Neistina

Iz RS-a nastavljaju: “BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda”

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Žunić iznio je jednu netačnu tvrdnju koja se već nekoliko puta mogla čuti u javnosti i o čemu je Istinomjer pisao u više navrata.

U javnosti su se već nekoliko puta mogle čuti tvrdnje, mahom od funkcionera iz entiteta Republika Srpska (RS), da je Bosna i Hercegovina “sastavljena od dva entiteta” – RS i FBiH, a ovaj put to je ustvrdio i Igor Žunić.

Činjenica je da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda – Srba, Hrvata i Bošnjaka.

Igor Žunić, 5. novembar 2020.

Uvidom u Ustav Bosne i Hercegovine jasno je da pomenuta tvrdnja nije tačna. Naime, Ustav BiH nigdje ne navodi da je, kako Žunić tvrdi, Bosna i Hercegovina “sastavljena od dva entiteta”, što potvrđuje član 3. Ustava BiH:

Bosna i Hercegovina se sastoji od dva entiteta: Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske.

Ustav BiH

Također, Ustav BiH u svojoj Preambuli kaže da “podsjećajući se na Osnovna načela usaglašena u Ženevi 8. 9. 1995. godine i u Njujorku 26. 9. 1995. godine, Bošnjaci, Hrvati i Srbi, kao konstitutivni narodi (u zajednici s ostalima), i građani Bosne i Hercegovine ovim utvrđuju Ustav Bosne i Hercegovine”.

Podsjećamo, Istinomjer je u nekoliko navrata za slične tvrdnje netačnim ocijenio navode Milorada Dodika, koji je ovu tvrdnju ponavljao više puta, zatim navode Staše Košarca, Bariše Čolaka, ali i Dragana Bogdanića koji je ustvrdio da su sve institucije na nivou Bosne i Hercegovine, uključujući i Vijeće ministara BiH, “zajedničke institucije”.

Istom ocjenom ocjenjenjene su i izjave Branislava Borenovića o “zajedničkim institucijama” ali i jedan od zaključaka Narodne skupštine RS u kojem se tvrdilo “da je BiH nastala Dejtonskim mirovnim sporazumom, kao i da je sastavljena od dva entiteta”.

S obzirom na činjenicu da u Ustavu BiH nigdje ne piše da je Bosna i Hercegovina “sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda”, Istinomjer će i ovoga puta pomenutu tvrdnju Igora Žunića ocijeniti kao neistinitu.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!