Neistina

Funkcija “izvjestitelja Bundestaga za Zapadni Balkan” ne postoji

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Žunić komentarisao je putem društvene mreže Twitter 2. aprila 2022. godine nastup Adisa Ahmetovića, zastupnika i izvjestitelja njemačke socijaldemokratske partije (SPD) u Vanjskopolitičkom odboru njemačkog parlamenta (Bundestag) na televiziji N1, ustvrdivši da je Ahmetović “izgubio funkciju”.

FOTO: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Ahmetović je na N1 televiziji gostovao 1. aprila, te je pritom potpisan kao “izvjestitelj njemačkog SPD-a u odboru za vanjsku politiku”, na što je, uz priloženi screenshot, Žunić iznio komentar da je Ahmetović “izgubio funkciju na koju se primio misleći da je važniji od Putina i Bajdena zajedno”:

Nije isto izvjestilac Bundestaga za Zapadni Balkan i izvjestilac njemačkog SDP u odboru Bundestaga. Nisam znao da je “opasni” Adis izgubio funkciju na koju se primio misleći da je važniji od Putina i Bajdena zajedno.

Igor Žunić, 2.4.2022.

Adis Ahmetović, njemački političar porijeklom iz BiH, izabran je na Saveznim izborima 2021. godine za poslanika u Bundestagu. Ahmetović je unutar Bundestaga jedan od 46 članova Vanjskopolitičkog odbora, a 12. januara 2022. godine imenovan je za izvjestitelja SPD-a za Zapadni Balkan u radnoj grupi za vanjsku politiku u Bundestagu.

Vijest o imenovanju Ahmetovića na navedenu poziciju prenijeli su brojni bh. i regionalni mediji, ali su u svom izvještavanju pogrešno ustanovili o kojoj se funkciji radi. Između ostalog, portal Deutsche Welle je 13. januara objavio da je Adis Ahmetović “novi izvjestitelj Bundestaga za Zapadni Balkan”. Ahmetovićevu poziciju su na isti način, pored ostalih, oslovili i portali Al Jazeera Balkans, Radio Sarajevo i Vijesti.

Ahmetović je i na televiziji N1 također u više navrata nazivan “izvjestiteljem Bundestaga za Zapadni Balkan” (1, 2, 3), da bi u spomenutom gostovanju na ovoj televiziji, 1. aprila, konačno bio tačno oslovljen kao “izvjestitelj njemačkog SPD-a u odboru za vanjsku politiku”.

Istog dana je i Ahmetovićev kolega u Bundestagu Josip Juranović za portal Klix komentarisao način na koji mediji govore o Ahmetovićevoj funkciji, potvrdivši da pozicija specijalnog izvjestitelja Bundestaga za Bosnu i Hercegovinu ili Zapadni Balkan ne postoji u Bundestagu:

Tako je za SPD u odboru za vanjsku politiku kao izvjestilac zadužen Adis Ahmetović a u odboru za evropsku politiku Josip Juratović. Ponukani dosadašnjim naslovima u bosansko hercegovačkim medijima gdje su pojedini članovi njemačkog parlamenta pogrešno titulirani, dužan sam objasniti da ne postoji nikakav specijalni izvjestilac Bundestaga za Bosnu i Hercegovinu ili Zapadni Balkan.

Josip Juranović, 1.4.2022.

Dakle, suprotno konstataciji Igora Žunića, Adis Ahmetović nije “izgubio funkciju” izvjestitelja Bundestaga za Zapadni Balkan, budući da ova funkcija u njemačkog parlamentu ne postoji. Shodno navedenom, Istinomjer Žunićevu tvrdnju ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!