Analize

Dvije godine rada Vlade Republike Srpske – Pravna država

U oblasti pravne države Istinomjer je zabilježio 15 obećanja, od čega, zaključno sa drugom godinom mandata, niti jedno obećanje nije ispunjeno, jedno je dobilo ocjenu u progresu, a šest obećanja je započeto. Osam obećanja je istekom druge godine mandata aktuelne Vlade RS-a dobilo ocjenu nije započeto, dok neutemeljenih, zaustavljenih ili prekršenih obećanja nema.

Kada je riječ o političkim partijama koje čine Vladu RS-a, Istinomjer je zabilježio osam obećanja DNS-a kada je u pitanju oblast pravne države, od čega su tri obećanja ocijenjena kao započeta, a pet nije započeto.

Kada je u pitanju NDP, Istinomjer je zabilježio četiri obećanja, od čega su dva dobila ocjenu nije započeto, dok je po jedno obećanje ocijenjeno kao započeto i u progresu.

SNSD, SPRS i Ujedinjena Srpska dale su po jedno obećanje u oblasti pravne države i, dok su obećanja SNSD-a i Ujedinjene Srpske na kraju druge godine mandata ocijenjena kao započeta, obećanje SPRS-a nije započeto.

Ocjenu u progresu dobilo je obećanje koje se odnosi na donošenje zakona u pravosuđu, s obzirom na činjenicu da su tokom 2019. i 2020. godine utvrđeni sljedeći prijedlozi i nacrti zakona: Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o notarima po hitnom postupku, Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti i postupanju sa djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku, Nacrt zakona o ostvarivanju prava na besplatnu pravnu pomoć u Republici Srpskoj, Nacrt zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku, Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske, Prijedlog zakona o ostvarivanju prava na besplatnu pravnu pomoć u Republici Srpskoj, kao i Prijedlog zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku.

Šest obećanja koja su ocijenjena kao započeta na kraju druge godine mandata odnose se na istraživanje ubistva u Sarajevu i Podrinju, na odlazak stranih sudija iz Suda BiH i donošenje zakona o Ustavnom sudu BiH, na oduzimanje nelegalno stečene imovine, te na donošenje programa i mjera protiv korupcije, kao i borbu protiv korupcije.

U kontekstu obećanja koje se odnosi na istraživanje ubistva u Sarajevu i Podrinju, 2019. godine formirane su Nezavisna međunarodna komisija za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu u periodu od 1991-1995. godine, kao i Nezavisna međunarodna komisija za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. godine. Vlada Republike Srpske usvojila je u oktobru 2020. godine zaključke o radu Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu u periodu 1991-1995. godine.

Što se tiče obećanja koja se odnose na odlazak stranih sudija iz Suda BiH i donošenja zakona o Ustavnom sudu BiH, tokom druge godine mandata poduzete su određene aktivnosti, te je u februaru 2020. godine saopćeno da su predstavnici klubova poslanika SNSD-a, HDZ-a i Srpskog kluba u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH u proceduru predali zajednički Prijedlog zakona o izboru sudija Ustavnog suda BiH, koje je do sada birao predsjednik Evropskog suda za ljudska prava.

U vezi sa obećanjem o oduzimanju nelegalno stečene imovine, u augustu 2020. godine radna grupa Vlade Republike Srpske za izradu zakona o ispitivanju porijekla imovine uradila je radnu verziju ovog zakona. Ipak, nacrt u septembru još uvijek nije bio upućen u skupštinsku proceduru. Iz Ministarstva pravde Republike Srpske tvrdili su da je sačinjena radna verzija koja je urađena po ugledu na zakon iz Srbije. Imovina za koju se ne zna kako je stečena biće dodatno oporezovana, a sve će i u Republici Srpskoj kontrolisati posebna jedinica u okviru Poreske uprave.

Obećanja na čijem ispunjavanju, zaključno sa drugom godinom mandata, rad nije započet odnose se na formiranje instituta za nestala lica na nivou Republike Srpske, donošenje zakona o sukobu interesa, dostupnost imovinskih kartona svih neposredno izabranih narodnih predstavnika i imenovanih funkcionera javnosti, promjenu kriterijuma odabira, načina izbora i statusa nosilaca funkcija u pravosuđu, eliminisanje odlučivanja na osnovu diskrecionih prava pojedinaca, na veću transparentnost u trošenju javnih sredstava, povećanje odgovornosti nosilaca javnih funkcija, kao i na pooštravanje kaznene politike.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!