Neispunjeno

Zakon o sukobu interesa

Partije: NDP | Oblasti: Pravna država

Donijećemo Zakon o sukobu interesa po kojem će biti moguće ostvariti primanja iz budžeta samo po jednom osnovu za sva izabrana i imenovana lica na svim nivoima vlasti.

Izvor: Plan za bolju Srpsku

Stručna radna grupa izradila je u januaru 2019. godine novi zakon o sprečavanju sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske, a jedna od najznačajnijih novina mogla bi biti da ista osoba ne može po dva osnova primati platu ili naknadu iz budžeta Republike Srpske. Novi zakon donijeće i izmjene kada je u pitanju Komisija za odlučivanje o sukobu interesa u organima vlasti Republike Srpske, i to na način da će ubuduće u radu ove komisije učestvovati dva stručnjaka za ovu oblast, ali i jedan član nevladinog sektora.

Novim zakonom imaćemo jasniju sliku i moći ćemo lakše identifikovati da li je neko ili nije u sukobu interesa. Novi zakon biće vezan i za registar svih zaposlenih u javnoj upravi, koji se radi s ciljem da jedno lice ne može primati platu iz budžeta po više osnova.

Direktor Agencije za državnu službu Republike Srpske, Aleksandar Radeta, 22.01.2019.

Iz Republičke komisije za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti RS u svom izvještaju o radu za 2018. godinu, koji je nedavno dostavljen Narodnoj skupštini RS, a u koji su novinari eTrafike imali uvid, jasno navode da se izmjene spornog zakona ne mogu očekivati uskoro. Iz Komisije to pravdaju tvrdnjom da bi, ukoliko bi se izmjena zakona usvojila, RS išla po ovom pitanju ispred FBiH i BiH, pa bi došlo do nejednakog tretiranja funkcionera.

etrafika.net, 13.09.2019.

U septembru 2020. godine iz redova vladajuće većine poručeno je da će se pred poslanicima ubrzo naći izmjene Zakona o sukobu interesa, ali koje će sastaviti Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD). 

“Nije toliko stvar u platama. Neka ideja tog Zakona o sukobu interesa koji treba da se nađe pred poslanicima jeste što tu treba da se nađu stavke o pozicijama koje nisu spojive.”

Igor Žunić (SNSD), 5.9.2020.

“Profesionalna, osnovna djelatnost treba biti plaćena, a da li poslanički paušal treba da bude manji ili ukinut, o tome se da raspravljati. Evo konkretno ja radim u Elektroprivredi RS i plaćen sam za to. I odlučio sam se za to, a poslanička naknada, treba se raspraviti, jer ja nisam profesionalni narodni poslanik, da li treba da dobijam ikakvu manju nadoknadu za tu poziciju.” 

Maksim Skoko (SPS), 5.9.2020.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!