Neistina

Ministre koji čine sastav Vijeća ministara BiH ne bira “narod”

Gostujući u emisiji “Upitnik” na Radio televiziji Srbije, 14. januara 2020. godine, član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a, Milorad Dodik ustvrdio je pored ostalog da ministre koji čine sastav Vijeća ministara bira narod, kao i da je Bosna i Hercegovina “sastavljena” od dva entiteta.

Ministre koji dolaze u taj famozni Savjet ministara, koji žele da pretvore u Vladu, a nije Vlada, isto tako bira srpski narod i to niko ne moze da ospori. I u tom pogledu je to jasno da je BiH sastavljena.

Milorad Dodik, 14.01.2020.

Ministre koji čine sastav Vijeća ministara BiH ne bira, kako Milorad Dodik tvrdi “narod”. Kao što je poznato, to čine političke partije koje predlažu kandidate za ministre, a zatim ih “predsjedatelj Vijeća ministara, najkasnije u roku od 35 dana od dana kada Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH potvrdi njegovo imenovanje, imenuje”, što potvrđuje član 6. Zakona o Vijeću ministara Bosne i Hercegovine.

Pored toga, tvrdnju da je Bosna i Hercegovina “sastavljena” nerijetko iznose funkcioneri koji dolaze iz Republike Srpske, među kojima je i Milorad Dodik, o čemu je Istinomjer pisao u više navrata.

Podsjećamo, da Bosna i Hercegovina nije “sastavljena” već da se “sastoji” iz dva entiteta jasno je iz člana 3. Ustava Bosne i Hercegovine u kojem se navodi:

Bosna i Hercegovina se sastoji od dva entiteta: Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske.

Ustav BiH, član 3.

S obzirom da Ustav BiH kao i Zakon o Vijeću ministara BiH demantuju navedene tvrdnje Milorada Dodika, Istinomjer će pomenutu izjavu ocijeniti kao neistinitu.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!