BiH nije “sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda” niti njen Ustav precizira “vidljivost” zastava

U skladu sa posljednjim najavama, SNSD će tražiti “postavljanje zastava Republike Srpske u prostorijama Parlamentarne skupštine BiH i Savjeta ministara BiH”.

U skladu sa posljednjim najavama, SNSD će tražiti “postavljanje zastava Republike Srpske u prostorijama Parlamentarne skupštine BiH i Savjeta ministara BiH”. To je potvrdio delegat ove političke partije u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Staša Košarac, te pomenutu najavu između ostalog obrazložio riječima:

Smatram da u svim institucijama Bosne i Hercegovine treba biti vidljiva zastava RS. To je Ustav jasno precizirao u dijelu koji kaže da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Smatram da se mi koji dolazimo iz RS identifikujemo sa zastavom Republike Srpske koja ne vrijeđa nikoga u BiH.

Staša Košarac, 11.12.2018.

Ustav BiH, prije svega, nigdje ne navodi da je, kako Košarac tvrdi, Bosna i Hercegovina “sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda”. U tom konekstu, u svojoj Preambuli Ustav BiH kaže da “podsjećajući se na Osnovna načela usaglašena u Ženevi 8. 9. 1995. godine i u Njujorku 26. 9. 1995. godine, Bošnjaci, Hrvati i Srbi, kao konstitutivni narodi (u zajednici s ostalima), i građani Bosne i Hercegovine ovim utvrđuju Ustav Bosne i Hercegovine”, dok se u članu 3. ne navodi da je naša zemlja “sastavljena”, već da se “Bosna i Hercegovina sastoji od dva entiteta: Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske”.

Inače, pitanje državnih simbola, u Ustavu BiH je tretirano članom 6. koji nalaže da će “Bosna i Hercegovina imati one simbole koje svojom odlukom odredi Parlamentarna skupština i potvrdi Predsjedništvo”.

Kada je njihovo isticanje u pitanju, Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine na sjednici Predstavničkog doma, održanoj 3. februara 1998. godine i na sjednici Doma naroda, održanoj 3. februara 1998. godine, usvojila je Zakon o zastavi BiH kojim je ovo pitanje regulisano.

Obzirom da u Ustavu BiH ne stoji da je Bosna i Hercegovina “sastavljena” od dva entiteta i tri konstitutivna naroda”, te da Ustav BiH ne precizira bilo šta vezano za vidljivost zastave Republike Srpske, Istinomjer Staši Košarcu za njegovu izjavu daje ocjenu neistinito.

(Istinomjer.ba)

Koridor Vc: Kasne radovi na Zeničkoj obilaznici

Izgradnja Zeničke zaobilaznice u sklopu Koridora Vc započela je još 2014. godine, a zbog “složenih geoloških uslova”...

Umjesto 150 000 KM, budžetska sredstva za podsticaj i razvoj pozorišta u Bijeljini 30 puta manja

Početkom oktobra 2018. godine u Bijeljini je registrovano Gradsko pozorište „Semberija“, a tom prilikom gradonačelnik Bijeljine, Mićo Mićić je najavio da se u gradskom budžetu za sljedeću godinu...


Brisel i dalje čeka odgovore na dodatna pitanja

Izetbegović je izjavio da je “pripremanje odgovora na dodatna pitanja u završnoj fazi i da će i taj posao biti završen do sredine januara”. Na novogodišnjoj press konferenciji Stranke...