Neispunjeno

Novi mandat i još jedno neispunjeno Čovićevo obećanje o izmjenama Izbornog zakona

Nakon niza neispunjenih obećanja tokom proteklih godina, predsjednik HDZ-a BiH i delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Dragan Čović iznio je 1. juna 2023. novu najavu i rok za donošenje izmjena Izbornog zakona BiH.

Screenshot: RTVHB

Naime, Čović je nakon sastanka s koalicionim partnerima na državnom nivou Miloradom Dodikom (SNSD) i Nerminom Nikšićem (SDP BiH) ustvrdio da je obaveza parlamentarne većine u roku šest mjeseci nakon uspostave vlasti donijeti izmjene Izbornog zakona BiH:

Moguće da će prvi dio biti u tom Izbornom zakonu da dotaknemo nešto i oko izbornog povjerenstva, onih mehanizama koji osiguravaju provođenje izbora, ali svakako i sve druge teme koje trebamo kroz Izborni zakon riješiti jer je naša obaveza šest mjeseci nakon uspostave vlasti to završiti.

Dragan Čović, 1.6.2023.

Budući da je aktuelni saziv Vijeća ministara BiH formiran 25.1.2023. godine, izmjene Izbornog zakona BiH trebale su biti usvojene, prema Čovićevoj najavi, do kraja jula ove godine.

Čović je istog dana naveo i da je formirana radna grupa koja će raditi na pripremama izmjena Izbornog zakona, a koju čine Nerin Dizdar (SDP BiH), Sredoje Nović (SNSD) i Darijana Filipović (HDZ BiH).

Ipak, do kraja jula u parlamentarnu proceduru nije upućen prijedlog izmjena Izbornog zakona, a sredinom mjeseca Dizdar je izjavio da radna grupa do tada nije održala nijedan sastanak:

Do sada nema nikakvih aktivnosti radne grupe. To je posljedica onoga što je i predsjednik Nermin Nikšić rekao, a to je činjenica da se prije svih drugih razgovora mora riješiti pitanje udara na ustavni poredak BiH nakon posljednjih odluka vlasti u entitetu RS. (…) Imali smo samo neku neformalnu komunikaciju, nikakav službeni sastanak do sada se nije desio.

Nerin Dizdar, 14.7.2023.

Podsjećamo da je tokom proteklog mandata Vijeća ministara BiH, u kojem je učestvovao i HDZ BiH, niz Čovićevih obećanja o izmjenama Izbornog zakona ostao neispunjen. Tako je predsjednik HDZ-a BiH najavljivao rješavanje ovog pitanja do kraja marta, a zatim i decembra 2020. godine, a nakon toga i do kraja juna, odnosno tokom jula naredne godine, te konačno do kraja 2021. godine.

Budući da izmjene Izbornog zakona BiH nisu usvojene ni šest mjeseci nakon formiranja Vijeća ministara BiH, Istinomjer obećanje Dragana Čovića ocjenjuje neispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!