BiH nije “sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda” niti njen Ustav precizira “vidljivost” zastava

U skladu sa posljednjim najavama, SNSD će tražiti “postavljanje zastava Republike Srpske u prostorijama Parlamentarne skupštine BiH i Savjeta ministara BiH”.

U skladu sa posljednjim najavama, SNSD će tražiti “postavljanje zastava Republike Srpske u prostorijama Parlamentarne skupštine BiH i Savjeta ministara BiH”. To je potvrdio delegat ove političke partije u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Staša Košarac, te pomenutu najavu između ostalog obrazložio riječima:

Smatram da u svim institucijama Bosne i Hercegovine treba biti vidljiva zastava RS. To je Ustav jasno precizirao u dijelu koji kaže da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Smatram da se mi koji dolazimo iz RS identifikujemo sa zastavom Republike Srpske koja ne vrijeđa nikoga u BiH.

Staša Košarac, 11.12.2018.

Ustav BiH, prije svega, nigdje ne navodi da je, kako Košarac tvrdi, Bosna i Hercegovina “sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda”. U tom konekstu, u svojoj Preambuli Ustav BiH kaže da “podsjećajući se na Osnovna načela usaglašena u Ženevi 8. 9. 1995. godine i u Njujorku 26. 9. 1995. godine, Bošnjaci, Hrvati i Srbi, kao konstitutivni narodi (u zajednici s ostalima), i građani Bosne i Hercegovine ovim utvrđuju Ustav Bosne i Hercegovine”, dok se u članu 3. ne navodi da je naša zemlja “sastavljena”, već da se “Bosna i Hercegovina sastoji od dva entiteta: Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske”.

Inače, pitanje državnih simbola, u Ustavu BiH je tretirano članom 6. koji nalaže da će “Bosna i Hercegovina imati one simbole koje svojom odlukom odredi Parlamentarna skupština i potvrdi Predsjedništvo”.

Kada je njihovo isticanje u pitanju, Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine na sjednici Predstavničkog doma, održanoj 3. februara 1998. godine i na sjednici Doma naroda, održanoj 3. februara 1998. godine, usvojila je Zakon o zastavi BiH kojim je ovo pitanje regulisano.

Obzirom da u Ustavu BiH ne stoji da je Bosna i Hercegovina “sastavljena” od dva entiteta i tri konstitutivna naroda”, te da Ustav BiH ne precizira bilo šta vezano za vidljivost zastave Republike Srpske, Istinomjer Staši Košarcu za njegovu izjavu daje ocjenu neistinito.

(Istinomjer.ba)

Halid Genjac

Statuti DF-a i SDP-a BiH demantuju tvrdnju Halida Genjca

Generalni sekretar Stranke demokratske akcije (SDA), Halid Genjac tokom nedavno održanog 7. Kongresa ove političke...

Nakon Deklaracije iz 2015. godine PDP nije “trajno isključio” SDA iz potencijalnih koalicija

Na svom 7. Kongresu održanom 14.09.2019. godine Stranka demokratske akcije (SDA) pored ostalog usvojila je Programsku deklaraciju. Uslijedile su reakcije jednog dijela političkih subjekata i njihovih...Uskoro završetak gradnje polaznog autobuskog stajališta u Vogošći

Polovinom marta  2019. godine, između Opštine Vogošća i firme Termo Beton iz Breze, potpisan je ugovor o gradnji polaznog autobuskog stajališta u Vogošći. Kako je tada navedeno, planirano je...