BiH nije “sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda” niti njen Ustav precizira “vidljivost” zastava

U skladu sa posljednjim najavama, SNSD će tražiti “postavljanje zastava Republike Srpske u prostorijama Parlamentarne skupštine BiH i Savjeta ministara BiH”.

U skladu sa posljednjim najavama, SNSD će tražiti “postavljanje zastava Republike Srpske u prostorijama Parlamentarne skupštine BiH i Savjeta ministara BiH”. To je potvrdio delegat ove političke partije u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Staša Košarac, te pomenutu najavu između ostalog obrazložio riječima:

Smatram da u svim institucijama Bosne i Hercegovine treba biti vidljiva zastava RS. To je Ustav jasno precizirao u dijelu koji kaže da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Smatram da se mi koji dolazimo iz RS identifikujemo sa zastavom Republike Srpske koja ne vrijeđa nikoga u BiH.

Staša Košarac, 11.12.2018.

Ustav BiH, prije svega, nigdje ne navodi da je, kako Košarac tvrdi, Bosna i Hercegovina “sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda”. U tom konekstu, u svojoj Preambuli Ustav BiH kaže da “podsjećajući se na Osnovna načela usaglašena u Ženevi 8. 9. 1995. godine i u Njujorku 26. 9. 1995. godine, Bošnjaci, Hrvati i Srbi, kao konstitutivni narodi (u zajednici s ostalima), i građani Bosne i Hercegovine ovim utvrđuju Ustav Bosne i Hercegovine”, dok se u članu 3. ne navodi da je naša zemlja “sastavljena”, već da se “Bosna i Hercegovina sastoji od dva entiteta: Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske”.

Inače, pitanje državnih simbola, u Ustavu BiH je tretirano članom 6. koji nalaže da će “Bosna i Hercegovina imati one simbole koje svojom odlukom odredi Parlamentarna skupština i potvrdi Predsjedništvo”.

Kada je njihovo isticanje u pitanju, Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine na sjednici Predstavničkog doma, održanoj 3. februara 1998. godine i na sjednici Doma naroda, održanoj 3. februara 1998. godine, usvojila je Zakon o zastavi BiH kojim je ovo pitanje regulisano.

Obzirom da u Ustavu BiH ne stoji da je Bosna i Hercegovina “sastavljena” od dva entiteta i tri konstitutivna naroda”, te da Ustav BiH ne precizira bilo šta vezano za vidljivost zastave Republike Srpske, Istinomjer Staši Košarcu za njegovu izjavu daje ocjenu neistinito.

(Istinomjer.ba)

Otvaranje Titove pećine u Drvaru najavljeno na Dan pobjede nad fašizmom

Ističući važnost Titove pećine kao kulturno-istorijskog spomenika, načelnica Opštine Drvar, Dušica Runić najavila je...

Prijedlog zakona o prestanku mandata stranih sudija na korak od Parlamentarne skupštine BiH

Najavljujući posebnu sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske koja će se održati 17. 02. 2020. godine sa jednom tačkom dnevnog reda, “Informacija u vezi antidejtonskog djelovanja Ustavnog suda BiH...Uskoro usvajanje federalnog Zakona o obrtu i srodnim djelatnostima?

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH je 11. septembra 2019. godine usvojio Prijedlog zakona o obrtu i srodnim djelatnostima u Federaciji Bosne i Hercegovine. Federalni ministar razvoja,...