Nije započeto

Institut za nestala lica na nivou Republike Srpske

Partije: SP RS | Oblasti: Pravna država

“Do početka 2008. godine Kancelarija za nestala lica na nivou Republike Srpske je uspješno to radila i identifikovala sve nestale i poginule, ali je nažalost na nivou BiH donesena odluka da se osnuje Institut koji nije opravdao povjerenje, posebno kada je riječ o srpskim žrtvama” rekao je Savanović. On očekuje da će nakon izbora aktivnosti koje se odnose na traganje za nestalim licima biti prenesene u nadležnost Republike Srpske.

Obrazloženje

Vlada RS nije provodila aktivnosti na realizaciji datog obećanja u prvoj godini mandata.

Izvor: Socijalisti.ba

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić izjavio je 18.02.2019. godine: “Reforma Instituta za nestala lica BiH je ključno pitanje i, ukoliko te reforme ne bude, mi ćemo zajedno sa porodicama poginulih i nestalih iz Republike Srpske pokrenuti inicijativu za ukidanje Instituta za nestala lica BiH i vraćanje procesa traženja nestalih lica u nadležnost entiteta”.

U septembru 2019. godine su iz Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca još jednom iskazali nezadovoljstvo radom Instituta za nestala lica BiH, te ponovili da će  pokrenuti inicijativu za ukidanje Instituta za nestala lica BiH i vraćanje procesa traženja nestalih lica u nadležnost entiteta, no novih nformacija o pokretanju pomenute inicijative do početka decembra 2019. godine nije bilo u javnosti.

U januaru 2020. godine, predjsednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih lica izjavio je: “Prijedlog naš ide u dva smijera, da li insitut ostaviti ovako kako jeste, ustvari reorganizovati ga ili da se rasformira insitut da se vrate na entitetski nivo, ovo kao što je bilo i do sada prije formiranja Instituta. I mi to zagovaramo kao prorodice, da bi najbolje bilo da se to vrati”.

Na sastanku predstavnika Organizacije porodica nestalih iz Istočnog Sarajeva sa zvaničnicima Srpske i srpskim predstavnicima u Savjetu ministara i Institutu u decembru 2020. godine, zaključeno je da je donošenje novog Zakona o nestalima i reforma Instituta za nestale BiH uslov za brži proces traženja nestalih Srba. 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!