Ustav BiH je jasan u pogledu kontinuiteta postojanja BiH

Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) na posebnoj sjednici održanoj 11. novembra usvojila je zaključke u vezi, kako je navedeno, “Informacije o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i uticaju na položaj i prava Republike Srpske”. Među 20 usvojenih zaključaka našao se i jedan pod rednim brojem dva u kom se ponovo tvrdi da je BiH “nastala Dejtonskim mirovnim sporazumom”, kao i da je “sastavljena od dva entiteta”

Narodna skupština odbacuje sve akte koji su protivustavni i koji nisu u skladu sa Opštim okvirnim sporazumom za mir u Bosni i Hercegovini. Narodna skupština Republike Srpske će nastaviti djelovati u skladu sa osnovnim ustavnim načelom prema kojem je Bosna i Hercegovina nastala Dejtonskim sporazumom i prema kojem je sastavljena od dva entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH. Stavovi i aktivnosti koji nisu u skladu sa ovim osnovnim ustavnim načelom dovode do narušavanja ustavno-pravnog ustrojstva Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Federacije BiH, te ugrožavaju mir i stabilnost.

Zaključak NSRS, 11.11.2019. 

Prva tačka, prvog člana Ustava BiH demantuje dio zaključka NSRS u kom se tvrdi da je BiH “nastala Dejtonskim sporazumom”. Naime u ovoj tačci definiše se kontinuitet postojanja BiH i ona glasi:

Republika Bosna i Hercegovina, čije je zvanično ime od sada “Bosna i Hercegovina”, nastavlja svoje pravno postojanje po međunarodnom pravu kao država, sa unutrašnjom strukturom modificiranom ovim Ustavom, i sa postojećim međunarodno priznatim granicama. Ona ostaje država članica Ujedinjenih naroda i može kao Bosna i Hercegovina zadržati članstvo ili zatražiti prijem u organizacijama unutar sistema Ujedinjenih naroda, kao i u drugim međunarodnim organizacijama.”

Član 1.; Tačka 1. – Kontinuitet, Ustav BiH

I ovog puta, s obzirom da je ova konstatacija postala uobičajena u javnom diskursu najviših zvaničnika RS-a, moramo naglasiti da su odredbe Ustava BiH u tom pogledu jasne. 

U svojoj Preambuli Ustav BiH kaže da “podsjećajući se na Osnovna načela usaglašena u Ženevi 8. 9. 1995. godine i u Njujorku 26. 9. 1995. godine, Bošnjaci, Hrvati i Srbi, kao konstitutivni narodi (u zajednici s ostalima), i građani Bosne i Hercegovine ovim utvrđuju Ustav Bosne i Hercegovine”.

Ustav BiH, kao I aneks IV Dejtonskog mirovnog sporazuma u svom članu 3. kaže:

“Bosna i Hercegovina se sastoji od dva entiteta: Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske.”

Osim toga podsjećamo i na Amandman I na Ustav BiH kojim je definisana uloga Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine u Ustavno-pravnom uređenju BiH. 

Brčko Distrikt Bosne i Hercegovine, koji postoji pod suverenitetom Bosne i Hercegovine i spada pod nadležnosti institucija Bosne i Hercegovine onako kako te nadležnosti proizilaze iz ovog ustava, čija je teritorija u zajedničkoj svojini (kondominiju) entiteta, jedinica je lokalne samouprave s vlastitim institucijama, zakonima i propisima i s ovlaštenjima i statusom konačno propisanim odlukama Arbitražnog tribunala za spor u vezi s međuentitetskom linijom razgraničenja u oblasti Brčkog. Odnos između Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine i institucija Bosne i Hercegovine i entiteta može se dalje urediti zakonom koji donosi Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine. 

Amandman I na Ustav BiH

Iz navedenog je jasno da Bosna i Hercegovia nije “sastavljena”, već se “sastoji” iz dva entiteta, te je pored toga od marta 2009. godine u njenu teritorijalnu organizaciju, pored entiteta, a kako zasebna teritorijalna jednica uveden i Brčko Distrikt Bosne i Hercegovine.

Treba naglasiti i da su zvaničnike RS na pogrešno tumačenje Ustava BiH, nakon posljednje sjednice NSRS upozorili i iz Vijeće za provedbu mira.

BiH je priznata kao suverena država 1992. godine, te je potpisivanjem Daytonskog mirovnog sporazuma transformirana u državu koja se sastoji od dva entiteta. Zaključci Narodne skupštine Republike Srpske su u suprotnosti sa ovim činjenicama.”

Upravi odbor Vijeća za provedbu mira (PIC), 13.11.2019.

S obzirom na jasne odredbe Ustava BiH, navode iz zaključka pod rednim brojem dva koji su u NSRS usvojili zastupnici vladajuće koalicije u RS, Istinomjer će ocijeniti kao neistinite

(Istinomjer.ba)

I Šulića “obavezuje” Rezolucija o vojnoj neutralnosti RS

Gostujući u emisiji “Novi dan” N1 televizije poslanik Saveza nezavisnih socijaldemokrata u Narodnoj skupštini Republike...

U Bihaću živi više od “5 Srba”

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Milorad Dodik gostujući u emisiji "Ćirilica" na jednoj od beogradskih televizja, između ostalog, ponovio je svoje stavove o nepriznavanju Popisa stanovništva...


BiH nije “sastavljena” nego se “sastoji” od dva entiteta

U intervjuu koji je dao za rusku novinsku agenciju Sputnik, Milorad Dodik je ponovio jednu od svojih omiljenih interpretacija Ustava BiH prema kojoj je, kako on to tvrdi, BiH “sastavljena od dva...