Neispunjeno

Novi izlazni terminal na Međunarodnom aerodromu Tuzla nije završen do augusta

Prilikom gostovanja na RTVTK 26. aprila 2023. godine, ministar trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona Denis Bećirović govorio je o aktuelnim infrastrukturnim projektima u ovom kantonu, osvrnuvši se i na proširenje kapaciteta Međunarodnog aerodroma Tuzla. Iako je najavio da bi radovi na novom izlaznom terminalu trebali biti završeni do augusta ove godine, to se nije desilo.

Izvor: RTVTK
Izvor: RTVTK

Govoreći o razvojnoj perspektivi i potencijalima Međunarodnog aerodroma Tuzla (MAT), ministar Bećirović istakao je da je koordinacija s menadžmentom dobra te najavio rok do kada će biti gotov novi izlazni terminal (gate).

Završava se, odnosno gate 3 (gate III) nam je, takoreći, izašao iz zemlje, gradi se, trebao bi biti do osmog mjeseca završen, to nam automatski znači treći bazni avion.

Denis Bećirović, 26.4.2023.

Početkom oktobra 2022. godine objavljena je odluka o pokretanju pregovaračkog postupka gate III, a sredinom decembra iste godine objavljena je vijest o završetku tendera.

Početkom 2023. godine gradnju novog izlaznog terminala najavio je i Dževad Halilčević, direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla, a radovi su počeli postavljanjem kamena temeljca 1.2.2023. godine. Tada je istaknuto da je rok izvođenja radova šest mjeseci te da bi se u istom periodu trebao završiti i projekat izgradnje modernog parkinga kapaciteta preko 300 vozila. U budžetu Tuzlanskog kantona za 2023. godinu sredstva za nastavak ulaganja i razvoja aerodroma iznose 1.880.000 KM.

Direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla Dževad Halilčević, povodom izgradnje trećeg gatea, sredinom juna 2023. godine izjavio je da se nada da će “svi građevinski radovi biti završeni do septembra”.

U bh. medijima, kao ni na službenim kanalima komunikacije Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja TK i Međunarodnog aerodroma Tuzla, nema dostupnih informacija da je izgradnja novog izlaznog terminala (gate III) završena, a na upit i poziv Istinomjera do trenutka objave ovog teksta nije odgovoreno.

Shodno navedenom, Istinomjer će obećanje ministra trgovine, turizma i saobraćaja TK Denisa Bećirovića da će treći izlazni terminal Međunarodnog aerodroma Tuzla biti završen do augusta ove godine ocijeniti neispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!