Neispunjeno

Institut za nestala lica na nivou Republike Srpske

Partije: SP RS | Oblasti: Pravna država

“Do početka 2008. godine Kancelarija za nestala lica na nivou Republike Srpske je uspješno to radila i identifikovala sve nestale i poginule, ali je nažalost na nivou BiH donesena odluka da se osnuje Institut koji nije opravdao povjerenje, posebno kada je riječ o srpskim žrtvama” rekao je Savanović. On očekuje da će nakon izbora aktivnosti koje se odnose na traganje za nestalim licima biti prenesene u nadležnost Republike Srpske.

Izvor: Socijalisti.ba

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić izjavio je 18.02.2019. godine: “Reforma Instituta za nestala lica BiH je ključno pitanje i, ukoliko te reforme ne bude, mi ćemo zajedno sa porodicama poginulih i nestalih iz Republike Srpske pokrenuti inicijativu za ukidanje Instituta za nestala lica BiH i vraćanje procesa traženja nestalih lica u nadležnost entiteta”.

U septembru 2019. godine su iz Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca još jednom iskazali nezadovoljstvo radom Instituta za nestala lica BiH, te ponovili da će  pokrenuti inicijativu za ukidanje Instituta za nestala lica BiH i vraćanje procesa traženja nestalih lica u nadležnost entiteta, no novih informacija o pokretanju pomenute inicijative do početka decembra 2019. godine nije bilo u javnosti.

U januaru 2020. godine, predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih lica izjavio je: “Prijedlog naš ide u dva smijera, da li institut ostaviti ovako kako jeste, ustvari reorganizovati ga ili da se rasformira institut da se vrate na entitetski nivo, ovo kao što je bilo i do sada prije formiranja Instituta. I mi to zagovaramo kao prorodice, da bi najbolje bilo da se to vrati”.

Na sastanku predstavnika Organizacije porodica nestalih iz Istočnog Sarajeva sa zvaničnicima Srpske i srpskim predstavnicima u Savjetu ministara i Institutu u decembru 2020. godine, zaključeno je da je donošenje novog Zakona o nestalima i reforma Instituta za nestale BiH uslov za brži proces traženja nestalih Srba. 

U septembru 2021. godine predsjednik Vlade RS, Radovan Višković, izjavio je kako podržava incijativu koju je Savjetu ministara uputio predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Veljko Lazić da se reorganizuje ili ukine rad Instituta za nestala lica BiH, a taj posao ponovo vrati Republici Srpskoj.

Da li je to nešto na šta nemamo pravo, zbog čega će nas neko prozvati da time rušimo BiH ili zajedničke institucije? Ako za 12 godina identifikujete manje nego što smo mi radili za godinu dana u pronalasku srpskih žrtava, pa onda vi to rušite, a ne mi. Mi samo tražimo da vi radite svoj posao.

Radovan Višković, 30.08.2021.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!