Neispunjeno

U julu nisu usvojeni zakoni važni za put BiH u EU

Predsjednik HDZ-a BiH i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović najavio je krajem juna ove godine da će tokom jula biti usvojena tri ili četiri zakona važna za put Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju.

Izvor: Fena

Čović je ustvrdio da je prethodno s predstavnicima Evropske unije dogovorena 31 aktivnost u ovoj godini i da vjeruje da se to može sustići. Dodao je da će u julu biti usvojena tri ili četiri zakona iz ključne grupe prioriteta.

Siguran sam da dobar dio onoga što smo obećali predstavnicima Europske unije možemo sustići, a primarno se odnosi na sve ono što nam je preduslov oko kandidatskog statusa, ali uvjet je da to ne pomjeramo, nego da u juli kroz Vijeće ministara i Parlamentarnu skupštinu usvojimo bar tri ili četiri zakona iz one ključne grupe prioriteta, misleći na zakon o visokom sudskom i tužiteljskom vijeću, zakon o sukobu interesa, zakon o sudovima i još puno drugih stvari

Dragan Čović, 23.6.2023.

Vijeće ministara BiH je u julu održalo tri redovne i jednu vanrednu sjednicu. Na prijedlogu dnevnog reda 19. sjednice, održane 25.7.2023. godine, bio je Nacrt zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama Bosne i Hercegovine. Međutim, Vijeće ministara je nacrt spomenutog zakona skinulo s dnevnog reda posljednje sjednice i poslalo ga na dodatno usaglašavanje. Na dnevnim redovima preostale tri sjednice Vijeća ministara nije se našao nijedan zakon koji je Čović naveo.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH održao je u julu dvije sjednice (1, 2), na kojima se također nije raspravljalo ni o jednom spomenutom zakonu. Također, nijedan od zakona nije se našao ni na dnevnom redu sjednice Doma naroda koja je održana u julu.

Podsjećamo, na 8. sjednici Predstavničkog doma PSBiH usvojen je Prijedlog zakona o slobodi pristupa informacijama na nivou institucija Bosne i Hercegovine u prvom čitanju i po skraćenom postupku te je upućen na usaglašavanje Kolegiju Doma.

Na 9. sjednici Predstavničkog doma PSBiH 24.7.2023. zastupnici/e su usvojili/e amandman Albina Muslića. Prijedlozi amandmana zastupnika Šerifa Špage upućeni su na usaglašavanje Kolegiju Doma te je odloženo izjašnjavanje o Prijedlogu zakona u drugom čitanju.

Prijedlog zakona o slobodi pristupa informacijama na nivou institucija BiH usvojen je u Domu naroda PSBiH u prvom čitanju 25.7.2023. godine.

S obzirom na to da nijedan zakon za koji je Dragan Čović naveo da će biti usvojen u julu 2023. godine nike usvojen, Istinomjer njegovo obećanje ocjenjuje neispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!