Dosljedno

Đozo dosljedan po pitanju Mandićevog opoziva

Nakon što je 27.7.2023. godine, na prijedlog Kluba odbornika Naroda i pravde (NiP), Opštinsko vijeće Centar Sarajevo podržalo inicijativu za pokretanje postupka opoziva načelnika te opštine Srđana Mandića, nekoliko dana kasnije načelnik je uputio Opštinskom vijeću zahtjev za preispitivanje odluke o pokretanju njegovog opoziva.

Izvor: Facebook/Sejad Đozo

I pored toga što je predsjednik NiP-a Elmedin Konaković 30.7.2023. godine, pored ostalog, izjavio da “misli da u ovom trenutku opoziv nije dobro rješenje”, potvrdivši informaciju o preispitivanju odluke, predsjedavajući Opštinskog vijeća Centar Sejad Đozo (NiP) iznio je drugačiji stav od predsjednika NiP-a.

Odgovarajući na pitanje portala Faktor.ba 31.7.2023. godine da li će stav vijećnika NiP-a ostati nepromijenjen ukoliko dođe do preispitivanja odluke, Đozo je izjavio da će vijećnici NiP-a ostati pri svom stavu.

NiP stoji pri svom stavu. Dakle, 16 vijećnika koji su potpisali, odnosno 18 koji su glasali, mi sada ostajemo pri tome. Naveli smo i svoje razloge. Ako smatraju da je načelnik dobro radio, nek građani ponovo daju svoj sud. To je demokratski u svakoj normalnoj državi. Nek bude referendum i nek građani kažu da li načelnik ima podršku.

Sejad Đozo, 31.7.2023.

Uoči održavanja 7. vanredne sjednice Opštinskog vijeća Centar Sarajevo, 10.8.2023. godine, Đozo je, ovoga puta za portal Klix.ba, ponovo iznio stav da je većina koja je izglasala opoziv načelnika Mandića stabilna, potvrdivši tim još jednom stav vijećnika stranke iz koje dolazi po pitanju Mandićevog opoziva.

Danas je sjednica u 14:00 sati i ono što ja znam je da će biti natpolovična većina i ona ostaje za smjenu i opoziv načelnika. Nakon toga će građani na referendum na jedan demokratski način potvrditi da li on treba da ostane načelnik ili ne treba. Ja imam informaciju da je većina stabilna.

Sejad Đozo, 10.8.2023.

Navedenoj sjednici, održanoj 10.8.2023. godine, prisustvovalo je 27 vijećnika/ca, a Opštinsko vijeće Centar Sarajevo sa 16 glasova “za” potvrdilo je odluku o opozivu načelnika Mandića.

Ovim Istinomjer stav Sejada Đoze po pitanju opoziva Srđana Mandića ocjenjuje dosljednim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!