Neispunjeno

Odlazak stranih sudija iz Suda BiH

Partije: SNSD | Oblasti: Pravna država

Da odu sudije Ustavnog suda i stranci koji tamo donose odluke u ime nas.

Izvor: Predizborni skup, Gradiška

Nakon što je Ustavni Sud BiH odlučio u korist Bošnjaka i Hrvata (sedam delegata Vijeća naroda RS koji su podnijeli apelaciju) da se poljoprivredno zemljište u RS smatra imovinom države, a ne entiteta, kako je izglasala Skupština RS, krajem 2019. godine, Milorad Dodik je najavio posebnu sjednicu NSRS koja je održana 17. 2. 2020. godine sa jednom tačkom dnevnog reda, “Informacija u vezi antidejtonskog djelovanja Ustavnog suda BiH – prijedlog predsjednika Republike Srpske”. NSRS tada je obavezala “predstavnike Republike Srpske u institucijama BiH da obustave donošenje bilo kakvih odluka u organima BiH do usvajanja Zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH i njegovog stupanja na snagu”, kao i dok se ne poništi, kako su naveli, “sporna odluka Ustavnog suda BiH vezano za poljoprivredno zemljište Republike Srpske”, o čemu je Istinomjer detaljno pisao u svojoj analizi. Nakon ove sjednice Dodik ne najavio da će uskoro u parlamentarnu proceduru biti upućen prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH. U skladu sa ovom najavom predstavnici klubova poslanika SNSD-a, HDZ-a u Predstavničkom domu PS BiH u proceduru su predali zajednički Prijedlog zakona o izboru sudija Ustavnog suda BiH.

Predstavnici klubova poslanika SNSD-a, HDZ-a i Srpskog kluba u Predstavničkom domu Parlamentarne skuštine BiH u proceduru su predali zajednički Prijedlog zakona o izboru sudija Ustavnog suda BiH, koje je do sada birao predsjednik Evropskog suda za ljudska prava.

Snježana Novaković Bursać, 25. 2. 2020.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!