Djelimično ispunjeno

Oduzimanje nelegalno stečene imovine

Partije: NDP | Oblasti: Pravna država

Objavićemo rat kriminalcima, oduzeti nelegalno stečenu imovinu i vratiti narodu vjeru u pravedno društvo.

Izvor: Plan za bolju Srpsku

Poslanik SDS u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS), Davor Šešić, najavio je krajem februara kako će stranački klub iz kojeg dolazi u skupštinsku proceduru opet uputiti Zakon o ispitivanju porijekla imovine, a poslanike je pozvao na jedinstven stav. Zakon se našao u Programu rada NSRS za 2019. godinu, prema kojem bi trebao biti razmatran u posljednjem kvartalu godine.

U augustu 2020. godine, radna grupa Vlade Republike Srpske za izradu zakona o ispitivanju porijekla imovine uradila je radnu verziju tog zakona. 

Međutim, iako je formirana radna grupa, nacrt u septembru još uvijek nije bio upućen u skupštinsku proceduru. Iz Ministarstva pravde Republike Srpske tvrdili su da je sačinjena radna verzija, koja je urađena po ugledu na zakon iz Srbije. Imovina za koju se ne zna kako je stečena biće dodatno oporezovana,  a sve će i u Republici Srpskoj kontrolisati posebna jedinica u okviru Poreske uprave. 

Narodna skupština RS je 3.3.2022. godine usvojila  Zakon o utvrđivanju porijekla imovine i posebnom porezu na imovinu.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!