelj nije izgrađen i pušten u promet do kraja 2023. godine

Nakon što se početkom augusta 2023. godine u bh. medijima pojavila vijest da je most Počitelj napukao, iz JP Autoceste FBiH poručili su da nije ugrožena stabilnost mosta. Nekoliko dana poslije, održan je sastanak predstavnika investitora, JP Autoceste FBiH i predstavnika drugih subjekata uključenih u izgradnju ovog projekta. Most Počitelj nije izgrađen i pušten u promet do kraja 2023. godine, kako je najavljeno na sastanku.

Izvor: JP Autoceste FBiH

Na sastanku je istaknuto kako most Počitelj “ima neupitnu mehaničku otpornost i globalnu stabilnost” te je donesen zaključak da se “u narednih deset dana intenziviraju radovi na otklanjanju ovih nedostataka”.

Ovom prilikom najavljeno je da će most Počitelj biti izgrađen i pušten u promet do kraja 2023. godine:

JP Autoceste FBiH kao investitor je potpisalo ugovor o građenju sa konzorcijem pomenutih kompanija koji bi, nakon što je most Počitelj u dužini od 980 m spojen rasponskom konstrukcijom početkom jula, trebao biti završen i pušten u promet do kraja godine.

JP Autoceste FBiH, 8.8.2023.

Podsjećamo, most Počitelj visok je više od 100 metara i dug skoro jedan kilometar, što ga čini jednim od najviših u regionu i jednim od najkompleksnijih objekata u sklopu Koridora 5C.

Izvođači radova na mostu su Azvirt Limited Liability Company (Azerbejdžan), Sinohydro Corporation Limited (Kina) i Powerchina Roadbridge Group Co. Ltd. (Kina). Izgradnja se finansira iz sredstava osiguranih u okviru Ugovora o zajmu sklopljenog s Evropskom investicijskom bankom (EIB) i bespovratnim sredstvima Evropske unije, koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF). Ukupna vrijednost radova za izgradnju mosta Počitelj je 28.114.889 eura bez PDV-a. Izgradnjom ovog mosta premošćuje se magistralna cesta M-17, rijeka Neretva i željeznička pruga Sarajevo – Ploče.

Sredinom oktobra 2023. godine, predstavnici investitora su potvrdili za portal Klix “da se još ne zna na koji način će se izvršiti popravke kolosalnog mosta koji premošćuje rijeku Neretvu, magistralnu cestu M-17 i željezničku prugu”.

U toku je analiza dostavljenih rješenja kako bi se izradila adekvatna rješenja za otklanjanje predmetnog nedostatka.

JP Autoceste FBiH, 19.10.2023.

Nakon toga, više informacija o stanju mosta Počitelj nije bilo moguće pronaći.

S obzirom na činjenicu da most Počitelj nije pušten u promet do kraja 2023. godine, kako je najavljeno iz JP Autoceste FBiH, Istinomjer navedenom obećanju daje ocjenu neispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!