Neistina

Još jedna neistina o BiH kao “zajednici” i njenim “zajedničkim institucijama”

Gostujući u emisiji Telering, Radio Televizije Republike Srpske, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH (PS BiH) i funkcioner SNSD-a, Dragan Bogdanić na početku svog izlaganja pored ostalog iznio je i svoje viđenje Bosne i Hercegovine ali i njenih institucija.

Mi moramo da svatimo da je Bosna i Hercegovina složena zajednica u kojoj su vlasti uglavnom na nivou entiteta i da entiteti kao takvi nastoje da to sad sačuvaju odnosno da ono što im je Dejtonski mirovni sporazum dao učvrste i razviju entitet…

Dragan Bogdanić, 14. oktobar 2020.

Dodajući da “ne misli da je tu bilo šta loše jer razvojem bilo kog entiteta razvija se i cjelokupna Bosna i Hercegovina”, Bogdanić je između ostalog ustvrdio da su sve institucije na nivou Bosne i Hercegovine, uključujući i Vijeće ministara BiH, “zajedničke institucije”.

I sam Savjet ministara je napravljen kao takav i sve institucije kao zajedničke institucije na nivou Bosne i Hercegovine da imaju ulogu koordinacije, poboljšanja i usklađivanja odnosa između entitetskih vlada i da svojim radom doprinesu da se ti projekti lakše realizuju i da na taj način damo svoj doprinos i razvoju cjelokupne Bosne i Hercegovine…

Dragan Bogdanić, 14. oktobar 2020.

S obzirom na njeno složeno društveno-političko uređenje, za Bosnu i Hercegovinu se može reći da je složena država, ali ne i “zajednica” jer riječ “zajednica” ne postoji u Ustavu BiH, dok njegov član I, Bosna i Hercegovina – Kontinuitet, kaže:

Republika Bosna i Hercegovina, čije je zvanično ime od sada “Bosna i Hercegovina”, nastavlja svoje pravno postojanje po međunarodnom pravu kao država, sa unutrašnjom strukturom modificiranom ovim Ustavom, i sa postojećim međunarodno priznatim granicama. Ona ostaje država članica Ujedinjenih naroda i može kao Bosna i Hercegovina zadržati članstvo ili zatražiti prijem u organizacijama unutar sistema Ujedinjenih naroda, kao i u drugim međunarodnim organizacijama.

Ustav BiH

U istom članu, u stavu 3, Sastav, Ustav kaže da se “Bosna i Hercegovina sastoji od dva entiteta: Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske”.

U kontekstu tvrdnji da je BiH “zajednica”, te da je “sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda”, Istinomjer je već u nekoliko navrata neistinitim ocjenjivao takve izjave koje su pored ostalih dolazile i od najviših zvaničnika koji dolaze iz Republike Srpske.

S tim u vezi, ni tvrdnja Bogdanića da su Savjet ministara BiH i sve druge institucije na nivou Bosne i Hercegovine “napravljeni kao zajedničke institucije” nije takva prva tvrdnja iznesena u javnosti, te smo u bliskoj prošlosti i takve izjave ocjenjivali kao neistinite.

Podsjećamo, kao što je to slučaj i sa “zajednicom”, Ustav BiH ne poznaje ni bilo kakve “zajedničke institucije”, što je jasno pored ostalog i iz njegovog člana III pod nazivom Nadležnosti i odnosi između institucija Bosne i Hercegovine i entiteta, iz kojeg se jasno vidi da izraz “zajedničke institucije Bosne i Hercegovine” kao takav ne postoji, te da se u čitavom tekstu Ustava BiH u tom kontekstu koristi isključivo izraz “institucije Bosne i Hercegovine”.

Ovim Istinomjer Draganu Bogdaniću njegove tvrdnje da je Bosna i Hercegovina “složena zajednica”, te da su njene institucije “zajedničke institucije” ocjenjuje neistinitim.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!